
Storsatsning på nya elittränare
Är du tränare på professionell/halvprofessionell nivå? Brinner du för att hjälpa talanger utvecklas till landslagsåkare? Då har vi det perfekta steget för dig! I vår startar nämligen Svenska Skidförbundet en helt ny elittränarutbildning.
För att få fram nya landslagsstjärnor krävs det att vi har välutbildade och engagerade tränare. Har vi inga tränare så har vi inga landslag – det är ett faktum. Därför gör Svenska Skidförbundet nu en storsatsning på att utbilda fler elittränare – både på landslags- och gymnasienivå.
Som deltagare betalar du endast resor, boende och arbetstid, övriga delar är kostnadsfria. Preliminär finns 25–30 platser på utbildningen som är en del i Svenska Skidförbundets satsning på ökad jämställdhet bland elittränare, därför kommer kvinnliga sökanden prioriteras, i den mån det är möjligt.
Utbildningen, som riktar sig till samtliga idrotter inom Svenska Skidförbundet, kommer förutom teoretiska kunskaper, ge dig som tränare stor och viktig erfarenhet inom din gren. Vissa moment under utbildningen genomförs grenvis medan de teoretiska delarna till största delen kommer genomföras gemensamt på Mittuniversitetet i Östersund..
Vi söker dig som redan nu verkar som tränare på professionell/ halvprofessionell nivå. Du ska vara motiverad att under många år framöver jobba som tränare inom skid- och snowboardidrotten och vara beredd på att lägga ner även en stor del av din fritid för att uppnå målen. Därför tror vi att du som söker är 40 år eller yngre.
Det allra viktigaste är dock att du som person brinner för uppdraget – oavsett kön eller ålder!
Utbildningens upplägg (preliminärt)
1) Teoretisk del – allmän
Genomförs tillsammans med ett universitet, där studierna ger högskolepoäng, dock är det oklart idag hur många poäng detta kan ge. Här finns möjlighet att göra en validering och därmed bli befriad från delar av kurser, hela kurser eller alla kurser.
2) Teoretisk del – grenspecifik
Denna del genomförs tillsammans med Sveriges bästa föreläsare och forskare inom respektive del, exempelvis biomekanik eller näringsfysiologi. För att göra denna del specifik kommer varje gren ha egna ”översättare” så att de teoretiska delarna blir begripliga och användbara för respektive gren. I denna del deltar samtliga.
3) Praktik
En av de viktigaste delarna i utbildningen kommer att vara praktiken. Där kommer framför allt den grenspecifika teoretiska delen omsättas i praktiken. I denna del deltar samtliga. Beroende på deltagarnas nivå kommer denna del anpassas individuellt utifrån två spår:
a) Skidgymnasium/elitverksamhet i förening/distrikt.
För de som har en påbörjad erfarenhet som tränare, men ännu inte uppnått nivån för att motsvara erfarenhetskravet i spår 2.
b) Landslag
För de som har omfattande erfarenhet vad gäller skidgymnasium eller större verksamhet i elitförening eller distrikt.
Praktik genomförs med handledare som stöd.
Övrig information
Detta upplägg innebär att du som har examen från högskola med inriktning mot exempelvis idrottsvetenskap eller tränarprogram eventuellt kan tillgodoräkna dig detta och därmed bli befriad från delar eller hela moment i den teoretiska utbildningen. Beslut tas individuellt.
Den teoretiska delen kommer genomföras i Östersund med Mittuniversitetet som bas. Men eftersom vi vill använda oss av de bästa föreläsarna inom respektive område, kommer vissa utbildningstillfällen även genomföras på andra orter.
Utbildningen är gratis vilket innebär att föreläsningar, litteratur och mat under dessa dagar är kostnadsfria. Ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst, resor och boende kommer betalas ut. Vi uppskattar att utbildningens omfattning motsvarar 25–50 procent av en normal arbetstid och med ojämn fördelning säsongsmässigt samt även innefatta några helger.
Mer information kring detaljerat upplägg exempelvis antal fysiska träffar per termin och träffarnas innehåll kommer planeras under slutet av vintersäsongen.
Ansökan
Skicka in din ansökan senast den 28 februari 2018 till etu@skidor.com. Har du frågor kan du använda samma adress.
Ansökan ska innehålla:
- fullständiga personuppgifter,
- CV med tidigare utbildning och relevant erfarenhet,
- personligt brev där du berättar om dig själv som person och vad du har för ambitioner med ditt ledar-/tränarskap – nu och i framtiden
- referenser
Kontaktpersoner
Samtliga alpina grenar
Olle Danielsson, nationell alpin chef
E-post: olle.danielsson@skidor.com
Nordiska grenar
Karin Ersson, utbildningsansvarig längd
E-post: karin.ersson@skidor.com
2018-01-25
2018-01-16