2 200 barn i Stockholm aktiveras genom Alla på snö
Den 31 januari var det dags för stor invigningsfest på Gärdet i Stockholm. Under fyra veckor kommer 2 200 fjärdeklassare få åka både i backar och spår.
Att fysisk aktivitet och bra koncentrationsförmåga hör ihop är allmänt konstaterat. I en allt mer stillasittande vardag vill vi genom kunskap och rörelse skapa ett livslångt intresse för snöaktiviteter.
Gymnasieungdomar utbildas till Alla på snö-ledare. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.
Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö, som i år fyller tio år, fortsätter sprida sig genom Sveriges kommuner. Under vecka 5–8 är det dags för fjärdeklassare och gymnasieelever i Stockholm att aktivera sig på snö.
Trycket från skolorna att delta är enormt – alla 2 200 platser bokades upp på nio minuter! Vilket visar på ett allt mer ökande intresse bland skolorna för fysisk aktivitet under skoltid.
Alexander Lundholm, ordförande i Idrottsnämnden Stockholms stad, under invigningen. Från video: Daniel Stiller/Bildbyrån.
För att starta upp veckorna i Stockholm bjöd vi tillsammans med Stockholms stad in media till Gärdet där 100 barn från Hägerstenshamnens skolan, Sköndalsskolan och Farsta Grundskola fick pröva att åka ett 600 meter långt längdspår. Till sin hjälp hade de 20 gymnasieungdomar från Åva gymnasium i Täby. För många av barnen och gymnasieungdomarna var det premiär på skidor.
På plats fanns bland annat P4 Stockholm, SVT Stockholm och stockholmdirekt.se för att rapportera om barnens framfart i spåren.
LÄS MER: Medieklipp Länk till annan webbplats.
Många ivriga barn kastade sig med liv och lust ut i spåren. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.
Cirka 80 grundskolor deltar under Alla på snö-veckorna i Stockholm. Dessutom deltar, som ett intressant pilotprojekt, även barn från Gärdesskolans fritidshem (som har märkt en stor skillnad sedan de införde fysisk aktivitet på schemat under fler lektioner än gymnastik).
Alla på snö har gjort avtryck bland Stockholms skolor och blivit en uppskattad och årligt återkommande aktivitet. Därför var vi mycket glada att Lars Åke Bäckman, ansvarig på Skolverket för idrott och hälsa på grundskolan, kunde delta under Alla på snö-invigningen.
Alla på snö 2018 kommer, förutom att vara på Gärdet vecka 5–6 där det är längdåkning som gäller, även vara i Hammarbybacken för alpin åkning vecka 7–8.
Det blir lite oreda när skidor och stavar ska delas ut. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.
På plats på Gärdet fanns även UNICEF Sverige delade ut sin nya handbok "Barnkonventionen i föreningsidrotten", som riktar sig till idrottsledare, boken går att ladda ned från deras webbplats.
I samband med invigningen passade vi på att uppmärksamma kampanjen "Upp och hoppa Sverige", som hade premiär samma dag, och som startats av vår samarbetspartner Generation Pep. Så det blev en hel del barn och vuxna som fick hoppa både en och två gånger.
Samma dag var det premiär för en ny kampanj "Upp och hoppa Sverige". Foto: SSF.
Det officiella 10-årsfirandet av Alla på snö sker i Norrköping den 9 februari, eftersom det var där allting startade med ett pilotprojekt 2008. Tio år senare har det lyckade projektet växt betyligt, nu sprider vi snöglädje till 50 kommuner, från norr till söder.
Genom Alla på snö har vi lyckats belysa vikten av fysisk aktivitet för såväl barn som vuxna. I år kommer vi upp i sammanlagt drygt 120 000 fjärdeklassare och 5 700 gymnasieungdomar som upplevt en Alla på snö-dag. Vår förhoppning är att dagen har gett en nyfikenhet att pröva fler gånger, och kanske väckt ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.
Det är inte alltid så lätt att hålla sig på fötterna! Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.
Vilka har åkt skidor förut? Foto: SSF.
Med lite hjälp går det bättre. Foto: SSF
Full fart i spåren. Foto: SSF.
Foto: SSF
2018-08-22
2018-02-01
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com