Två skidgiganter, Perra och Nalle, belönade
Det var två av våra största skidlegendarer genom tiderna som under Riksidrottsmötet, mycket välförtjänt, fick ta emot idrotts-Sveriges högsta utmärkelse – RFs förtjänsttecken.
– Det är många som gör ett ovärderligt arbete ute i skid-Sverige, som vi uppskattar enormt. Perra och Nalle är två av dessa som lägger ned själ och hjärta i en idrott de älskar. Genom denna utmärkelse får de en del av den uppskattning de så väl förtjänar, säger förbundsordförande Ola Strömberg.
Det var sammanlagt 88 eldsjälar som fick ta emot utmärkelsen denna gång. Snittet på deras engagemang inom idrotten ligger på 45–50 år. Två av dessa har alltså varit en fantastisk tillgång för Svenska Skidförbundet och kan inte framhävas nog mycket – Perra Yttergård och Nalle Hansson
Perra, eller Per-Åke som han egentligen heter, har hunnit med att vara ledare inom längdskidor i 56 år. Han startade sin bana i Roslags-Länna men hamnade så småning om på Torsby skidgymnasium 1975.
Därifrån värvades han av Svenska Skidförbundet. Första uppdraget var som ledare var för den svenska landslagstruppen i Sakopane, Polen, 1976. Många världsstjärnor har under årens lopp haft Perra som ledare, bland annat Gunde Svan som han tränade på skidgymnasiet i Torsby. Och vi såg ju resultatet av detta samarbete.
År 2006 blev Perra nordisk chef för både skidorientering, rullskidor och längdskidor. Sedan blev han nationell chef, en position som han behöll ända tills han gick i pension hösten 2015.
– Det var verkligen hedrande att få förtjänsttecknet! Kul att bli uppmärksammad för sitt arbete under alla år. Jag fortsätter ju även i dag med en hel del skiduppdrag men siktar på att trappa ned till hösten, säger Perra som även har hunnit med ett antal styrelseuppdrag, bland annat i SK Bore och Värmlands skidförbund.
2015 fick Perra ta emot Svenska Skidförbundets förtjänstmedalj i guld. Här utdelad av dåvarande styrelseordförande Mats Årjes. Foto: SSF.
Nalle Hansson är en legendar inom svensk alpin skidåkning men trots det blir han mest generad när hans meriter kommer på tal. Det är en mycket ödmjuk man som fick ta emot idrotts-Sveriges högsta utmärkelse.
– Jag var inte alls beredd på hur stort detta möte var. Det var ett helt fantastiskt arrangemang som var jättekul att delta på. Jag har ju ägnat hela mitt liv åt idrotten så det var kul att ha fått denna utmärkelse. Jag måste få tacka Svenska Skidförbundet som har nominerat mig till detta, säger Nalle som verkligen njöt av tillställningen.
– Roligast var att träffa andra likasinnade som att få prata lite mer med Perra som jag tidigare bara träffat vid korta tillfällen. Jag umgicks också en hel del med Wolfgang Pichler, det var en mycket fascinerande person. Men oj vad han kunde prata, säger Nalle och skrattar glatt.
Nalle Hansson deltog fatkiskt som aktiv under den allra första världscuptävlingen i Åre 1969. Sedan dess har han deltagit under samtliga över 100 (!) världscuptävlingar som sammanlagt har genomförts i Åre. Han har varit åkare, ledare, tränare, funktionär, banchef, tävlingschef, arenachef mm mm. Vilken unik bedrift!
Därför finns det nu en sektion i damernas störtloppbana som är uppkallad efter honom, Nallesvängen eller Nalle’s Curve som den heter på engelska. Det påstås att det var i denna kurva han stod varje dag under VM i Åre 2007. Så under VM 2019 ärades Nalle genom att platsen döptes till just Nallesvängen.
Nalle Hansson längst till höger fick motta SSFs förtjänstmedalj i guld under förbundsmötet 2018. På bilden syns även Jesper Rönnbäck, Göran Nilsson och Anders Sträng.
På meritlistan som ledare hittar vi Nalle som coach för damlandslaget 1972–79. Han är dessutom Svenska Skidförbundets representant i FIS kommitté för säkerhetsfrågor.
Det är alltså två riktiga giganter inom svensk skidåkning som nu har blivit belönade med idrotts-Sveriges högsta utmärkelse. Så välförtjänt!
2019-06-11
2019-06-11