Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

OS-guld för Hansdotter

2018-02-18 11:22
Frida Hansdotter, Norbergs SLK, var helt klart höjdpunkten på den inledande alpina OS-veckan som har innehållit dubbla storslalomtävlingar, slalomtävling och en farttävling.
  • Uppdaterad: 2018-02-18 11:35

Veckan inleddes med damernas storslalomtävling där Sara Hector, Kungsbergets AK, Frida Hansdotter, Norbergs SLK, och Estelle Alphand, Åre SLK, representerade den svenska OS-truppen.

Frida visade då fint formbesked inför den följande slalomtävlingen, och det skulle visa sig vara ett formbesked som hette duga.

När det var dags för slalom skulle det visa sig räcka hela vägen för Frida, som tog hem det första OS-guldet i en alpingren sen Anja Pärson tog guld i slalom i Turin 2006. Frida blev därmed en del av den lilla skaran svenska alpina OS-guldmedaljörer som utgörs av Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Anja Pärson och nu Frida Hansdotter.

– Det är helt otroligt det här. Det är det största en kan vara med om som idrottare och jag har hela tiden haft det här som ett mål. Det är så oerhört skönt att få till det idag när det gällde som mest, och det är svårt att beskriva hur det känns att få den här guldmedaljen, sa Frida efter tävlingen.

Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK, gjorde också ett väldigt fint resultat i slalomen när hon slutade femma, och likaså Emelie Wikström, IFK Sävsjö, som kom på en elfteplats. Estelle gjorde tyvärr ett misstag som resulterade i en ur-åkning i andra åket.

I damernas Super G som var på lördagen var Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin, ensam svensk på start, och efter ett åk hon inte var helt nöjd med slutade hon tjugofyra.

– Det är svårt att få till det när en inte ens provåkt i backen tidigare. Det är mentalt jobbigt när en inte vet alls hur det kommer vara och då blir det att jag inte riktigt litar på det och då är det svårt att göra resultat, sa Lisa efter tävlingen.

Veckan avslutades sen med herrarnas storslalom där Matts Olsson, Valfjällets SLK, blev bästa svensk på en tiondeplats. En placering som Matts inte alls var nöjd med.

– Jag är inte nöjd, men det är inte katastrof heller. Det var inte ett speciellt bra åk, jag fick inte till branten som jag ville. Det var för mycket orena svängar och jag orkade inte riktigt trycka ner det som jag hade önskat, sa Matts efter tävlingen.

André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, slutade tjugotrea och Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp, valde att avstå andra åket för att spara på krafter inför den stundande slalomtävlingen. 

I veckan som kommer är det dags för damernas störtlopp, herrarnas slalom och till slut lagtävlingen innan den alpina insatsen på OS är slut för den här gången, och självklart önskar vi ännu fler fina prestationer. 

Skribent: Erik Danielsson
Epost: Adressen Gömd
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info