Nollning i skolan – välkomnande eller kränkande?
Med utgångspunkt i vinterns diskussioner om nollning beslöt Svenska Skidförbundet att lyfta fram dessa frågor i ljuset. Under våren har representanter från SSF besökt samtliga riksidrottsgymnasier kopplade till skid- och snowboardgrenar.
– Oavsett om debatten om nollning blossat upp eller inte har det varit väldigt bra att åka ut och träffa eleverna och diskutera de här frågorna, säger Katarina Fahlén, ansvarig för Riksidrottsgymnasierna vid Svenska Skidförbundet.
Att nollning eller inspark förekommer på många gymnasier och skolor, oavsett om de är kopplade till idrott eller ej, är inte någon nyhet. Det viktiga är på vilket sätt de genomförs.
– När vi pratat med eleverna tycker majoriteten att nollning är bra. Görs det på rätt sätt skapar det sammanhållning och gemenskap. Det är när det går överstyr som problemen uppstår och det är det vi måste undvika, säger Katarina Fahlén.
För något år sedan startades ett värdegrundsarbete för SSF:s personal där kärnvärden som tydlighet, öppenhet och respekt, TÖR, gemensamt arbetades fram och som alla anställda ska verka efter. Det är också de orden man utgått ifrån i samtalen med eleverna. Vid besöken på skolorna har Jan Brattström alpin rikstränare, Perra Yttergård nationell chef längd, Olle Danielsson sportchef snowboard och alltså Katarina Fahlén stabschef, lyft frågor om nollning, kränkningar och värdegrunder. Samlingarna, som varit obligatoriska för eleverna, har bland annat inneburit gruppdiskussioner där ungdomarna efteråt redovisar svar på ett antal frågor. Samtidigt har de också fått fylla i en anonym enkät.
– Vi har fått riktigt bra respons och haft jättebra diskussioner med eleverna. Många kommer fram efteråt och vill prata mer och ställa frågor och det känns att alla tycker det är viktigt att prata om det här, säger Katarina Fahlén.
Besöken följs nu upp med ett värdegrundsdokument som skickats ut till skolorna för påseende. Också det med frågeställningar som kan fungera som utgångspunkt till vidare diskussioner om värdegrunder.
– Nu är det tränare och ledare som ska göra jobbet tillsammans med eleverna. Vårt mål är att alla ska må bra och våga stå upp för vad de tycker. Du ska känna dig trygg med att kombinera ditt idrottande med skolan, säger Katarina Fahlén.
Under våren har representanter från Svenska Skidförbundet varit runt i de olika Riksidrottsgymnasierna och diskuterat frågor om nollning och värdegrunder. Målet är att alla elever ska må bra och känna sig trygga. (Ungdomarna på bilden har ingen koppling till texten.
Foto: SSF
Värdegrundsdokumentet för skolorna kommer senare att finnas tillgängligt.
2016-06-07
2013-06-17