Skidförbundet vill prata om det som vi inte pratar om
På Svenska Skidförbundet finns en plan för att öka kompetensen kring energibalans och de konsekvenser en längre tids energibrist kan få för prestation och karriär. Målet är att bli fler hållbara och hälsosamma skidåkare, på alla nivåer.
Förbundet inleder arbetet med att summera nio viktiga steg i en handbok – ”Den hållbara skidåkaren – hitta din balans” som kommer att finnas tillgänglig för att bidra med kunskap, samt hjälpa tränare, föräldrar och aktiva att öppna upp för dialog och hitta sätt att minska risken att aktiva drabbas av energibrist med potentiellt allvarliga konsekvenser.
Handboken Den hållbara skidåkaren (PDF) Pdf, 10.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Martina Höök, som är tränare för Team Svenska Spel och doktorerar på Mittuniversitetet, har ansvaret för att ta fram material och arbetssätt som ska bidra till en hållbar och förbättrad hälsa för skidåkare. Hon leder arbetet med att sätta processer och ta fram verktyg som ska bidra till att höja kompetens och öka kommunikationen kring svåra ämnen såsom energibrist och mental ohälsa.
- Det är tydligt att det här är ett efterlängtat initiativ och det är inget unikt för oss i skidvärlden att vi behöver öppna upp för dialog kring detta för att komma till bukt med problemen. I ett första skede har vi fokuserat på hur längdskidåkare påverkas av energibrist men många delar i arbetet kan appliceras på andra idrotter, säger Martina Höök.
Det finns forskning, från Mittuniversitetet, som visar på att både kunskap och kommunikation om hälsorelaterade ämnen måste öka bland aktiva och resurspersoner runt de aktiva. Exempelvis är kroppsfixering en del av många unga människors vardag. Vi omges av budskap om hur vi bör se ut, hur vi bör äta och hur vi bör träna. Det finns en risk med att haka på trender, vissa kan bli direkt farliga för en person som elitsatsar eller tränar på motsvarande nivå. Det är därför ökad kunskap och förbättrad kommunikation om hälsorelaterade ämnen är så viktigt - det kan bidra till att förebygga allvarligare problematik som exempelvis ätstörning.
- Det är dags att börja prata om det som ingen vågar prata om. Tränare och aktiva diskuterar allt för sällan mental ohälsa, stress, energibrist, stört ätande eller menstruationsrelaterade problem och symptom, viktiga ämnen som betyder mycket för den totala hälsan och prestationen, säger Martina Höök.
Detta är ett grenöverskridande arbete och materialet kommer att anpassas till förbundets övriga grenar på sikt. “Hållbara skidåkare” är temat som ska bidra till att vi blir bättre på att hantera samtal om allt från ätstörningsproblematik, psykisk ohälsa, stress, överträning, sömnbrist till symptom relaterade till de kvinnliga och manliga hormonerna.
- Vi kommer att bygga in moduler i våra utbildningar och arrangera webbinarium för lärare, tränare, föreningar och aktiva för att höja kunskapen i Skidsverige kring dessa frågor, säger Martina Höök. På sikt hoppas vi även kunna presentera verktyg som hjälper den aktive, tränare och resurspersoner att skatta risken för ohälsa bland aktiva.
Förbundet samarbetar med både specialister och forskare för att utforma såväl utbildningar som hälsoscreening.
- Det här är ett arbete som aldrig blir riktigt färdigt utan utvecklas ständigt men med handboken har vi en bra plattform att utgå från och förbundets mål är att arbeta aktivt med idrottarnas hälsa och välmående, på alla nivåer och i alla led, för att skapa den hållbara skidåkaren, avslutar Höök.
2023-01-19
2022-04-08