Viktigt med öppna anläggningar i vinter
SSF är bekymrade över rådande energiläget som riskerar att drabba föreningarnas verksamhet. Samtidigt är vi ödmjuka inför situationen som påverkar alla i Sverige. Förhoppningen är dock att ingen av våra anläggningar ska behöva stänga helt.
Rådande energiläge har gjort att många föreningar och anläggningar är oroliga för hur de ska klara vinter och tillverkningen av snö. I dagsläget finns inget centralt ekonomiskt stöd från regeringshåll och Svenska Skidförbundet (SSF) är självklart bekymrade över situationen som riskerar att drabba föreningarnas verksamhet.
Vi står inför en vinter där anläggningarna kommer behöva anpassa verksamheten till rådande elpris. Förhoppningen är dock att ingen av våra anläggningar ska behöva stänga helt. Vi ser kanske att vissa anläggningar kommer få anpassa utbudet genom att ha kortare spår eller färre backar öppna, vilket vi tror att nyttjare har förståelse för. Men tvingas anläggningar stänga helt riskerar vi inte bara att barn- och ungdomsidrotten blir lidanden, det kommer även drabba folkhälsan.
– Energin vi gör av med vägs upp av den samhällsnyttan som skid- och snowboardåkningen ger. Om vi inte kan tillverka snö tas utomhusmotionen bort för gemene man under den mörka årstiden. Svenska Skidförbundet har en tilltro och förhoppning att stat och kommuner ser värdet i samhällsnyttan och är villiga att stötta föreningar i energifrågan, säger Jonas Braam, anläggningskonsulent längd och rullskidor, Svenska Skidförbundet.
Enligt en enkät som SSF låtit längdanläggningar besvara uppger cirka hälften att kommunen redan i dagsläget står för elkostnaden för att tillverka snö. Dessutom uppger en fjärdedel av anläggningarna som besvarat enkäten att de har inlett en dialog med kommunen angående stöd.
Den 28 september publicerade Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) resultatet av en enkätundersökningen med landets så kallade hemmabackar. Hemmabackar är mindre daganläggningar och ligger ofta nära tätorter vilket gör det lätt för barn och unga att ta sig dit. Många av anläggningarna drivs av SSFs föreningar, Friluftsfrämjandets lokalavdelningar eller kommuner. SLAOs enkätundersökning visar att närmare hälften av de tillfrågade hemmabackarna oroar sig över att inte kunna öppna i vinter.
SLAOs enkät visar också att fyra av tio svarande hemmabackar bedömer att de kommer att behöva minska sin snötillverkning.
– Det är klart att vi är bekymrade men vi försöker ta ansvar för det vi kan genom att bland annat informera våra föreningar om hur de kan se över deras energiförbrukning. Vi måste bli energismarta och energieffektiva för att dra vårt strå till stacken, säger Mattias Hägglund, anläggningsansvarig, Svenska Skidförbundet.
Det finns mycket som anläggningarna kan göra för att effektivisera elförbrukningen och dra ner på kostnaderna.
– Vi ser nu, mer än tidigare, att behovet och nyttan av en modern anläggning med hög kapacitet är avgörande. Förhoppningen är att anläggningar som har omodern utrustning, för få snökanoner eller för små pumpar kan få stöd av kommunen för att rusta upp. Det blir en engångskostnad i form av att skaffa en bättre infrastruktur men på sikt blir det mer energisnålt och mer effektivt, säger Jonas Braam.
Fakta SSFs enkätundersökning om energifrågan
- Enkätundersökningen skickas ut till SSFs längdanläggningar som tillverkar snö (pågående undersökning).
- När artikeln publicerades hade cirka 70 av 150 anläggningar svarat.
För mer information, kontakta
Jonas Braam, anläggningskonsulent längd och rullskidor, Svenska Skidförbundet
E-post: jonas.braam@skidor.com
Mattias Hägglund, anläggningsansvarig, Svenska Skidförbundet
E-post: mattias.hagglund@skidor.com
LÄS MER:
SSF enkät om energifrågan 2022. Pdf, 788.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Pressmeddelande SLAO “Barns och ungas skidåkande hotas av höga elpriser”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-12-30
2022-09-29