Det är viktigt att ordna roliga skidträningar och -tävlingar
Ordna attraktiva träningar och tävlingar, använd utbildningsmaterialet och hjälp eldsjälarna att brinna. Det är några råd som Håkan Svensson, ordförande i Smålands skidförbund, vill dela med sig av.
Vi intervjuade Smålands skidförbundsordförande Håkan Svensson om hur de tänker bland annat kring att behålla och rekrytera medlemmar.
Hej Håkan, Hur länge har du varit ordförande? – Sedan september 2011
Hur har du upplevt tiden som ordförande? – Jag satt som ledamot i styrelsen tre år innan så jag är väl bevandrad med vad som krävdes.
|
Jag har även varit aktiv som klubbledare i många år och deltagit i ett antal årsmöten så det är precis som jag förväntade mig.
Vad kan du tillföra som ordförande?
– Min klubberfarenhet och min erfarenhet av att själv ha varit med och tävlat länge. Jag har varit ledare i många år och vet vad som behövs i klubbverksamheten. Vi har en tydlig och viktig uppgift i Småland och det är anläggningsfrågan – det måste finnas backar och skidspår. Och då menar jag inte bara att producera konstsnö eller bygga tunnlar utan att ha själva organisationen på plats som kan skapa förutsättningar, för att alla ska kunna utöva sporten.
Berätta om din bakgrund inom skidåkning?
– Jag gick, som många andra skidintresserade, på skidgymnasium där jag höll på med längd och skidorientering och faktiskt tävlade en hel del. Jag har även varit med som Kalle- och Folksam-ledare. Nu har jag barn som fortfarande tävlar.
Hur gör ni för att behålla medlemmar, speciellt ungdomar?
– Det handlar mycket om att ordna attraktiva träningar och tävlingar. Vi har vad vi kallar Kalle-, Folksam-, och juniorgrupper där vi ordnar träningshelger hela sommarhalvåret.
– Det är viktigt att ungdomar har något roligt att se fram emot. Så om vi fixar attraktiva och roliga tävlingar och träningar så kommer ungdomarna.
Vad är det som gör att det är attraktivt?
– Det är inte bara att träna hårdast eller vara bäst, det viktigaste är att vara med i den sociala gruppen – att ha roligt.
| Men hur gör man det roligt då? – Det finns ju så himla mycket av bra material hos Svenska Skidförbundet, exempelvis "Träna tillsammans", "Stjärna på skidor", "Blågula vägen" och så vidare. Det är nästan så det finns för mycket material, ibland ser man inte skogen för alla träden. |
Men det är viktigt att lyfta fram allt detta och visa för klubbtränarna. När det gäller roliga tävlingar så ordnade vi exempelvis ett Tour de Småland med samma uppläggning som Tour de Ski där vi avslutade med vår egen Final climb upp för slalombacken.
Hur gör ni för att stötta klubbarna så att de kan rekrytera fler medlemmar?
– Främst genom "Stjärna på skidor i Småland" som är ett jättebra projekt. Vi har två tjejer som är anställda för att utveckla föreningsverksamheten och skapa föreningsaktiviteter. Vi har drygt 100 längdföreningar i Småland och 40 föreningar har vasaloppsåkare och 20 av dessa har även "vanliga tävlingsåkare".
– Här ser vi en stor potential, får vi fler föreningar som har vasaloppsåkare så får vi fler åkare som även tävlar i "vanliga tävlingar". Sedan handlar det om att synas. Skidsporten syns ju mycket i riksmedia men det är viktigt att de även de lokala föreningarna syns. Det är viktigt att skapa media och även att synas i sociala medier – som är en utmaning i sig.
Har du några funderingar kring utvecklingen av föreningsverksamheten?
– I alla väl fungerande föreningar så finns det drivande ledare. Det handlar om att uppmuntra dessa ledare som brinner, så att de brinner lite till och att se till att vi får fler som brinner för sporten. Sen har vi ju en stor utmaning, som vi pratar mycket om i styrelsen, och det är detta med team inom längdåkningen. Att man bor i Småland men åker för ett företagsteam.
– De betalar inte medlemsavgift och bidrar därför inte till utvecklingen av de lokala föreningarnas klubbverksamhet, då finns det tillslut inga som gör skidspår. Vi måste på något sätt få folk att gå med i föreningarna så vi får in medlemsavgifter och kan driva våra anläggningar, annars får vi se till att ta betalt på ett annat sätt.
– Men jag har inte lösningen på detta. Vi kan heller inte förhindra denna utveckling utan vi måste möta den. Det som teamen gör hade vi kunnat göra, det fanns ett behov som vi inte mötte. Om den som driver ett team istället hade varit knuten till en förening så hade föreningen varit teamet. Men nu tog företagen tag i det i stället. Det är viktigt att vi på Skidförbundet diskuterar detta på riksnivå, vi måste hitta en lösning.
Hur utbildar ni framtida ledare? – Vi kör de centrala utbildningsprogrammen. De är dock något för långa och för tunga. En önskan är att skulle vara fasta datum, så att man vet att denna helg varje år så går den här utbildningen. Men åter igen, det finns mycket bra material och utbildare. |
Berätta om er bästa idé som andra distrikt kan ha hjälp av?
– Ja det är ju "Stjärna på skidor i Småland" att ha någon/några som peppar klubbarna att göra roliga aktiviteter. Som också kan påvisa att det finns en massa bra material. Sen är det att rapportera LOK-stöd och utbildningstimmar. Men det krävs en utbildningsinsats från oss som hjälper eldsjälarna och gör att de kan driva klubbarna vidare.
– Det är en spännande tid för skidåkningen, vi har världens möjligheter nu. Dels genom all media via bland annat Vinterstudion. Men framförallt kring internationella tävlingar på hemmaplan som Skid-VM i Falun, att vi verkligen nyttjar det i vårt lokala arbete. Förhoppningsvis får vi även ett alpint VM. Vi kan ju involvera hela skid-Sverige kring dessa internationella evenemang. Men det gäller att jobba nu för tiden går fort.
2016-06-07
2013-01-16