Summering av FIS-mötet i Zürich
Under första veckan i oktober var det dags för det internationella skidförbundet (FIS) årligen återkommande möte "FIS Technical Update". Här följer en kort summering.
Huvudsyftet med FIS höstmöte är att planera tävlingskalendrar och förtydliga regelverk inför säsongsstarten. Över 750 deltagare från alla medlemsländer fanns på plats i Zürich för att delta några av de över 70 möten, workshops och seminarier som erbjöds.
Även de VM-kandidater som ansöker om VM 2020/2021 fanns på plats för att presentera sina kandidaturer inför FIS Inspection Group. På plats fanns också delegationer från OS 2018 i PyeongChang och ungdoms-OS (YOG) i Lillehammer 2016.
Sverige representerades av drygt 30 personer som deltog i de olika sub-kommittéerna och arbetsgrupperna.
Här följer en sammanfattning...
Längd
Förra säsongen testades ett nytt sprintupplägg där de främsta från prologen får välja i vilket heat de vill starta i kvartsfinalen. Nummer 11 i prologen väljer först, därefter nummer 10, 9 och så vidare. Även i semifinalen väljer åkarna heat. Detta upplägg kommer denna säsong att testas vid världscuptävlingar i Lathis och Drammen samt eventuellt vid någon ytterligare tävling utanför världscupen.
Ett årligen återkommande ämne är uppdateringen av regler och riktlinjer för juryarbetet inom världscupen. Genom att studera videoklipp, med verkliga situationer, diskuterades olika gränsfall i uppkomna tävlingssituationer för att på så sätt göra jurybesluten mer konsekventa.
Världscupkalendern för 2016/2017 fastslogs och har nu skickas till FIS högsta beslutande organ, FIS Council, för godkännande.
Nya regler kommer gälla för ersättning från FIS, till aktiva och landslag, från och med säsongen 2016/2017. Antalet aktiva i "röd grupp" (de högst rankade i distans- respektive sprintcupen) har minskats till att gälla topp-15 (kvinnor och män) i respektive cup samt vinnarna och ledarna av Continental cup. De topp-20 bäst rankade landslagen kommer dessutom få ytterligare ersättning för att täcka kostnader för resor och logi . Det maximala antalet aktiva som kan få ersättning är sex aktiva i respektive kön utöver de som eventuellt finns med i "röd grupp".
Läs mer på FIS webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (text på engelska)
Snowboard och freestyle
Samarbetet och harmoniseringen mellan snowboard och freestyle (freeskiing) har ökat under åren. De grenar som berörs inom respektive disciplin är slopestyle, halfpipe och big air samt snowboardcross och skicross där fler gemensamma tävlingar kommer genomföras framöver. Nyligen startades en gemensam rådgivande grupp för att koordinera regler och se över förslag för gemensamma halfpipe-, slopestyle- och Big air-tävlingar i snowboard och freeskiing.
"Freestyle Snowboard Coordination Group" har även börjat översynen av regler, backspecifikationer, officiella policys och utbildningar så att dessa samstämmer mellan de olika disciplinerna
Arbetet med att utveckla en "Super Series" inom snowboard och freestyle fortsätter. "Super Series" kommer ha tre till fyra event per säsong och omfattar slopestyle, halfpipe och big air för snowboard och freeskiing samt snowboardcross och skicross.
Under 2010-års FIS-möte, sammanställde "Freestyle Skiing Committee" ett antal direktiv i en "Vision 2020". Under årets möte gjordes en "halvtids-kontroll" över hur arbetet fortlöper. Beslut togs rörande ämnen som modernisering, att attrahera fler unga, öka förståelsen av sporten samt ny teknik.
Läs mer på FIS webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (text på engelska)
Alpint
Tävlingskommittén (FIS race directors) såg, tillsammans med några av rättighetsinnehavarna, såg över formatet för den nya typen av parallellstorslalom som kommer att testas under tävlingarna i Alta Badia. Med feedback från tränare, aktiva och kommitteémedlemmar gjordes några sista justeringarna för att säkerställa ett rättvist och attraktivt event.
En ny tävlingsort , Killington (Vermont, USA), föreslogs i världscupkalendern för 2016/2017. I och med detta är damernas världscup åter tillbaka på amerikanska östkusten. Tävlingarna i Killington ersätter tävlingarna i Aspen (eftersom Aspen står som arrangör av världscupfinalen 2017).
En workshop genomfördes med fokus på hur den alpina sporten ska kunna attrahera en yngre publik. Efter konstruktiva diskussioner, med högt i tak, utsåg ordförande Niklas Carlsson en arbetsgrupp som kommer arbeta enbart med fokus på detta ämne.
Läs mer på FIS webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (text på engelska)
Backhoppning
De nya dräkterna (1-2 centimeter större) och ryggskydden som testades under sommaren är nu godkända att använda från och med denna säsong.
Läs mer på FIS webbplats (engelsk text) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIS barn- och ungdomsseminarium
Temat för årets seminarium var ”Sociala medier inom barn- och ungdomsidrott”.
Det rekordstora deltagandet visade att det finns ett stort intresse för hur man kan nyttja sociala medier för att nå målet att få fler barn till snön och att öka intresset för vintersport. Sociala medier är ett mycket kraftfullt verktyg för att nå den eftertraktade målgruppen.
Många föreläsningar och fördjupade diskussioner kring social media genomfördes, bland annat kring etik och moral, hur innehåll kan främja en sund livsstil och vikten av att lägga upp en strategi för sina sociala mediekanaler.
Dessutom informerades kring lanseringen av det nya domännamnet .SKI.
Avslutningsvis gjordes en uppdatering kring FIS-projekt ”Bring Children to snow”. Där presenterade Tanja Frieden, olympisk mästare i Snowboard Cross, webbplatsen gosnow.ch Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett intressant initiativ där den
federala regeringen och andra nationella aktörer har gått samman i en kampanj för att återinföra skolskidläger i Schweiz.2016-06-07
2015-10-14