Gå till innehåll

SSF

Full fart på medieupptakt

Det surrade i luften av kameror och intervjusamtal när representanter för Sveriges största mediehus samlades hos Svenska Skidförbundets huvudsponsor Vattenfall för den årligen återkommande medieupptakten.

Femtiotalet medierepresentanter och tjugotalet samarbetspartners kom till Solna för att träffa de flesta av våra landslag. Många medieprofiler fanns på plats som SVTs Yvette Hemundstad och Jacob Hård, Roger Burman, SR, Peter Wikström, TT, Petra Thorén ,Aftonbladet, Johan Esk, DN, Tomas Pettersson och Ludvig Holmberg från Expressen, bara för att nämna några.

– En sådan här dag är väldigt smidig för oss, tyckte, en annan profil, Bengt Schött från Radiosporten.

Missade du presskonferenserna? Se dem på någon av MittMedias Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. webbplatser exempelvis Dalarnas tidningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här följer ett kort sammandrag.

För enkelhetsskull indelades dagen i två block. De alpina grenarna, med Roberto Vacchi som moderator inledde för att efter lunch följas av längdlandslaget med pressansvarige Torbjörn Nordvall "vid rodret".

Först upp på scenen var  Torbjörn Wahlborg, Senior Vice President, Vattenfall och nye alpine chefen Tommy Eliasson Winter som hälsade alla välkomna. Under samtalet avslöjades två stora nyheter för det alpina landslaget; en sprillans ny sponsor, Bauhaus, och den nya fartsatsningen "Team Åre 2019".


Den nye alpine chefen Tommy Eliasson Winter avslöjade en alpin storsatsning på fartgrenarna. Till höger Vattenfalls Torbjörn Wahlborg. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

– Vi vill väcka intresset för fartgrenarna i Sverige och i framtiden hoppas vi att störtlopp och super-G är grenar som svenska ungdomar är lika nyfikna på som slalom och storslalom, avslöjade Tommy Eliasson Winter.
Läs mer om fartsatsningen Länk till annan webbplats.

Freestylelandslaget kunde inte vara på plats i Solna eftersom de befann sig på träningsläger i Zermatt. Något som med dagens teknik kunde avhjälpas genom att de närvarade via videolänk.

Tyvärr kunde de berätta att supertalangen Frida Lundblad, Gävle, oturligt nog hade skadat sig redan under den första lägerdagen, då ett korsband gått av i knät, vilket innebär att hela säsongen är över för Frida innan den ens har börjat.
Läs mer om Fridas skada Länk till annan webbplats.

Gladare miner var det hos Ludvig Fjällström, Åre, som var mycket revanschsugen efter förra årets säsong och landslagsnykomlingen Felix Elofsson, Limhamn, som längtade efter att få mäta sig med de "stora grabbarna".


Drottningen av freeskiing, Emma Dahlström. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

Näst på tur var freeskiinglaget med Åre-sonen Henrik Harlaut som meddelade att han är sugen på ytterligare ett OS, Jesper Tjäder, Östersund, som hade en riktigt skön känsla inför säsongen och hade lärt in nya trick och Oscar Wester som haft en bra start på säsongen och vunnit One Hit Wonder i Australien (där Jesper Tjäder för övrigt blev tvåa). Med på scenen fanns också den "regerande drottningen" av freeskiing förra säsongens X-Games- och världscupvinnare Emma Dahlström, som går in i den nya säsongen med stort självförtroende.

Freeskiing jobbar tätt ihop med snowboard, bland annat genom gemensamma läger. Nu senast i Saas Fee där de hade upplevt ett kanonläger tillsammans.
–Parken har aldrig varit så bra i Saas Fee som nu, berättade Måns Hedberg som gladde sig mycket åt reservplatsen på den eftertraktade Dew tour.


Måns Hedberg, Niklas Mattson, Sven Thorgren och tränaren Jocke Hammar. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

Klara att köra Dew tour är däremot både Sven Thorgren, som har en av sina bästa säsonger någonsin i bagaget och Niklas Mattson som förra säsongen blev topp-tio i alla tävlingar han ställde upp i.

Freeskiing- och snowboardlagen passade båda på att slå ett slag för X-Games som kommer till Oslo den 24–28 februari 2016.

Där efter var det dags för skicrosslandslaget. Det märks väl att skicross har ökat kraftigt de senaste åren, det var ett taggat och starkt lag på sex personer som ändrade scenen tillsammans med nye skicrosschefen Joar Båtelson, förbundskapten Erik Iljans och nationellt ansvarige Lars Lewén.


Anna Holmlund. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

På plats fanns regerande världscupmästarinnan Anna Holmlund och utmanaren Sandra Näslund. Sandra som äntligen är tillbaka efter förra årets skada är taggad och uppskattar konkurrensen med Anna.
– Det känns kul att vara hel igen och tillbaka på skidor. Vi är två starka tjejer och vi kommer ge de andra en match, säger Sandra.

Herrlaget representerades av Victor Öhling Norberg, Michael Forslund, Victor Andersson och Victor Sticko som även de ställde målet högt och siktade mot världscupsegrar.
– Det enda som är roligt är att vinna och det vill jag göra – varje tävling, säger Victor Öhrling Norberg och ler.

Sist i fokus under förmiddagspasset var det alpina landslaget, först ut var tjejerna med Frida Hansdotter, Sara Hector, Maria Pietilä Holmner, Emelie Wikström, Charlotta Säfvenberg, Kajsa Kling och nye damchefen Lars Melin.
– Förutom segern i Åre, som jag verkligen är jättenöjd med, så ser jag den här säsongen som en revansch för mig själv. Nu satsar jag med mycket energi och glädje, sade Maria Pietilä Holmner.

På frågan hur uppladdningen har gått och vilken som är hennes favorittävling svarar förra säsongens svenska slalomstjärna Frida Hansdotter:
– Jag har haft en jättebra försäsong och förutom världscuptävlingarna på hemmaplan i Åre och i Hammarbybacken så ser jag fram emot att tävla i Flaschau.


Maria Pietilä Holmner, Kajsa Kling, Charlotta Säfwenberg, Emelie Wikström, Sara Hector, Frida Hansdotter och damchefen Lars Melin. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

André Myhrer, Mattias Hargin, Jens Byggmark, Axel Bäck, herrchef Heinzpeter Platter och nye alpine chefen Tommy Eliasson Winter fick avsluta förmiddagspasset.

Den nyblivne pappan Jens Byggmark kände lite ångest över att lämna dottern efter bara en vecka:
– Man känner sig lite som en dålig farsa när man åker iväg två veckor, det är ju mer än halva hennes liv!

André Myhrer berättade att han är sugen på ytterligare en totalseger i slalom-världscupen:
– Det ska verkligen bli härligt att dra i gång jag är jättetaggad. Jag lyckades ju knipa den där kulan en gång och det skulle vara kul att göra det igen.


Heinzpeter Platter, herrchef, Axel Bäck, André Myhrer, Mattias Hargin och Jens Byggmark. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

Efter individuella intervjuer och diverse porträttfotografering var det dags för längdlandslaget att sitta i hetluften. Då Calle Halfvarsson tyvärr hade blivit sjuk var det bara två herråkare på plats, men det var inte vilka som helst. Plats på scenen tog flerfaldiga VM- och OS medaljörerna Emil Jönsson och Marcus Hellner, tillsammans med sprinttränaren Mats Larsson, även han med många meriter i längdspåret.
– Vi kommer precis från ett riktigt bra läger i Val Senales. Jag har varit sjukt motiverad på försäsongen men tyvärr så har det har blivit "små hack" som har gjort att jag har fått börja om några gånger. Men jag är oerhört revanschsugen och vill göra en bättre säsong än den förra.


Marcus Hellner. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

Någon som hade en trasslig säsong förra året var Emil Jönsson, men nu är han på gång.
– Jag vägrade att ge upp eftersom jag känner att jag fortfarande mycket energi kvar att ge i skidspåret. Jag har inte fått ut det jag vill än, som jag känner att jag har kapacitet till.

Sist ut var längdlandslagets damer Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson och Charlotte Kalla som kan räkna upp en imponerande meritlista, de har tillsammans plockat hem 32 VM- och OS-medaljer(!).


Sprinttränaren Johan Granath, Anna Haag, Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla och distanstränaren Mattias Persson. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån.

För Charlotte blir Tour de Ski extra speciellt den här säsongen. Trots ett antal mästerskapsmedaljer har hoon alltid något att förbättra.
– Jag blir aldrig fulländad tekniskt, det finns alltid med mig. Det är på snö jag kan jobba med tekniken, säger Kalla om alla detaljer som ska stämma.

Stina Nilsson berättar att hon har lagt mycket fokus på intervaller, hon har låtit hjärtat jobba 40–50 minuter i hård belastning.
– Vi får se vad det gett för resultat om några veckor.

Stina lockade även fram ett av dagens största skratt när hon får frågan om hon ser sig som en sprint- eller distansåkare:
– Jag ser mig som skidåkare!

...blev svaret som får avrunda sammanfattningen av den mycket lyckade medieupptakten.

Svenska Skidförbundet vill tacka alla närvarande medierepresentanter för att ni deltog under medieupptakten. Vi vill även rikta ett stort tack till vår huvudsponsor och värd Vattenfall för att vi fick möjlighet att låna era lokaler och åtnjuta en fantastisk service under dagen.

Vi hörs och ses i backar och spår!

Senast uppdaterad
2016-06-07
Publicerad
2015-11-04

UPPTÄCK MER

Det här gillar vi under julen!

Vi ställde tre julfrågor till några av våra landslagsåkare. Vad äter d...

LÄS NYHETEN

Niklas Carlsson slutar som förbundsdirektör

Nuvarande förbundsdirektör Niklas Carlsson kommer från och med den 1 j...

LÄS NYHETEN

Snöfest i Hammarbybacken 17 januari

Den 17 januari firas världssnödagen World Snow Day runt om i världen. ...

LÄS NYHETEN

Ny förbundsdirektör sökes

Vår nuvarande förbundsdirektör Niklas Carlsson har valt att helhjärtat...

LÄS NYHETEN

Tre skidhjältar nominerade till Jerringpriset

Charlotte Kalla, Johan Olsson och Emma Dahlström blev alla nomierade n...

LÄS NYHETEN

Hjärtat slår-stipendiater 2015

En trio lovande unga skidåkare belönades under Skidtinget med Hjärtat ...

LÄS NYHETEN

Det här gillar vi under julen!

Vi ställde tre julfrågor till några av våra landslagsåkare. Vad äter d...

LÄS NYHETEN

Niklas Carlsson slutar som förbundsdirektör

Nuvarande förbundsdirektör Niklas Carlsson kommer från och med den 1 j...

LÄS NYHETEN

Snöfest i Hammarbybacken 17 januari

Den 17 januari firas världssnödagen World Snow Day runt om i världen. ...

LÄS NYHETEN

Ny förbundsdirektör sökes

Vår nuvarande förbundsdirektör Niklas Carlsson har valt att helhjärtat...

LÄS NYHETEN

Tre skidhjältar nominerade till Jerringpriset

Charlotte Kalla, Johan Olsson och Emma Dahlström blev alla nomierade n...

LÄS NYHETEN

Hjärtat slår-stipendiater 2015

En trio lovande unga skidåkare belönades under Skidtinget med Hjärtat ...

LÄS NYHETEN

Lär dig söka pengar ur fonder och stiftelser

Det finns massor av pengar att söka i fonder och stiftelser, men det f...

LÄS NYHETEN

Skidting i Linköping

Östergötlands Skidförbund stod i helgen värd när Svenska Skidförbundet...

LÄS NYHETEN

Sista chansen att söka idrottsgymnasium

Den 1 december är sista ansökningsdag till våra skid- och snowboardgym...

LÄS NYHETEN

Huvudsponsor