Svenska Skidförbundet vill vara förebilder inom hållbarhet
Svenska Skidförbundet har släppt sin hållbarhetsrapport för 2018/2019. I rapporten slår vi fast att vi siktar på vara förebilder, både inom och utom idrottsrörelsen, när det gäller hållbarhet.
Rapporten utgår från tre fokusområden: social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet.
– Det är viktigt för oss att vara förebilder och en god kraft i samhället, inom alla plan. Vi ska vara den självklara ledaren för en hållbar skid- och snowboard-idrott, men vi har även ambitioner att påverka långt utanför våra egna idrotter, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.
I rapporten finns, förutom åtgärder som genomförts, även Svenska Skidförbundets hållbarhetsstrategi där egna mål, som har sin grund i FNs 17 Globala mål, har identifierats utefter störst möjlighet att påverka och förmåga att bidra.
Störst fokus ligger självklart på mål 3, Hälsa och välbefinnande, där Svenska Skidförbundet redan i dag gör stora insatser. Bara under säsongen 2018/2019 genomfördes centrala barn- och ungdomssatsningar som aktiverade över 36 000 barn och ungdomar. Dessutom har förbundet 1 277 föreningar med över 145 500 medlemmar som utöver detta driver ordinarie verksamhet med många egna aktiviteter.
– Att vi genomför stora insatser inom det sociala området är nog ingen som missar men vi vill öka kunskapen om de satsningar vi gör, ofta och gärna tillsammans med våra samarbetspartners, även inom ekologisk och ekonomisk hållbarhet, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.
Lika villkor oavsett kön
Förbundet satsar stort på jämställdhet genom projektet SkiEquality.
– Vi är otroligt stolta över att vi, till skillnad från de flesta andra förbund, kan erbjuda lika villkor oavsett om du är en kvinnlig eller manlig utövare. Vi har ingen som helst skillnad i prispengar, träningsbidrag eller annan stöttning till våra aktiva beroende på kön, alla har samma möjlighet till utveckling. Så där ligger vi verkligen i framkant. Genom SkiEquality tar vi nästa steg, där siktar vi på att få fram fler kvinnliga ledare till våra landslag. Det är viktigt att skapa en jämställd organisation, även med mångfald, som speglar samhällets sammansättning, säger Ola Strömberg.
Svenska Skidförbundet har lika villkor för kvinnliga respektive manliga åkare. Foto: Bildbyrån.
Framtidens hållbara tävlingsevenemang
Svenska Skidförbundet genomför tillsammans med tävlingsarrangörer varje säsong ett antal stora som mindre tävlingar, därför finns det även ett stort fokus på att skapa hållbara evenemang. Alpina VM i Åre var ett exempel, nästa stora satsning sker under den nya Tour 2020, en ny längdtour som genomförs 15–23 februari i samarbete med det norska skidförbundet.
– Det är ett jättespännande samarbete och projekt, inte minst ur hållbarhetssynpunkt. Deltagare, ledare, journalister med flera kommer transporteras med tåg mellan tävlingssträckorna. En annan nyhet är att män och kvinnor kommer tävla i samma distans under fjälletappen, mellan Storlien och Meråker, vilket normalt inte sker vid längre distanser inom världscupen. Under sträckan kommer det inte finnas några supportstationer, allt för att minska klimatavtrycket. Dessutom kommer vi att jobba för att all mat och dryck ska vara närproducerad. Allt detta och mycket mer kommer innebära att Tour 2020 blir ett av de mest hållbara idrottsevenemangen som någonsin har genomförts, och det på flera plan, säger Ola Strömberg.
Hållbarhet med hög ambitionsnivå
Enligt förbundet ska hållbarhet vara en integrerad och naturlig del inom hela organisationen med hög ambitionsnivå, minst i linje med nationella mål och internationella överenskommelser. Arbetet kommer prägla hela verksamheten från medarbetare till samarbetspartners.
– Vi har genomfört och planerar att genomföra en mängd spännande satsningar inte minst tillsammans med andra som sponsorer, leverantörer, anläggningar och tävlingsarrangörer. Alla ska förstå hur vi tillsammans bidrar till att målen uppnås. Att vår verksamhet bedrivs på ett ansvarsfullt sätt är avgörande både för förbundets korta och långsiktiga framgång, säger Ola Strömberg.
Läs hela rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2020-01-23
2020-01-23