Gemenskap, erfarenhet och mångfald på Åre Skidgymnasium
Det är en lagom stor skola något som ger möjlighet till individuella lösningar. Den ligger bra till geografiskt, mitt i Sverige, med bra kommunikationer och alla på skolan har en fantastisk gemenskap.
Det är bara några av fördelarna som biträdande rektor Håkan Jakobsson lyfter fram när vi sätter fokus på skidgymnasiet i Järpen.
”– Har du ett långt papper?” frågar Håkan och skrattar när vi ber honom räkna upp vilka kända skidstjärnor som har lagt grunden både till sin skid- och civila karriär på Åre Skidgymnasium.
Skolan som startade redan 1972 ligger i Järpen, två mil utanför Åre, är i dag en av få RIG där skideleverna har fyra program att välja mellan: naturvetenskap, barn- och fritid, ekonomi och samhällsvetenskap.
– Det är verkligen en av våra stora styrkor, precis som jättebra träningsförhållanden i en fantastisk miljö där det finns tillgång till snö stora delar av året. Och finns det inte snö så har vi inte så långt till Norge. Sedan vill jag även lyfta fram våra jättebra tränare och lärare, säger Håkan.
Håkan Jakobsson, biträdande rektor, är stolt över Åre Skidgymnasiums verksamhet.
Trenden är god, det var många som ansökte om att komma in på någon av de totalt 22 platserna på RIG i Järpen. Övervägande delen av de som antogs var tjejer.
– Det är bra och spännande att tjejerna börjar ta för sig, säger Håkan.
Eget elevhem ökar gemenskapen
Skolan har ett eget elevhem för de som går första året. Genom tre heltidsanställda personer erbjuds service dygnet runt. Elevhemmet fungerar klockrent enligt Håkan.
– Att de bor tillsammans under första året gör att de snabbt kommer in i gemenskapen. Vi är väldigt stolta över vårt elevhem och hoppas verkligen att vi får ha det kvar.
Från och med år två flyttar eleverna ”ut på byn”.
Skolan jobbar ständigt på att höja nivån. Detta gäller inte bara träningsarenorna, där diskussioner nu pågår med kommunen om att bygga en asfalterad rullskidbana, utan även fys och rehab.
– Vår sjukgymnast Cecilia Agnvall är oerhört viktig. Hennes kunskaper och erfarenhet inom skaderehab och förebyggande arbete är en av våra riktiga styrkor.
Samarbete mellan grenarna stärker alla
Hela fyra discipliner finns att välja mellan på skolan: alpint, längd, puckel och skicross.
Gott om fantastiska omgivningar att träna i. Foto: Kicki Fransson.
– De jobbar var och en för sig men har även en hel del gemensamma ämnen. Vi har sammanlagt tolv tränare som jobbar otroligt bra ihop som grupp. Det är verkligen roligt att se samarbetet över grengränserna. De har varandra som stöd och bollplank vilket gagnar alla, berättar Håkan.
Längdverksamheten har stora områden att förlägga sin träning till. Förutom i Järpen är de ibland annat i Ullådalen, Vålådalen, Björnen och även i Bruksvallarna, allt beroende på hur tävlingarna ligger. Det är ett entusiastiskt gäng som under våren fått förstärkning genom supertränaren Johanna Ojala, något som enligt Håkan blev en injektion som gav ett lyft bland samtliga tränare.
Puckelgänget kör i Åre hela vintern för att sedan flytta till trampolinerna och vattenhoppet på Tossön i Järpen när snön inte längre räcker till
– Fredrik Andersson och Janne Tjärnström är ett fantastiskt tränarpar som fortsätter leverera duktiga åkare, de är som ett självspelande piano, säger Håkan.
Puckel levererar ständigt nya världsåkare. Foto: Janne Tjärnström.
Tid för nytänk
Den tidigare naturliga kopplingen "skidgymnasiet i Åre och skicross" inte lika stark som tidigare sedan världscuptävlingarna flyttades från Åre till Idre .
– Vi får nog våga förändra oss här, tänka lite nytt och åka iväg med eleverna till andra arenor som exempelvis Lofsdalen, Torsby, Mora och Idre. Det kan ju bli en fördel för våra elever att inte behöva köra i samma bana hela tiden, det kan ju lätt bli lite tjatigt, säger Håkan.
De flesta skicrossåkare har från början en alpin bakgrund men på skolan går nu några av Sveriges mest lovande åkare, bröderna Mobärg från Undersåker som började med skicross på skolan.
– Victor Öhling Norberg (nuvarande världsmästare i skicross) sadlade om från alpint till skicross under sitt sista fjärde år på gymnasiet medan Erik och David inte har den bakgrunden utan har skolats in i skidåkningen genom att åka i skog och varierande terräng med hopp vilket är spännande, säger Håkan när vi pratar om rekrytering av nya åkare.
Uppmärksamheten som har följt efter våra svenska framgångar i skicross, med direktsändningar i SVTs vinterstudio, ökning av antalet arenor och ungdomstävlingar (som Skicross Next Generation) är något som Håkan hoppas ska bidra till att fler så småningom väljer skicross på skidgymnasiet.
Den alpina utbildningen på Järpen är en klassiker och skolan är tillsammans med Malung oftast förstahandsvalet för de som vill gå alpint skidgymnasium. Men här finns en stor utmaning enligt Håkan.
– Många åkare är ute och tävlar så mycket att de inte hinner tillgodogöra sig den grundläggande träning som skolan erbjuder. Dessutom riskerar de att bränna ut sig när de aldrig får vila. Förr fanns det en gräns för förstaårsseniorer på 25 tävlingar per säsong som var bra och som nog borde införas igen. För det är inte genom att tävla du blir bättre utan genom att träna.
Namnbyte 1 juli
En stor nyhet är att skolan från 1 juli går in i Jämtlands gymnasieförbund, vilket gör att skolan då hamnar under samma tak som VSP, Vintersportprogrammen, i Östersund och blir en ganska stor enhet när det gäller vintersport och gymnasieutbildning.
– Det är spännande eftersom de är duktiga på gymnasiefrågor, säger Håkan.
I och med detta byter skolan namn till ”Jämtlands Gymnasium Åre”. Vad som händer med begreppet Åre skidgymnasium är ännu inte utrett.
Fakta
Skidgymnasium: Jämtlands Gymnasium Åre (f.d. Åre gymnasieskola)
Startade: 1972 (första RIG i Sverige)
Antal program: 9, varav skideleverna kan välja 4
Antal RIG-platser: 22 (8 alpint, 4 skicross, 4 puckel, 6 längd)
Antal sökanden:
Tränare RIG Järpen:
Skicross: David Hansson, Johan Sikström (vik. 17/18 Sebastian Lindblom)
Puckel: Fredrik Andersson, Janne Tjärnström
Längd: Martin Persson, Kicki Fransson, Johanna Ojala (vik), Jonny Goude
Alpint: Ulf Emilsson, Jörgen Ollas, Daniel Sanfridsson, Inger Fritzon (föräldraledig)
Kända åkare: Tomas Wassberg, André Myhrer, Mattias Hargin, Victor Öhling Norberg, Per Spett, Sara Hector, Torgny Mogren, Anna Ottosson, Hans Olsson, Kajsa Kling, Ludvig Fjällström, Teodor Peterson, Rikard Grip (även tränare) och många fler.
2017-06-20
2017-06-20