Uppdateringar och förslag från FIS tekniska kommittéer
Efter säsongsavslutningen har FIS tekniska kommittéer diskuterat förslag på förbättringar inom respektive gren. Nu kan de presentera vilka förändringar som börjar gälla redan nästa säsong och vilka förslag de har lagt fram för vidare diskussion.
Maj är månaden då internationella skid- och snowboardförbundets (FIS) tekniska kommittéerna träder samman och diskuterar föregående säsong och beslutar om förändringar inför den kommande. Nedan finns en sammanfattning av de förändringar som börjar gälla redan nästa säsong och de förslag som lagts fram till FIS styrelse.
Alpint
Under de senaste åren har en specifik arbetsgrupp funnits för att utveckla nya koncept och initiativ med syfte att göra alpin skidåkning mer attraktivt. Under kommitténs vårmöte presenterade arbetsgruppen några huvudidéer som de har jobbat med:
- Fler kvällstävlingar,
- Se över tävlingsformatet i kombinationsgrenarna,
- VM bör schemaläggas så att den sista delen av världscupprogrammet inte missgynnas,
- De kontinentala cuperna och inomhustävlingar under sommar bör främjas för att förlänga säsongen.
Startordning
En arbetsgrupp utgjord av representanter från Österrike, Italien, Tyskland och Schweiz har jobbat med att ta fram en ny startordning i fartdisciplinerna. Startordningen ska både göra tävlingarna mer rättvisa och bidra till en bra tv-produktion.
- Startnummer 6–15: åkare rankade topp-10
- Startnummer 1–5 & 11–20: åkare rankade 11–20
- Startnummer 21–30: åkare rankade från 21–30
Strafftid parallellslalom
Under mötet föreslogs att strafftiden i parallellslalom ska ändras. Den nuvarande strafftiden som gäller då en åkare har felat i det första åket är 0.50 sekunder. Det nya förslaget är att strafftiden istället ska vara 0.75 sekunder. Detta för att åkaren endast ska kunna köra ikapp strafftiden genom ett exceptionellt bra åk eller om den andra banan felar.
LÄS MER: Uppdatering från den alpina kommittén. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Backhoppning
Utrustning
Under vårmötet kom backhoppningskommittén fram till flera förändringar gällande utrustningen. När det gäller åkarnas skidor kommer skidspetsen och dess radie att omdefinieras.
Kroppsmätning
Det kommer införas en ny mätprocedur för kroppsmätningarna av åkarna som genomförs regelbundet. Till kommande säsong kommer ett laserverktyg mäta åkarnas läng i liggande och sittande position. Detta för att få exakta mått som är avgörande för hoppdräktens längd.
Tävling på plast
För första gången någonsin kommer världscupen avgöras på plast. Säsongen startar i Wisla, Polen, där spåren är gjord av is och landningen av grön plast. Kombinationen av is och plast möjliggör en tidig säsongsstart utan att behöva tillverka konstsnö, vilket är både ekonomiskt och energismart. Det är också ett sätt att minska skaderisken eftersom det är svårt att preparera landningen med konstsnö utan att den blir knölig, något som har orsakat krascher tidigare.
Ny tävlingsserie ”New Star Trophy”
I sommar kommer en ny tävlingsserie kallad ”New Star Trophy” att genomföras för åkare mellan 11–15 år. Nio tävlingar på fem olika plaster kommer att genomföras där Sverige är en av arrangörerna. Utöver Sverige kommer ”New Star Trophy” till Rumänien, Italien, Finland och Slovakien.
Prispengar
Vid varje världscuptävling är arrangören skyldig att dela ut prispengar till åkare placerade topp-20. Från och med säsongen 2023/2024 kommer prissumman höjas och åkare placerade topp-30 får ta del av prispengarna.
DAMER
Säsongen 2023/2024:
1 världscuppoäng = 40 CHF
Totalt = 28 720 CHF (höjning med 3 526 CHF)
Säsongen 2024/2025:
1 världscuppoäng = 42 CHF
Totalt = 30 156 CHF (höjning med 1 436 CHF)
Säsongen 2025/2026:
1 världscuppoäng = 45 CHF
Totalt = 32 310 CHF (höjning med 2 154 CHF)
Säsongen 2026/2027:
1 världscuppoäng = 50 CHF
Totalt = 35 900 CHF (höjning 3 590 CHF)
HERRAR
Säsongen 2023/2024:
Totalt = 90 000 CHF
Säsongen 2024/2025:
Totalt = 100 000 CHF
LÄS MER: Uppdatering från backhoppningskommittén. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Freeski & snowboard
Separat regelbok
Det viktigaste förslaget som lades fram under mötet var att separera tävlingsreglerna för snowboard, freestyle och freeski. Regelboken har fungerat bra för freeski-grenarna medan de andra grenarna har uttryckt ett behov av att separera regelböckerna för att passa respektive gren bäst.
Tv-produktion
En viktig diskussion som togs upp under mötet var vilka tävlingsformat som skapar bäst tv-produktioner. Olika kval- och finalformat, väderförseningar och för långa åktider har visat sig ha en negativ inverkan på tv-sändningarna under big air-, slopestyle- och halfpipetävlingar. ”Park & Pipe” sektionen kommer därför börja samverka med Future Vision Working Group för att etablera ett format som både gynnar åkarna, publiken och maximerar det kommersiella värdet. Denna diskussion kommer fortsätta under sommaren och hösten.
Bedömning
Att förbättra bedömningen är ett ständigt pågående projekt. Arbetet med att upprätthålla rättvis bedömning görs genom öppen kommunikation, omfattande onlinekurser, resurser som säkerställer utbildning för domare runt om i världen och initiativ så som den särskilda arbetsgruppen som satts in för att granska bedömningen på de olika sektionerna.
LÄS MER: Uppdatering från underkommittén ”Park & Pipe”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Längdåkning
Längdkommittén har diskuterat alla förslag som utarbetats av underkommittéer och arbetsgruppsmedlemmar. De förslag som godkändes av längdkommittén skickades vidare till FIS styrelse som beslutade om vilka förändringar som ska börja gälla säsongen 2022/2023.
Samma distanser för damer och herrar
Det har länge diskuterats om damer och herrar ska tävla på samma distanser eller inte. Nu har FIS beslutat att damerna, med start säsongen 2022/2023, ska köra samma distanser som herrarna.
57 % röstade för och därmed är ett historiskt beslut taget. Sverige var ett av länderna som förespråkade förändringarna.
Från och med säsongen 2022/2023 kommer förändringen att gälla tävlingar på världscupen, Junior-VM, U23-VM och Ungdoms-OS. Distansförändringen kommer dock inte gälla under VM i Planica 2023. Ett beslut angående distanserna på VM efter 2023 kommer diskuteras i maj.
Distanser
Världscup: Sprint, 10 km, 20 km, 50 km, Skiathlon 20 km (10 km + 10 km)
Junior-VM och U23-VM: 10 km, Sprint, Mixed Stafett 4x5 km, 20 km
Ungdoms-OS: 7,5 km, Sprint, Mixed Stafett 4x5 km
Världscuppoäng
Längdkommittén beslutade att ändra poängräkningen i världscupen. Detta för att göra totalcupen mer spännande genom att minska poängskillnaden mellan åkarna. Den nya tabellen som godkänts av längdkommittén ger fler åkare möjlighet att ta världscuppoäng. Den ska även göra det mer gynnsamt för distansåkare att tävla i sprintlopp och tvärt om.
Fler kvinnor på banområdet
Det amerikanska skid- och snowboardförbundet föreslog att ett visst antal nummerlappar till de som jobbar på banområdet under tävling endast får användas av kvinnor. Detta för att uppmuntra de nationella förbunden att utbilda och prioritera kvinnor att jobba med skidservice inom längdskidor. Förslaget godkändes av längdkommittén och kommer börja gälla säsongen 2022/2023.
Nya stafettregler
- Varje nation har rätt att ställa upp med två lag i mixedstafett.
- Startordningen i mixedstafett kommer att variera mellan dam-herr-dam-herr och herr-dam-herr-dam.
- Nationer som inte har tillräckligt med åkare för ett fulltaligt lag får använda sig av åkare från två olika nationer i ett så kallat ”mixed nations team”.
Vegard Ulvang slutar som ordförande
Efter 20 år som ordförande i längdkommittén kliver nu Vegard Ulvang av sin post. Vegard Ulvang klev in som ordförande med stor passion för sporten och egna erfarenheter från sin tid som åkare på världscupen. Under hans tid som ordförande har längvärlden genomgått betydande förändringar så som när sprint blev en del av tävlingsprogrammet och införandet av Tour de Ski.
För att uppmärksamma Vegard Ulvangs arbete som ordförande i längdkommittén blev han under FIS-kongressen 25 maj invald som hedersmedlem i FIS-kommittén.
LÄS MER: Uppdatering från längdkommittén. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Puckel
Race Director
Till säsongen 2022/2023 kommer två nya Race Directors (RD) tillsättas. Karin Arnold blir RD för Europacupen i puckel och aerials medan Konrad Rotermund ansvarar för NorAm-tävlingarna. Båda kommer även vara assisterande RD på världscupen för deras respektive område, vilket möjliggör bättre samordning av aktiviteter på flera nivåer.
Junior-VM 2023
Kommittén har skickat in en ansökan om att Airolo, Schweiz, ska få arrangera junior-VM 2023. Ansökan måste godkännas av FIS styrelse.
Ungdoms-OS
Under Ungdoms-OS 2024 i Gangwon, Sydkorea, kommer parallellpuckel och lagparallell göra debut.
Bedömning
Processen med att utveckla ett bedömningssystem på distans fortsätter där stora framsteg har gjorts under de två senaste åren. Tekniskt sett fungerar bedömningssystemet bra, det som återstår är att jobba fram rutiner om hur systemet ska användas i framtiden.
Parallellpuckel
En av de viktigaste frågorna under mötet var att förändra OS-programmet. Förslaget som har lagts fram är att ta bort den tredje finalen, så att programmet blir detsamma som på världscupen, för att göra plats för parallellpuckel. Förhoppningen är att parallellpuckel ska vara en del av OS-programmet till Milano-Cortina 2026.
Walt Hiltner avgår som ordförande
Efter många års arbete som ordförande i freestylekommittén har Walt Hiltner nu valt att kliva av sin post. Hans sista säsong som ordförande innehöll bland annat OS i Peking och en lyckad världscupsäsong.
LÄS MER: Uppdatering från freestylekommittén. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skicross
Tävlingar
Säsongen 2022/2023 kommer färre skicross- och snowboardcrosstävlingar att arrangeras på samma ort under samma helg. Detta eftersom det har varit svårt att bygga banor som passar både grenarna. Genom att schemalägga tävlingarna på separata orter kommer båda sporterna nå högre kvalité.
Utrustning
Underkommittén kom med förslaget att regeln som säger att en åkare bara får ha med sig ett visst antal skidor på världscuptävlingar bör tas bor. Detta eftersom regeln inte är relevant längre.
Lagtävling till OS
Underkommittén vill att den mixade lagtävlingen ska bli en ny gren till OS i Milano-Cortina 2026.
2023-04-20
2022-06-14