I Fagersta står backhoppning på skolschemat
Det är många föreningar som varje år söker och får pengar från Idrottslyftet. Det är viktiga pengar som betyder mycket för verksamheten.
Här presenterar vi två goda exempel på föreningar som använt bidraget på ett spännande sätt – Fagersta Backhopparklubb och Skultuna IS.
I Fagersta har stödet från Idrottslyftet bidragit till att backhoppning införts på skolschemat.
– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från kommunen och skolan, säger Seppo Reijonen, som är ordförande och tränare i Fagersta Backhopparklubb.
Det är måndag kväll. I Stockholm paraderar landets idrottsprofiler på röda mattan på väg till Idrottsgalan i Globen. Samtidigt står Seppo Reijonen tillsammans med några andra klubbledare och krattar underbacken vid hoppbackarna i Fagersta. Det är mörkt. Bara elljuset är på.Tala om skilda idrottsvärldar.
– Visst, men jag stortrivs i min värld. Snart kommer ungdomarna för att hoppa och då ska allt vara i perfekt skick, säger Seppo och skrattar.
Han har alla skäl i världen att vara på strålande humör eftersom backhoppningen, som är hans hjärtesport, är starkt förankrad i samhället. År 2008, när det såg som mörkast ut för svensk backhoppning, grundades Fagersta backhopparklubb.
– Vi ingick som en sektion i en annan förening, men tvingades flytta verksamheten eftersom markägaren sade stopp.
Då bestämde sig Fagersta kommun för att upplåta mark till byggande av fyra ungdomsbackar i centrala Fagersta. Klubben byggde sedan backarna.
– Det var en perfekt lösning för oss vilket också resulterade i att vi bildade Fagersta backhopparklubb, berättar Seppo Reijonen.
Plötsligt fick klubben tillgång till fyra hoppbackar (5, 10, 20 och 30-metersbackar). Dessutom är tre av dem plastbackar. Därmed kunde Fagersta Backhopparklubb erbjuda hoppverksamhet året runt i en anläggning som ligger nära ungdomarna, intill skolan Per Olsskolan.
Följden blev att barnen strömmade till hoppbackarna och klubben insåg hur viktigt det var att etablera ett bra samarbete med skolan. Klubben sökte pengar och fick 25 000 kronor från idrottslyftet. Pengarna gick till inköp av speciell backhoppningsutrustning för ungdomar.
– Den mesta utrustningen köpte vi från Tyskland. Sedan fick vi tag på äldre utrustning via mina kontakter i Finland. Därmed lades grunden till att kunna erbjuda skolbarnen möjlighet att testa backhoppning, säger Seppo Reijonen.
Skolledningen såg också möjligheten till en spännande aktivitet på raster och fritid. Dessutom har barnen på Per Olsskolans lågstadium fått backhoppning på skolschemat.
– Varje måndag kommer de till oss och hoppar backe på skoltid. Det är naturligtvis väldigt roligt. Dessutom är det en utmaning för oss att verkligen kunna erbjuda bra förutsättningar för backhoppning, säger Seppo Reijonen.
I februari har skolan dessutom två friluftsdagar med enbart backhoppning på programmet. Dessa backhoppardagar avslutas sedan med ett skolmästerskap där elever från de flesta lågstadieskolorna i Fagersta deltar.
Seppo berättar att klubben i dag har över 20 ungdomar som hoppar regelbundet. En del är barn av utländskt påbrå som upptäckt sportens tjusning.
– Detta är bara början. Vi ser att fler är intresserade. Inom kort handlar det om att lotsa över de äldsta till större backar. Förhoppningsvis till Falun som kommer att få bra hoppbackar till VM. Vi har ju bara en dryg timmes bilfärd till Falun.
Seppo berättar att det är med spänd förväntan som barnen i Fagersta ser fram emot VM 2015. De är visserligen för unga att kunna delta. Men det kommer att bli en upplevelse för dem att se backhoppning av toppklass på nära håll, säger Seppo.
2022-12-20
2012-01-25