VallaLika gör det enklare och mer jämlikt att delta i längdskidtävlingar
Att valla tävlingsskidor är ”en konst” som få behärskar. Det är inte heller alla som har råd med de eftertraktade flourvallorna, som dessutom är hälsovådliga – både för människor och natur. Men nu kan Offerdals SK ha hittat ett alternativ.
– Det är jätteviktigt att vi gör skidåkningen mer tillgänglig för alla. Det ska inte vara en klassfråga för de som vill tävla utan alla som vill ska kunna delta. Vallningen ska inte vara ett hinder, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.
Offerdals SK startade pilotprojektet VallaLika under tävlingen Offerdalspropagandan, som är en av Jämtlands största ungdoms- och seniortävlingar i klassisk teknik.
I korthet går det ut på att alla deltagare i fyra klasser, herrar 11 år, damer 14 år och båda seniorklasserna 21 år och uppåt, får skidorna vallade på lika sätt av ett team vallare från Offerdals SK, Team Utrikes, Spikbodarna och Järpens SK.
In- och utcheckning av skidor. Foto: Offerdals SK.
– Genom att låta arrangören valla skidorna avdramatiserar vi vallningens betydelse för prestationen. Det måste vara enkelt och jämlikt för alla som vill tävla. Det blir roligare för både åkare och föräldrar när vi arbetar tillsammans och ger lika förutsättningar för fler, berättar Bert-Ola Bångman, projektledare för VallaLika i Offerdals SK.
Förutom skillnader i kunskap och ekonomi har det också varit många debatter om hälsoriskerna med farliga ämnen i de effektiva men dyra flourvallorna.
– Vi har valt att avstå från flourvallor. Längdskidåkning ska förknippas med hälsa och sundhet inte giftiga vallor. Och om alla kör på lika villkor är det skidåkningen och inte vallningen som avgör, säger Bert-Ola.
Satsningen på VallaLika visade sig bli mycket uppskattad, av både åkare och föräldrar, så det blev en fortsättning även i år.
– Vi satsar mycket på hållbarhet och Offerdals SK satsning VallaLika ett strålande exempel på en kreativ lösning som både gynnar rekryteringen och miljön. De har visat vägen för hur vi kan skapa en mer tillgänglig och miljövänlig idrott. Vi hoppas att fler följer efter, säger förbundsdirektör Ola Strömberg.
Foto: Offerdals SK.
2020-02-14
2020-02-14