Skolledarträff för RIG och NIU
Den 7 oktober träffades skolledare för våra skidgymnasier (RIG och NIU) för att diskutera framtidens skid- och snowboardgymnasium.
Under mötet jobbade vi med följande frågeställning:
Hur vill du att er skola uppfattas – innan eleverna söker, under skoltiden och efter avslutad skolgång utifrån livsstil och folkhälsa, utbildning för ungdomar, föreningstillhörighet samt elit och landslag?
Nedan finns en sammanställning av vad vi kom fram till inom respektive område.
Livsstil och folkhälsa
Genom att skapa en "vi-känsla" känner eleverna stolthet och blir goda ambassadörer för våra utbildningar. Genom att värna om de mjuka värdena – trygghet och gemenskap – skapas en stabil och attraktiv utveckling i en positiv miljö. Att skolorna dessutom ligger i en tillåtande fysisk miljö ger en bra grund för ett livslångt perspektiv till livsstil och folkhälsa i relation till elitidrott.
Utbildning för ungdomar
På en idrottsutbildning erbjuds en kombination av studier, allsidig- samt grenspecifik elitidrottsträning. En väl anpassad utbildning, utifrån ett formativt förhållningssätt i relation till kursplanerna, skapar hög kvalitet på utbildningen. Då eleverna oftast lämnar sin hemmiljö är ett nära samarbete mellan elever, föräldrar och tränare till stor hjälp för att skapa trygghet under skoltiden. En modell kan vara att låta äldre elever vara mentorer till nya elever.
Föreningstillhörighet
Vid tävling företräder den aktive föreningen. Ungdomarna ska erbjudas tränar- och ledarutbildning. Genom en ömsesidig kontakt skapas utrymme för ledarpraktik och utbildning i föreningen. På så sätt utvecklas både förening och den aktive. Därför är det viktigt att föreningen informeras i att ta hand om sina ungdomar på bästa sätt med stöd av skidgymnasier och Svenska Skidförbundet.
Ett naturligt steg mot elit och landslag
Professionella tränare utvecklar och skapa trygga, inspirerande utbildnings-, tränings- och tävlingsmiljöer att utmanas och lyckas i. Bra utvecklingsmöjligheter, såväl under som efter gymnasietiden, skapar en attraktiv skola samt gynnar våra landslag. Gymnasietiden ska även ses i ett långsiktig perspektiv utifrån utbildning och utveckling av våra aktiva.
Svenska Skidförbundets Ungdomsråd kommer att presentera ett underlag över vilka utvecklings- och utbildningsvägar som finns efter gymnasietiden.
Ungdomsrådet
Innehållet till sammanställningen är utarbetat och redovisat av följande personer och grupper.
Kristina Hård af Segerstad, Mora RIG/NIU Gruppansvarig
Per Edvall, Malung RIG/NIU
Henric Silversnö, Berg NIU
Pär Bodin, Sollefteå RIG
Christer Öjdeby, Malung RIG/NIU Gruppansvarig
Hans Johansson, Sveg NIU
Anders Larsson, Torsby RIG/NIU
Håkan Jacobsson, Åre RIG/NIU
Cathrin Engman, Lycksele NIU Gruppansvarig
Michael Söderqvist, Östersund NIU
Ann Larsson, Sundsvall NIU
Hans Lövgren, Malung RIG/NIU
Emelie Nilsson, Tärnaby NIU Gruppansvarig
Johan Olsson, Sandviken NIU
Henrik Gaddefors, Uppsala NIU
Peter Axelsson, Gällivare RIG/NIU
2016-06-07
2015-11-17