Fluorförbudet – det händer nu
Beslut om ett fluorförbud fattades av det Internationella Skid- och snowboardförbundet (FIS) år 2019. Nu implementeras det skarpt genom kontroller i samtliga skid- och snowboardgrenar under kommande säsong. Beslutet berör samtliga skid- och snowboard grenar. Samma beslut har även tagits av det Internationella Skidskytteförbundet (IBU).
Lars Öberg, längdchef i Svenska Skidförbundet, när togs beslutet om ett totalt fluorförbud av FIS och varför?
– Beslutet togs redan år 2019. Men för att utveckla metoder och utrustning i syfte att kontrollera att det tävlas och vallas fluorfritt har verkställandet av totalt förbudet skjutits fram under en tid, för att nu verkställas på riktigt kommande säsong. Syftet med beslutet är att värna om vår miljö och även arbetsmiljön för de som vallar skidor och brädor, säger Lars Öberg.
Vad har SSF gjort och vad händer nu när det totala fluorförbudet är ett faktum?
– SSF har följt processen kontinuerligt och vi kommer att följa de beslut och riktlinjer som redan kommunicerats via FIS. De senaste veckorna har vi haft ett flertal formella och informella möten och kontakter med FIS samt andra länders nationella förbund. Vi har även haft kontakter med Svenska skidskytteförbundet, som också berörs av detta beslut. Tanken är att skapa oss en bred lägesbild och titta på lösningar och idéer som andra länder har i denna fråga, säger Lars Öberg.
– Vi har även beställt de FIS-certifierade mätinstrument som behövs för att kunna genomföra kontroller vid nationella tävlingar så snart tävlingssäsongen 2023/2024 startar.
För de av Svenska Skidförbundets idrotter som berörs av förbudet kommer FIS säkerställa att kontroller sker vid samtliga tävlingar under världscupen, VM och OS. Detta innefattar även juniornivå. För andra tävlingar på nationell nivå, exempelvis SM-tävlingar och Sverige-cuper, måste respektive nation ta eget ansvar.
Hur ser det ut i de andra nationernas skid-/snowboardförbund?
– Det ser ut på ett likartat sätt, de flesta länderna har avvaktat FIS agerande i frågan och har därför inte vidtagit några konkreta åtgärder ännu. Det enda land som sticker ut och ligger före oss i just den här frågan är Norge.
Vad händer härnäst?
Vi kommer fortsätta det arbete som redan startat där framför allt information är viktig, både för att skapa förståelse för beslutet och vad det innebär liksom regelverk, rengöring av skidor med mera. Vi kommer även avsätta kompetens och resurs som renodlat ska jobba med införandet av det totala fluorförbudet. I vissa delar kommer vi samverka med andra förbund, bland annat Norges skidförbund, för att inte behöva ”uppfinna hjulet”, mer än nödvändigt, själva, avslutar Lars Öberg.
LÄS MER:
Information om fluorförbudet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till FIS webbplats)
Svenska Skidförbundets sida om fluorfri verksamhet
2023-11-14
2023-06-30
Lotte Jernberg, SSF