Eleven i centrum på Sollefteå skidgymnasium
Söktrycket är stort, på skidgymnasiet i Sollefteå studerar, och har studerat, några av Sveriges mest talangfulla längdåkare som exempelvis Johan Olsson, Ebba Andersson och Sofia Henriksson.
Kvalitet och eleven i centrum är några ledord som biträdande rektor Pär Bodin lyfter fram när vi diskuterar Sollefteå skidgymnasiums strategi.
Skidgymnasiet i Sollefteå har haft RIG (Riksidrottsgymnasieutbildning) enda sedan 1979, men från och med i år erbjuder skolan även NIU-platser (Nationell Idrottsutbildning).
– Det känns jättebra att kunna ta emot fler elever eftersom söktrycket är så stort till våra RIG-platser, säger Pär Bodin.
En stor anledning till att så många ansöker är, enligt honom, skolans träningsförutsättningar.
– Vi är mycket stolta över anläggningarna vi har här. Sollefteå är en återkommande träningsort för vårt längdlandslag, vilket är mycket positivt för skolan, bättre betyg kan man ju inte få.
En viktig faktor som han också lyfter fram, och som är unik för skolan, är att samtliga skidgymnasiets lärare är legitimerade att undervisa i specialidrott.
– Vi vill bygga på kvalitet, rakt igenom. Det är viktigt för oss att alltid sätta eleven i centrum. De ska känna att de, var och en, får det stöd och den uppbackning de behöver för att kunna utvecklas optimalt. Det gäller allt från stöd, kost, sömn till träning.
Skolan huserar tillfälligt uppe på gamla regementet i relativt nya lokaler som har anpassats för skidgymnasiets verksamhet.
– Vi har väldigt bra förutsättningar här med teorisalar, gym, materialförvaltning, vallning och verkstad samlat, allt i ett på liten yta.
Men det kommer bli ännu bättre.
En totalrenovering av den ursprungliga skolan är planerad att genomföras om 3–4 år och skidgymnasiets lärare har varit med i diskussionerna redan från början för att kunna skapa så effektiva och optimala lokaler som möjligt. När renoveringen är klar kommer skidgymnasiet att flytta tillbaka till skolan.
Det finns ett separat elevhem men i nuläget bor inflyttade skidelever i egna lägenheter på stan. Något som fungerar mycket bra eftersom sammanhållningen bland eleverna är stor. De äter ofta middag tillsammans på restaurang och umgås dessutom i skidgymnasiets lokaler dygnet runt".
Samtliga aktiviteter inom skolan är helt avgiftsfria, det debiteras ingen extra avgift utan all lägerverksamhet betalas av skolan.
På frågan om vad som är Sollefteå skidgymnasiums stora utmaning svarar Pär:
– Det är att kunna bibehålla den höga kvaliteten och därmed söktrycket som vi hittills har skapat. Det är inte längre självklart att de bästa söker sig till ett RIG. Vi har inte råd att luta oss tillbaka utan måste ständigt vara på tårna och fortsätta utvecklas, både när det gäller rekrytering och genomförande. Vår ambition är att vara den mest eftertraktade skolan.
Ett steg i kvalitetsutvecklingen det senaste året är investeringen i ett efterlängtat rullskidband som komplement till den utomhus-rullskidbana som enligt Pär ingen annan rullskidbana kan mäta sig med hittills i Sverige och som utnyttjas oerhört frekvent.
Kan du beskriva skidgymnasiet med tre ord?
– Kvalitet, bra träningsmöjligheter och professionalism. Vi vill verkligen vara i framkant och driva samt leda utvecklingen, det får du gärna skriva, avslutar Pär.
LÄS MER: Kombinera studier och elitsatsning Länk till annan webbplats.
Fakta Sollefteå Skidgymnasium
Startade: RIG 1979 och NIU 2016
SSF-idrotter: Längdåkning
Antal elevplatser: Max åtta platser/årskurs RIG och NIU tillsammans
Antal program, allmänna: Sex program (natur, teknik, samhälle, ekonomi, vård och omsorg, barn och fritid).
Kända åkare som studerar/har studerat i Sollefteå: Ebba Andersson, Johan Olsson, Anna Olsson, Jörgen Brink, Billan Östlund, Magdalena Forsberg, Britta Johansson Norgren, Sofia Henriksson, Evelina Settlin, Elin Molin
Tränare: Tony Gustafsson, Per-Ola Andersson, Per Nilsson
2017-10-18
2017-10-18