Så här utbildas Alla på snö-ledare
Cirka 23 000 fjärdeklassare kommer i år erbjudas en Alla på snö-dag. För att ta hand om dem behöver vi ledare. Därför utbildar vi cirka 1 800 gymnasie-/högskoleelever Alla på snö-ledare.
Johan Linnaeus som är ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet berättar vilka "element" som ingår när de utbildar gymnasie- och högskoleelever till Alla på snö-ledare:
– En Alla på snö-utbildning kan se ut på lite olika sätt. Vi vill att eleverna ska få en förståelse för vad som väntar dagen och hur de ska jobba under en Alla på snö-dag. Eleverna har innan utbildningen fått en introduktion i klassrummet med hjälp av filmerna i vår YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. De har också genomfört uppgifter i vår egen framtagna ledarhandledning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och utbildningen har anpassats till skolans kursinnehåll. Sammanfattningsvis handlar det om att lära sig planera, genomföra och utvärdera sitt ledarskap, vilket är centralt i många kurser.
Alla på snö-ledaren Ahmed hjälper barnen att uppleva snöglädje. Foto: Ulf Palm.
Under en Alla på snö-utbildning får eleverna både teori och praktik.
Tillsammans diskuterar vi hur en bra samling ser ut. Det första intrycket är väldigt viktigt. Att de säger "hej och välkomna" till barnen och att de hjälper de som inte har egna utrustningar, där går vi igenom hur detta kan göras mer effektivt. Det kan lätt bli rörigt annars när 100 barn ska få på sig rätt utrustning på rätt sätt.
Efter det värmer vi upp tillsammans och här blir det otroligt mycket skratt och glädje. Många av gymnasie- och högskoleeleverna är nog inte beredda på att vi som utbildare faktiskt bjuder så mycket på oss själva och genomför tokiga och roliga uppvärmningar på snön.
Uppvärmningen kan vara både med eller utan utrustning på fötterna. Efter uppvärmningen genomför vi huvudmomentet som är mer anpassat efter vilken idrott vi ska pröva, det vill säga om det är längd, alpint eller snowboard.
Allt fler barn testar snowboard under Alla på snö-dagen. Foto: Ulf Palm.
Varje anläggning fungerar olika därför tittar vi på hur det är på just den anläggning där vi befinner oss för dagen. Var det passar att glida nedåt för första gången, hur de stannar, svänger och åker lift.
Eftersom det är en ledarutbildning stannar vi ofta upp för att reflektera över hur de senare ska kunna göra samma sak med barnen och vad de behöver tänka på ur ett säkerhetsperspektiv.
Det blir många high-fives och kramar för att visa på ett avslappnat ledarskap med mycket peppande. Det sista momentet i utbildningen är avslutningen som är ett bra tillfälle att diskutera eventuella frågor och för att "knyta ihop säcken". Alla ledare som har genomfört utbildningen och en Alla på snö-dag (som ledare) får ett intyg att sätta på cv:et.
Fredrik Blank ingår i det nyskapade utbildningsteam som utbildar gymnasie- och högskoleelever till Alla på snö-ledare inom alpint och snowboard.
– Att vara utbildare på Alla på snö har varit utvecklade, inspirerande och fruktansvärt roligt. Både att få se gymnasieelevernas utveckling som ledare och även skidåkare och dessutom att få skapa relationer med dem från start till mål. Jag har bland annat fått äran att följa elever från Fredrika Bremer i deras resa och det har varit häftigt att först få utbilda dem och sedan få se dem agera med fjärdeklassarna och se dem växa in i rollen som ledare på snö. Det var härligt att se dem leverera snöglädje på så många olika sätt.
Och så här kan det låta från en ansvarig lärare på en gymnasieskola.
– Veckan har gått riktigt bra, med nöjda elever och nöjda barn. Vi är mycket nöjda framförallt med ettorna som genomförde sitt första ledarskapsmoment. Jag hänvisar mycket av deras fina insats till att de fick en bra utbildning av Fredrik väldigt tätt i samband med Alla på snö, säger Michael Backendal på REAL gymnasiet Göteborg.
2019-02-13
2019-02-13
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com