Känn dig som hemma på RIG i Malung
Modernt, kvalitet, framgångsrikt är de ord som sportchef Per Edvall lyfter när vi ber honom beskriva skidgymnasiet i Malung med tre ord. Välkommen att lära dig mer om varför Per tycker att du ska söka till Riksidrottsgymnasiet i Malung.
Något av det första man lägger märke till på skidgymnasiet i Malung är deras lokaler. För tre år sedan byggdes nämligen helt nya utrymmen som specialanpassades till idrottsgymnasiets behov. Där finns väl tilltagna utrymmen för såväl träning (bland annat den imponerande skumgummigropen) och materialvård som samlingslokaler.
– Ja det är något vi verkligen är stolta över! Det är nya fräscha lokaler som bara är till för våra elever och de behöver inte slåss om tider med andra elever, säger Per Edvall som är sportchef på RIG i Malung.
Eleverna har tillgång till lokalerna dygnet runt, vilket också uppmuntrar till spontanidrott.
– Ja, det är kul. Det är som ett aktivitetscentrum där de kan vara hur ofta och mycket de vill, och det är de verkligen, säger Per och skrattar.
LÄS MER: Malung-Sälens skidgymnasium 2.0 Länk till annan webbplats.
Även utomhus finns gott om träningsmöjligheter, i princip har de möjlighet att träna på snö alla månader utom i juli. Försäsongen spenderas nämligen på glaciärläger i Italien, Schweiz, Österrike eller Norge.
Det är lätt att förstå varför det finns ett Riksidrottsgymnasium för freeski och snowboard i Malung. Kläppen Snowpark, som är bara 30 minuter från skolan, är Sveriges största snowpark och även utsedd till nationalarena för freeski och snowboard.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med Kläppen och SkiStar, vilket vi är tacksamma över, det är en klar fördel. Vi har regelbundna möten tillsammans med dem och de är alltid öppna för våra idéer, säger Per.
Eftersom RIG Malung är ensamma om att erbjuda freeski och snowboard är det förstås hård konkurrens om platserna bland de sökande. De erbjuder fem platser på freeski- och fyra platser på snowboardutbildningen per år.
– Vi märker att det blir fler och fler som vill komma in på dessa utbildningar, speciellt kul är det att antalet sökande tjejer ser ut att öka.
Den alpina utbildningen, som har plats för sju elever per år, tränar ofta i Sälen, Kläppen och Trysil.
– Det beror lite på vad det är vi ska göra, det finns gott om alternativ så vi behöver aldrig bara åka i samma backe, om vi inte vill det.
En stor nyhet är att RIG-eleverna kommer ”lyftas ur” den vanliga skolverksamheten vilket innebär att det blir lättare med schemaläggning, något som kommer optimera både skoltiden och den hjälp idrottseleverna behöver.
– Med skräddasydda scheman kan vi låta Idrotten styra schemat istället för tvärtom. Det kommer bli toppen!
Förutom tränarstaben finns även en separat specialidrottslärare (träningslära, anatomi och fysiologi). Och, utöver gymnasieskolans ordinarie resurser, finns en kurator/samtalsterapeut på heltid och till hösten även en sjukgymnast (på 25 procent).
– Jag är jättenöjd. Vi har ett väldigt bra elevstöd på skolan med mycket bra personalresurser, tryggt och bra boende och mindre klasser i egna lokaler. Allt detta sammantaget gör att eleverna känner sig trygga eftersom de hela tiden blir sedda. Detta har gjort att vi har en lugn, trivsam och stimulerande utbildningsmiljö.
Moderna och trygga lokaler, skräddasydda scheman, bra personalresurser är bara några av fördelarna med skidgymnasiet i Malung, men de nöjer sig inte med det.
– Det gäller att inte slå sig för bröstet, stanna upp och tro att man är bäst. Vi ska förvalta det vi har men hela tiden göra små förbättringar. Det är jätteviktigt att vi ”håller oss på tårna” kvalitetsmässigt!
I de nya lokalerna finns en gemensam samlingslokal där det serveras frukost och middag. Alla elever bor i egen eller delad lägenhet och för eleverna i årskurs 1 finns två boendevärdar, som är tillgängliga i princip dygnet runt.
– De måste känna att de kommer till en trygg miljö, både för elevernas och föräldrarnas skull, här finns ett tryggt boende och maten är säkrad. Det är så viktigt att eleverna får en bra start när de kommer till oss i Malung, avslutar Per och passar på att uppmana fler att söka till skolan.
– Det är en väldigt välkomnande atmosfär här i Malung. De kommer inte ångra sig!
FAKTA RIG Malung
- Startade: Alpint år 1975, snowboard 1993 och freeski 2014.
- SSF Grenar: Alpint, snowboard och freeski
- Antal program allmänna: Samhällsvetenskaplig, Ekonomi och Naturvetenskaplig
- Antal elevplatser/år: 7 elever alpint, 4 elever snowboard och 5 elever freeski
- Antal tränare: 5 alpina, 2,6 freeski och 2,6 snowboard
- Kända åkare som studerat i Malung: Emma Dahlström, Frida Hansdotter, Sara Rask, Lisa Hörnblad, Gustav Lundbäck, Dan Axel Grahn, Oliwer Magnusson, Emil Granbom, Niklas Mattsson, Måns Hedberg, Pernilla Wiberg, Sven Thorgren.
2018-03-07
2018-03-07