Idrottens Himmel och Helvete om jämställdhet och normer
Idrottens Himmel och Helvete handlar denna vecka om jämställdhet och normer.Där träffar vi SVTs Johanna Ojala som åker rullskidor tillsammans med Linn Svahn. De pratar om hur normer och förväntningar har påverkar Linn i sin idrottsutövning.
– Jag vill alltid bli bättre. Jag vill bryta ny mark. Därför vill jag mäta mig med de bästa, åka med de som åker fortast. Det spelar ingen roll om det är en tjej eller min lillebrorsa, berättar Linn Svahn i programmet.
Svenska Skidförbundet driver sedan 2017 jämställdhetsinitiativet SkiEquality som är ett kunskapsprojekt för att ge tränare och ledare nödvändig kunskap samt att ge dem verktyg att kunna reflektera över hur, när och var pojkar och flickor ges olika utrymme, stöd, förutsättningar, krav och förväntansbilder.
Camilla Rundberg, som har varit projektledare för SkiEquality, är forskare på KTH och konsult inom jämställdhetsfrågor.
– Jag har aldrig tidigare arbetat med en organisation där den fysiska kroppen är så viktig för utfallet. Inför starten av uppdraget var jag därför undrande över hur SkiEquality skulle tas emot internt. Jag var också orolig över att vi skulle ha diskussioner om muskelmassa och kroppslängd och att samtalen skulle sluta i mäns och kvinnors olika biologiska förutsättningar, istället för att utforska de internaliserade och mentala bilder som tjejer och killar bär omkring på utifrån den sociala kontext de lever, berättar Camilla. Men det blev inte alls som hon hade befarat:
– Nej, tvärtom! Svenska Skidförbundet har varit den organisation som tveklöst varit den mest nyfikna, vetgiriga, modiga och hängivna organisation jag arbetat med i frågor om jämställdhet.
En viktig frågeställning inom SkiEquality har varit; Hur behöver ledar- och tränarrollen organiseras och definieras för att utveckla en kultur som bemöter och utmanar flickor och pojkar på ett sätt som maximerar deras välmående och glädje. Något som bland annat resulterade i idéprogrammet ”Skidor vill”.
2019 fick alla föreningar tillgång till SkiEquality genom ett digitalt arbetsmaterial och satsningen är även ett stående inslag i förbundets utbildningar.
LÄS MER: Detta är SkiEquality Länk till annan webbplats. (PDF, nytt fönster)
SkiEquality innefattar självklart även barn- och ungdomsverksamheten. Kommande säsong genomförs exempelvis distriktsmästerskap för barn och ungdomar där projektet “Valla Lika” ingår. Då erbjuder arrangerande föreningar gemensam vallaservice till alla deltagare, för att skapa mer jämlika förutsättningar i spåren. Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig berättar mer.
– Det är jätteviktigt att vi gör skidåkningen mer tillgänglig för alla. Det ska inte vara en klassfråga för de som vill tävla. Alla som vill ska kunna delta och vallningen ska definitivt inte vara ett hinder, säger Jenny Limby.
LÄS MER: VallaLika gör det enklare och mer jämlikt att delta Länk till annan webbplats.
Förbundet har en väl utarbetad policy för jämställdhet och mångfald;
”Ett övergripande mål för jämställdhet och mångfald är att alla oavsett könstillhörighet, etnisk bakgrund, religion eller sexuell läggning ska ges likvärdiga förutsättningar, möjligheter och villkor att såväl utöva sin idrott som att inneha uppdrag som ledare, tränare, tjänstemän eller förtroendevalda. Vi ska alla ansvara och arbeta för att jämställdhet uppnås. Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet ska vara en naturlig del i och genomsyra samt integreras i hela Svenska Skidförbundets verksamhet.”
Programmet sänds onsdag 2 december, kl 22.30 i SVT1 (finns även på svtplay.se).
Använd materialet för att utveckla förening och distrikt
Svenska Skidförbundet välkomnar programserien och ser den som ett utmärkt tillfälle att belysa viktiga ämnen som kan vara svåra att prata om och upptäcka. Vi uppmanar alla våra föreningar och distrikt att titta på programserien.
För att underlätta samtal och utveckling har SISU Idrottsutbildarna, tillsammans med UR, skapat 21 kortare filmer med en kompletterande samtalsplan. Här finns olika ”pratstartare”, diskussionsfrågor och tips på hur klippen och innehållet kan användas inom föreningen och under ledarutbildningar, främst inom barn- och ungdomsidrott.
LÄS MER (länkar till urplay.se):
Programserien ”Idrottens himmel och helvete” Länk till annan webbplats. (nya avsnitt på tisdagar)
Kortavsnitt med samtalsplan Länk till annan webbplats.
Om du eller någon annan mår dåligt
Det finns många som kan hjälpa om du eller någon du känner mår dåligt. Här finns några förlag på de du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.
Ring 112 om du är i fara och det är bråttom.
Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta.
Här kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt.
Är specialiserade på idrottare och möter flera ungdomar inom skidsporten varje dag. Mejla eller ring 063-663 11 11 om du behöver prata med någon.
Här kan du få stöd om du mår psykiskt dåligt. Du kan chatta eller mejla.
Har du självmordstankar, ring 90101, eller .
BRIS Länk till annan webbplats.Bup.se Länk till annan webbplats.We & Sports Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.info@weandsports.seTILIA Länk till annan webbplats.Mind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.chatta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.mejla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. |
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2020-12-02
2020-12-01