Gå till innehåll

SSF

Satsa helhjärtat på Riksidrottsgymnasiet i Gällivare

I Gällivare hittar vi det nordligaste Riksidrottsgymnasiet (RIG) som finns i Sverige. Säsongen är lång, träningsmiljön är direkt inpå knuten och tränarstaben är den bästa som finns, i alla fall om du frågar Peter Axelsson, rektor på RIG Gällivare.

– Hela karaktären på Gällivare är ju vintersport, så en av våra stora styrkor är just läget som innebär en unikt lång vintersäsong som vi kan använda till fullo även under barmarksperioden, säger Peter.

Snösäsongen börjar redan i mitten av oktober och fortsätter ända till slutet av maj, vissa år går det att åka på snö ända in i juni.

Allt finns nära, och det är just närheten som är en av RIG Gällivares största styrkor. Exempelvis finns skidanläggningen Dundret, med Europacupstatus, och Hellnerstadion, med världscupbanor, bara 10 minuter bort, med fem mil preparerade spår.


– Vi har allt inom en kvart, träningsanläggningar, idrottshallar, backar, spår. Det gör att det är lätt för eleverna i vardagen. De kan i princip sätta på sig längdskidorna direkt utanför skolan och börja åka, säger Peter.

Det är även nära till våra nordiska grannländer så många läger förläggs i Norge och Finland.

– Så vill vi vara ännu tidigare på snö så åker vi bara till finska Rukka där det finns sparad snö.

Det finns även ett utbyte med kommunen Nordreisa i nord-Norge dit eleverna i Gällivare åker på höstläger och de norska eleverna besöker Gällivare på våren.

– Till hösten kommer vi starta upp ytterligare ett nytt spännande samarbete, då med ett tyskt skidgymnasium i Oberstdorf som blir mycket spännande!

En annan styrka som Peter gärna lyfter fram är tränarnas kompetens och den goda tränartätheten per elev. Det finns hela sju heltidsanställda tränare, tre på längd och fyra alpina.

– Ja, tränarkompetensen är jag stolt över den är riktigt, riktigt bra, både på längd- och alpina sidan. Vi har föryngrat hela tränarstaben på längd och även gjort riktigt bra rekryteringar på alpint. Vår nestor Rune kommer gå i pension och där hoppas jag kunna få in förre alpina världscupåkaren Anton Lahdenperä som ersättare. Får vi in honom så har vi en extremt stabil och bra träningskår. Det enda vi saknar är kvinnliga tränare men det är tyvärr inte så lätt att få tag i, säger Peter.


Tre glada norrbottningar som välkomnar alla till Gällivare. Fr.v: huvudtränare för längd Anders Strid, rektor Peter Axelsson och Tobias Haraa, alpin huvudtränare.

Schemat är genomtänkt med heldagsträning en dag i veckan, vilket ger lärarna helt andra möjligheter när det gäller träningsupplägg. Just studieplaner är något som skidgymnasiet jobbar en hel del med att få till.

– Just nu lägger vi ned mycket tid på att få till studieplanerna så att vi kan hjälpa eleverna klara sina studier ännu bättre. Det är några kurser vi tänker flytta på så att de elever som börjar nu till hösten får lite bättre flyt i studierna, speciellt de som läser natur.

Ett litet orosmoment är att det finns färre och färre potentiella elever i närområdet. Medlemsantalet och därmed klubbverksamheten minskar i Norrbotten, speciellt i södra delarna och i inlandet.

– Det är oerhört viktigt att vi tillsammans med Skidförbundet försöker vända den negativa trenden och få fler att hitta till skidåkningen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att uppmuntra fler att fortsätta åka även efter 12–13-årsålder. Men vi har några projekt på gång som vi hoppas på.


Skidgymnasiet gör några intressanta satsningar för att utveckla elevernas viktiga förmåga i ledarskap. Dels finns Vinterskidskolan där skidgymnasieeleverna i årskurs 4 helt på egen hand ansvarar för en skidskola som vänder sig till ungdomar 12 till 15 år och där tränarna bara agerar bollplank.  

– De gör verkligen allting helt själva, all planering, ekonomi och genomförande, berättar Peter.

Dessutom arrangerar eleverna den uppskattade ”Skolornas skidfest” under ”Dundret runt” där över 1 000 skolbarn från Gällivare under två dagar bjuds in till Dundret för att åka längdskidor.

Skidgymnasiet har funnits länge, i nästan 40 år. Det startade 1980 med den alpina utbildningen och året efter tillkom längd. Själva skolbyggnaden är från 50-talet, men i och med flytten av Malmberget kommer hela verksamheten flytta in i nybyggda lokaler.

– Den nya skolan beräknas vara klar för inflyttning hösten 2020. Det blir en otroligt fin byggnad centralt i Gällivare. För skidgymnasiets del så har vi varit extra vaksamma under planeringen så att vi får bra samlingslokaler, vallabodar och så vidare.

Det är redan nära till träningsanläggningarna men efter flytten blir det ännu närmare

– Högst tio minuter istället för en kvart, säger Peter och skrattar.

En annan stor fördel med flytten är att alla andra anläggningar som friidrottshall och multiaktivitetshus också blir nybyggda vilket förenklar förutsättningarna för vardagsträning ännu bättre för Gällivares skidelever.


När det gäller framtiden så finns några önskemål högt på listan. Dels utveckling av den alpina anläggningen på Dundret, som inte har fungerat helt smärtfritt under de senaste åren. Dessutom behöver de även säkerställa att skidspåren, som påverkas av flytten av Malmberget, blir så optimala som möjligt.

Och så saknas fortfarande en rullskidbana.

– Vi har väldigt bra förutsättningar för rullskidor men just nu åker vi på trafikerade vägar. Det funkar bra under intervallträning då vi använder vägen upp mot Dundret eftersom det inte är så mycket trafik just där. Men för distans skulle vi verkligen behöva en egen rullskidbana. Här måste kommunen ta sitt ansvar, säger Peter och förklarar samtidigt att han förstår att kommunen har fullt upp med flytten av Malmberget men att det är viktigt för elevernas säkerhet att banan byggs.

När det gäller elevboende samarbetar de med det kommunala bostadsbolaget som tillhandahåller lägenheter. Även där märks närheten till allt, det är maximalt fem minuters väg till skolan.

– Det är ju så det är i Gällivare. Det är verkligen nära till allt man kan önska som skidåkare. Det finns inga andra distraktioner så välkommen till Gällivare om du helhjärtat vill satsa på sporten och kunna fokusera på din åkning och dina studier!

WEBBPLATS: Skidgymnasiet i Gällivare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta RIG Gällivare

  • Tre ord som beskriver gymnasiet: Närhet, kvalitet, glädje
  • SSF Grenar RIG: Alpint och längd
  • Startade: 1980–1981
  • Antal program: Det finns 11 program men vanligast är Samhäll, Teknik, Ekonomi och Natur
  • Antal elevplatser per år: 7 alpina och 6 längd.
  • Kända åkare som studerat i Gällivare: Marcus Hellner, Charlotte Kalla, Jennie Öberg, Lina Andersson, Magnus Ingesson, Niklas Jonsson, Christer Majbäck, Larry Poromaa, Urban Lindgren, Anton Lahdenperä, Tania Poutiainen, Thomas Fogdö, Lars Lewén
  • Huvudtränare: Anders Strid (längd) Tobias Haara (alpint) 
Senast uppdaterad
2018-02-09
Publicerad
2018-02-07

UPPTÄCK MER

Studera och träna på skid- och snowboardgymnasium

Kombinera dina gymnasiestudier med professionell träning. Genom våra s...

LÄS NYHETEN

Möt vår nya förbundsordförande Karin Mattsson

Karin Mattsson valdes enhälligt till ny förbundsordförande för Svenska...

LÄS NYHETEN

Historiskt förbundsmöte i Åre

Karin Mattson valdes till ny styrelseordförande, Lennart Käll och Stef...

LÄS NYHETEN

Flera nomineringar till 2019-års Idrottsgalan

Svenska Skidförbundets säsong 2017/2018 var en av de allra bästa med f...

LÄS NYHETEN

Idrottslyft 2018

Nu är det dags att söka Idrottslyft 2018, sista ansökningsdag 30/11. D...

LÄS NYHETEN

Förbundskoordinator/ Projektledare sökes

Svenska Skidförbundet är inne i en expansiv fas med mycket positiv utv...

LÄS NYHETEN

Studera och träna på skid- och snowboardgymnasium

Kombinera dina gymnasiestudier med professionell träning. Genom våra s...

LÄS NYHETEN

Möt vår nya förbundsordförande Karin Mattsson

Karin Mattsson valdes enhälligt till ny förbundsordförande för Svenska...

LÄS NYHETEN

Historiskt förbundsmöte i Åre

Karin Mattson valdes till ny styrelseordförande, Lennart Käll och Stef...

LÄS NYHETEN

Flera nomineringar till 2019-års Idrottsgalan

Svenska Skidförbundets säsong 2017/2018 var en av de allra bästa med f...

LÄS NYHETEN

Idrottslyft 2018

Nu är det dags att söka Idrottslyft 2018, sista ansökningsdag 30/11. D...

LÄS NYHETEN

Förbundskoordinator/ Projektledare sökes

Svenska Skidförbundet är inne i en expansiv fas med mycket positiv utv...

LÄS NYHETEN

Svenska Skidförbundet förlänger avtalet med Infront

Efter ett redan 20-årigt samarbete förlängs avtalet mellan mediebolage...

LÄS NYHETEN

Karin Mattsson vald till ny förbundsordförande

Karin Mattsson valdes under Svenska Skidförbundets förbundsmöte i Åre ...

LÄS NYHETEN

Boka in underhållning i världsklass

Vi har en spännande säsong framför oss med många tävlingar i världskla...

LÄS NYHETEN

Huvudsponsor