Sverige är en av få nationer som kan genomföra ett hållbart vinter-OS
Vinter-OS i Sotji riskerar att bli ett problem för den olympiska tanken. I en korrumperad och odemokratisk nation ska man för svindlande 50 miljarder dollar bygga om en sommardestination till värd för olympiska vinterspel.
"Jag anser att kontroverserna runt Sotji starkt talar för ett vinter-OS i Sverige. Det ryska storhetsvansinnet kommer att föda en motreaktion. Och vi är en av få länder som kan visa omvärlden hur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart vinter-OS kan genomföras, och därmed positionera Sverige på den globala scenen från en modern och framtidsbejakande värdegrund."
Så inleder Lasse Lindqvist, tidigare vd för alpina-VM 2007 i Åre, sin debattartikel om varför Sverige bör ansöka om och genomföra ett vinter-OS.
Jag anser att kontroverserna runt Sotji starkt talar för ett vinter-OS i Sverige. Det ryska storhetsvansinnet kommer att föda en motreaktion. Och vi är en av få länder som kan visa omvärlden hur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart vinter-OS kan genomföras, och därmed positionera Sverige på den globala scenen från en modern och framtidsbejakande värdegrund.
Ett vinter-OS i Sverige skulle kunna bli något så fantastiskt som en uppvisning i modern demokrati och en unik möjlighet för vår huvudstad. Stockholm ska ju vara motorn i landets utveckling och för att bli detta nationens flaggskepp behövs återkommande satsningar för att möta framtiden och omvärlden. Då räcker det inte för Stockholm att bara försöka vara svenska mästare. Ett vinter-OS är ju de internationella mässornas mässa!
Jag tror att miljöborgarrådet Ankersjö i Stockholm, som nyligen i debatten kritiserat tanken på ett OS i sin hemstad, skulle tjäna på att lyfta in det nationella hållbara tillväxtperspektivet i sin syn på OS. OS är hela Sveriges angelägenhet, inte minst ur ett näringspolitiskt perspektiv.
Nya globala industrigrenar växer fram och den traditionella industrialismen har sedan länge fått nya former. Besöksnäringen inklusive evenemangsindustrin har utvecklats till att bli en basnäring för Sverige. En besöksnäring som ska fördubbla sin omsättning till 2020. I detta spelar idrotten en stor roll både som reseanledning, underhållning men också som viktig del i folkhälsan och den kraftigt växande Life Science-sektorn.
Är då ett vinter-OS dyrt? Ja. Är det för dyrt? Nej, det behöver inte vara det. Inte ens om en statlig garanti, som ju är nödvändig, till någon del skulle behöva infrias.
Inte i jämförelse med de hundratals miljarder som investerats under åren i branscher som varit under tillväxt eller regress typ textil-, varvs- och verkstads/bilindustri.
Ett vinter-OS skapar arbetstillfällen och tillväxt, på både kort och lång sikt. Detta bekräftades nyligen i LO:s och SOK:s radikala samarbete kring "Rena Spel".
I en tidigare OS-debattartikel av lektor Widholm, Stockholm, försöker han lägga ett forskningsperspektiv på frågan. Det blir dock mer skrämselpropaganda än vetenskaplig metodik. I krigstermer talar han om "militärt undantagstillstånd", "terorattentat" och "World Trade Center-katastrofen."
Den offermentalitet som artikeln ger uttryck för känns otidsenlig, faktiskt ovetenskaplig, och är knappast ett synsätt som leder Sverige vidare i den konkurrens som internationaliseringen och globaliseringen inneburit.
Widholm konstaterar till exempel om megaevenemang "Att de direkt skulle gynna den lokala ekonomin är det knappast någon forskare som vågar påstå". Fakta talar emot detta. Göteborg har med både VM och EM i friidrott erhållit den trampolineffekt som gjort staden så framgångsrik inom besöks- och eventområdet.
För att inte tala om alpina-VM i Åre 2007 där siffrorna om lokala tillväxten talar sitt tydliga språk också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Under perioden, från beslutet 2002 till genomförandet 2007, kan man bland annat konstatera att antalet nya företag ökade med +32 %, gästnätter + 22 % och befolkningsökningen +4 %. Åre blev "Årets tillväxtkommun 2006".
Men idrotten då? Ja, naturligtvis ! Men glöm inte att detta egentligen är en näringspolitisk fråga, med idrotten som scen. Idrotten, den är grädden på moset. Evenemanget som vi upplever och njuter av, och där vi i Sverige är sportsligt starka på vinterscenen.
Därför är stödet inom idrotten för ett vinter-OS i Sverige också mycket starkt. Inte minst för att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten och idrottsrörelsen. En folklig idrottsrörelse som betraktas av omvärlden med avund och som är en av grundvalarna i folkrörelsernas Sverige.
I regeringsförklaringen från 2006 fastslog man att Sverige skulle satsa på stora evenemang. Nu är det upp till bevis. Vi behöver ett vinter-OS i Sverige. Och vi kan erbjuda världen framtidens hållbara alternativ.
Lasse Lindqvist
Tidigare vd för alpina-VM 2007 i Åre.
Effekter av alpina-VM 2007 i Åre
Under perioden, från beslutet 2002 till genomförandet 2007, kan man bland annat konstatera följande:
- Antal nya företag +32 %
- Nya turistbäddar +20 %
- Nya butiksytor +112 %
- Gästnätter +22 %
- Befolkningsökning 4 %
- Omsättningsökning av besökare (ej resor) 328 miljoner
- Exportvärdet 77,3 miljoner
- Skatteintäkter exportvärdet 43,7 miljoner
- Den lokala investeringsvolymen nådde 3 000 miljoner
"Den största förändringen står dock Jämtlands län för. Hösten 2007 var Jämtland det län som hade det högsta värdet på konjunkturindex, hela +78 i sviterna av att alpina-VM hölls i Åre under februari månad 2007."
– Konjunkturbarometer Norrland hösten 2008
2014-07-03
2014-01-19