Alla på snö aktiverade 100 000 barn och ungdomar
Nära 100 000 barn och ungdomar från 46 kommuner har fått möjligheten att uppleva och utforska snöglädje genom Alla på snö, som nu har genomförts för åttonde året i rad.
– Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö ligger oss varmt om hjärtat. Sedan starten 2009 har vi arbetat tillsammans för att inspirera barn och ungdomar till en hälsosam livsstil och ett aktivt friluftsliv. Vi har gett nära 100 000 barn och ungdomar möjligheten att få uppleva snöglädje och aktiviteter på snö, något som känns högaktuellt när man ser till utvecklingen i samhället med alltmer stillasittande bland unga, säger Linda Morell, Reklam- och PR-chef SkiStar AB.
Genom att bjuda in fjärdeklassare till en dag på snö vill Svenska Skidförbundet uppmuntra barn och ungdomar till en mer fysiskt aktiv fritid. Nytt för i år var att förbundet tillsammans med Stockholms stad även bjöd in sportlovslediga barn från Gubbängens fritids till SkiStars anläggning Hammarbybacken för att testa olika aktiviteter på snö.
En allt mer stillasittande fritid är ett stort hälsoproblem. Studier visar att de som tränar regelbundet har bättre studieresultat, bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.
– Vi kan se att Alla på snö leder till en ökad vilja bland de barn och ungdomar som deltar att röra på sig och även att nyfikenheten väcks för flera typer av fysisk aktivitet ökar, vare sig det är på snö eller inte, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör, Svenska Skidförbundet.
Svenska barn rör sig mindre än många andra europeiska barn. Alla på snö bjuder in barn från många olika skolor i kommunen vilket gör att det når många – oavsett bakgrund och tidigare vana av att glida på snö.
Örjan Ekblom, docent vid GIH, har tillsammans med en expertgrupp tagit fram nationella rekommendationer för hur mycket barn och ungdomar bör röra på sig
– Det handlar om en timmes fysisk aktivitet om dagen där intensiteten ska vara så att man blir lite andfådd och varm. Det behöver inte vara en timme på raken, men inte heller kortare än tio minuter, och det kan handla om allt från vanlig lek till trampolinhopp och Pokemon-jakt, säger Örjan.
För att göra dagen på snö så lustfylld som möjligt för barnen utbildas lärare och gymnasieelever från kommunens barn- och fritidsprogram till Alla på snö-ledare.
– Det är jätteviktigt med det unga ledarskapet. Att utbilda gymnasieungdomar till Alla på snö-ledare är ett fantastiskt sätt att inspirera ungdomar att pröva och utveckla sitt ledarskap. Vi har också märkt att många efter en Alla på snö-dag tar kontakt med den lokala skidklubben och det är vi verkligen glada för, säger Charlotta Bürger Bäckström, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.
Om Alla på snö
En Alla på snö-dag arrangeras tillsammans med kommunen, skolan och skidanläggningen. Då bjuds kommunens fjärdeklassare, under skoltid, på en dag där de får pröva och utforska allt det roliga, sköna, inspirerande, fartfyllda och häftiga med aktiviteter på snö. De får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att upptäcka sin egen snöglädje. Under dagen får barnen utmana och använda sin balans och smidighet medan de blir skönt trött av både fysisk ansträngning och koncentration.
Alla på snö drivs av Svenska Skidförbundet tillsammans med Friluftsfrämjandet, SLAO, GIH och Skidlärarföreningen i samarbete med sponsorerna SkiStar, Vattenfall, Postkodlotteriet, ICA och Alla på snö-kompisarna Bliz, Friends, Håll Sverige Rent, Helly Hansen, Söderberg och Partners, Riksidrottsmuset samt Gen-pep.
Om ”Alla på snö- och miljökompis”
Alla på snö-och miljökompis är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet, SkiStar Sälen Hammarbybacken, Gymnastik och Idrotts högskolan och ”Håll Sverige Rent”
En bra Alla på snö-kompis…
- visar respekt,
- sprider positiv energi,
- ger beröm, stöttar och hjälper,
- behandlar alla lika,
- lyssnar på andras åsikter,
- kan prata med alla.
En bra miljökompis…
- tänker på allemansrätten,
- plockar upp skräp tillsammans
- tar med skräp hem och källsorterar
- lägger burkar i pantkärlen
- lämnar platsen som du vill se den nästa gång
Alla på snö 2017 i siffror
Antal kommuner 46
Antal skidanläggningar 36
Medverkande föreningar 43
Alla på snö-dagar 134
Medverkande gymnasier 36
Medverkande universitet 2
Medverkande folkhögskolor 2
Antal deltagande barn 22 300
Antal deltagande gymnasieelever 3 000
Topp-3, antal medverkande barn
Gärdet, Stockholm 2 400
Yxbacken, Norrköping 1 800
Bruket, Järfälla 900
Topp-3, antal genomförda Alla på snö-dagar
Gärdet, Stockholm 20
Bruket, Järfälla 11
Flottsbro, Huddinge 10
World Snow Day, Hammarbybacken
Antal besökare 2 400
Bokstavsjakten 350
Familjefest Vinterparken Östersund
Antal besökare 500
Utlånade skidutrustningar 50
Tävlande i Bokstavsjakten 200
Snöfesten, Kungsträdgården, Stockholm
Tävlande i Bokstavsjakten 100
Starter startgrindar, alpint och skicross 52
Längdåkare, barn och vuxna 70
Medverkande kommuner (46 stycken)
Ale
Asby
Bjurholm
Bollnäs
Boxholm
Båstad
Eksjö
Falun
Gisslaved
Gällivare
Gävle
Huddinge
Järfälla
Kiruna
Kisa
Laholm
Mora
Mälaröarna
Nacka
Nordmaling
Norrköping
Nyköping
Omberg
Orsa
Sandviken
Staffanstorp
Sollefteå
Sollentuna
Solna
Stockholm
Sävsjö
Sälen
Söderköping
Tranås
Umeå
Vansbro
Vingåker
Västerås
Åmål
Åstorp
Åre
Älvsbyn
Ödeshög
Örebro
Örnsköldsvik
Östersund
2017-04-21
2017-04-21
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com