
Idrottslyftet 2013 – fokus på att behålla medlemmar
Från den 1 januari 2013 har det införts en del förändringar i Idrottslyftet. Vi passade på att ställa några frågor till Anci Wadman på Svenska Skidförbundet för att se vad som har förändrats och vad det innebär.
Kalenderår, fokus på att behålla medlemmar, villkor för att få idrottslyftet med mera. Här hittar du förändringar för Idrottslyftet 2013.
Berätta om de största förändringarna? – För det första så gäller Idrottslyftet nu årsvis det vill säga från 1 januari till 31 december alltså ett helt kalenderår. Och det innebär ju två halva säsonger för oss. Vad innebär det för utmaningar för föreningen? – Det bör inte innebära några större problem, men vi får ju tänka till lite eftersom många projekt löper säsongsvis och inte årsvis. Men det ska inte vara några krångligheter det är fortfarande samma blankett som ska fyllas i. Det finns ju andra sporter, som exempelvis fotbollen som har haft delade säsonger tidigare och klarar de av detta så ska väl vi. Även prioriteringen av vart pengarna ska gå har ändrats, berätta mer om det? – Tidigare har rekrytering varit första prioritet. Och visst är det bra att få in en massa nya medlemmar i föreningen men det som visat sig svårt och är viktigt är hur vi får dem stannar kvar. Så nu prioriterar vi istället på behålla- perspektivet. Minst 50 procent av pengarna ska gå till aktiviteter som syftar till att behålla barn och ungdomar. Vi kommer även göra extra satsningar på ungdomar från 13 till 20 år, eventuellt upp till 25 år. Men allt detta kommer vi informera mer om på skidor.com. Kan föreningen söka för vilken aktivitet som helst? – Nej, aktiviteten måste ligga utanför ordinarie verksamhet och det måste finnas en start och ett slut. Exempelvis om man har ett regelbundet läger som återkommer år från år så kan man inte söka för det, men om man gör ett extra läger för att exempelvis bygga gemenskap så går det bra. |
Finns det några fler villkor för att man ska kunna få pengar?
– Ja, föreningen måste ha redovisat utbildningstimmar under 2012 hos SISU och även LOK-stöd. Sedan måste självklart medlemsavgiften till förbundet vara betald.
Hur fördelas de pengar som kommer in till förbundet?
– Preliminärt har vi fått en summa på 4,2 miljoner som ska fördelas på våra tio olika grenar. Först delas de på huvudkategorierna längd och alpint, som sedan innehåller en massa grenar i sig. Därefter finns det en procentsats där fördelning sker på de olika grenarna.
Vem gör själva fördelningen?
– Det är Svenska Skidförbundets ledningsgrupp som kommer fram till olika procentsatser som baserar sig bland annat på storleken på verksamhet.
Finns det fler nyheter?
– Ja, vi kommer göra några färdiga "paket" så att det ska bli lättare att söka pengar. Paketen skiljer sig mellan våra olika grenar men kan exempelvis vara skidutrustning, skidlekmaterial, utbildning, anläggningar och självklart rekrytering. När det gäller anläggningar och rekrytering så vill vi trycka på att det även går att söka stöd hos sitt distriktidrottsförbund eller hos någon annan organisation som Friluftsfrämjandet. Det kommer även finnas pengar att söka till valfria projekt.
Utbildning kommer det att satsas extra mycket på?
– Speciellt grundutbildningen i IFL, Idrottens föreningslära, som vi vill prioritera väldigt mycket och därför kommer vi ge 100 procent i bidrag. Kursen är jätteviktig för att få en bra grund till en starkare förening. Det handlar ju om hur föreningen bör tänka kring värdegrunder, strategiarbete med mera.
När kan man ansöka om Idrottslyftspengar?
– Det finns nu tre ansökningsdatum och det är den 11 februari, sista april och sista oktober. Och vi kommer ta snabba beslut – om det inte gäller väldigt stora belopp.
Kommer all information att finnas på SSF:s webbplats?
– Ja, vi har som plan att all information och även ansökningsblanketten ska läggas ut senast måndagen den 21 januari.
Har du något sista råd till de som funderar på att söka Idrottslyftet?
– Jag uppmanar verkligen föreningarna att söka Idrottslyftpengar det är ju en jättemöjlighet att utveckla föreningen genom ett kreativt tänkande. Vad ska vi göra för nya projekt för att öka gemenskapen och på så sätt ta bättre hand om barn och ledare? Bara tankeverksamheten att sätta sig ned och göra en ansökan sätter igång en kreativ och bra process som kan leda till något stort.
2022-12-20
2013-01-16