Alla på snö 15 år – initiativtagaren Charlotta berättar om hur allt började
Vi fortsätter fira att det är 15 år sedan initiativet Alla på Snö startade. I artikelserien har vi nu kommit fram till Charlotta Bürger Hyllienmark som var den som drog igång Alla på snö.
Det som en gång var ett pilotprojekt i Norrköping har vuxit till en stor och viktig del i Svenska Skidförbundets satsning på att få fler barn och ungdomar att röra på sig mer. Sedan den allra första Alla på snö-dagen 2009 har 240 000 fjärdeklassare och över 13 700 gymnasieungdomar deltagit.
Den som en gång startade denna fantastiska verksamhet är Charlotta Bürger Hyllenmark:
– Under 15 års tid har vi upplevt så otroligt mycket glädje. Hade man haft någon slags glädjebarometer så hade den slagit i taket varenda gång det arrangeras en Alla på snö-dag, och det tänker jag är gott nog, säger en nöjd Charlotta.
Charlotta jobbade som lärarutbildare på Gymnastik och Idrottshögskolan och satt även i Svenska Skidrådet (som består av Friluftsfrämjandet, Svenska Skidförbundet, Norska Instruktörer och Guider, Svenska Skidlärarföreningen och SLAO) när hon fick idén att skapa en aktivitet för att barn skulle bli mer aktiva på snö.
– Det hela startade med kursplanen för idrott och hälsa i skolan. Där pratar man om att få kunskap om friluftsliv året runt. Som lärarutbildare besökte jag skolor där mina kandidater gjorde praktik och insåg orättvisan i att inte alla får möjlighet att pröva att åka skidor. Så jag ville få någon styrning på detta, berättar Charlotta.
Oväntad första Alla på snö-kommun
Sagt och gjort hösten 2008 började hon, tillsammans med Norrköpings SK, och med stöd från Svenska Skidförbundet, planera pilotprojektet Alla på snö. Att starta upp i en stad som kanske inte traditionellt förknippas med skidåkning var ett medvetet val för att utmana normer och skapa nya möjligheter för barn att uppleva snöglädje.
– Jag ville att vi skulle vara på en plats där man kanske tänker att skid- och snowboardåkning kan vara en utmaning.
Den allra första Alla på snö-dagen i Norrköping 2009 visade sig bli en succé och var dessutom helt i linje med Svenska Skidförbundets vision Bäst i världen – Alla på snö. Förbundet bestämde sig därför att projektanställa Charlotta för att utveckla pilotprojektet ytterligare. För Charlotta, som ville att vintersporten skulle bli mer inkluderande, var det självklart att tacka ja.
– Jag vill ju att barn vars familj inte åker skidor ändå ska hitta till skid- och snowboardåkningen, så att de i sin tur kan inspirera sina eller andras barn att hitta glädjen med snö, säger hon.
Unikt samarbete med kommuner en framgångsfaktor
Genom åren har Alla på snö blivit en symbol för gemenskap, rörelseglädje och inkludering. Enligt Charlotta är en av Alla på snös största framgångsfaktorer, och som har gjort att verksamheten har vuxit sig allt större för varje år, det unika samarbetet med kommuner, skolor och fritidshem runt om i landet.
– Ska man göra någonting för barn under skoltid så måste skolan vara trygg i och känna att det här är i linje med läroplanen. Vi tar inte tid från skolan utan vi ger dem innehåll. Det tror jag verkligen är en nyckel till att det här faktiskt blev så bra. En rektor kan med gott samvete säga att de vill delta. Det har faktiskt hänt flera gånger att rektorer och lärare har ringt och sagt att de måste få en plats.
Gymnasieelever utbildas till ledare
Under Alla på snös 15-åriga historia har det hänt mycket. Exempelvis det viktiga steget att börja utbilda gymnasielever till Alla på snö-ledare, som visade sig bli en nyckelfaktor för att få ännu fler barn och ungdomar i rörelse.
Charlotta, som sitter i programrådet för barn- och fritidsprogrammet på Skolverket, insåg att Alla på snö kunde bli en bra plattform för att utbilda gymnasieelever till ledare.
– Efter något år insåg jag att vi måste ha fler ledare för att kunna aktivera ännu fler barn. Då rullade jag igång ett ganska stort maskineri med att utbilda gymnasieelever på kommunens barn- och fritidsprogram till ledare.
Detta blev ett win-win-koncept. För nu aktiverades inte bara fler barn utan även fler ungdomar, dessa fick dessutom värdefulla erfarenheter inom ramen för sin utbildning.
Andra viktiga satsningar under senare år är bland annat…
- Satsningen på funktionell skidåkning
- Alla på snö-banker där barn får tillgång till gratis låneutrustning,
- Flake – Alla på snös snälla snömonster, som “öppnar dörrar” när barn är blyga.
Alla på snö har även uppmärksammats internationellt. Två år på raken har internationella skid- och snowboardförbundet utsett Alla på snö som vinnare i “FIS SnowKidz Awards” som premierar bästa initiativ, bland världens skidförbund, för att engagera fler barn på snö.
En satsning i ständig utveckling
Efter några år med framgångar är det, som startade som ett pilotprojekt, nu en permanent verksamhet inom Svenska Skidförbundet, som sedan sommaren 2021 leds av Katarina Fahlén.
Enligt Charlotta finns det fortfarande stor utvecklingspotential, för att göra ännu mer nytta i samhället.
– Tittar man på samhällsstrukturen och vad regering och riksdag vill så finns det många områden där Alla på snö passar in och kan bidra. Att inkludera, och använda sig av, målgruppen 65-plus är ett exempel eller att verka ännu mer i socio-ekonomiska områden, säger Charlotta och fortsätter:
– Sen har vi rörelsesatsningen i skolan och det unga ledarskapet, där passar vi också in. Det finns inget stopp om man vill att fler ska må bra. Därför är jag övertygad om att Alla på snö kommer fortsätta leva och utvecklas över lång tid, avslutar Charlotta.
Stort tack!
Svenska Skidförbundet sänder ett megastort tack till Charlotta för hennes ovärderliga insats med att initiera, planera, genomföra och skapa ett framgångsrikt koncept, som gör att Alla på snö fortsätter att leva och utvecklas – år från år.
– Vi kan inte tacka Charlotta nog för detta initiativ som nu sprider snöglädje till nära 30 000 barn och ungdomar varje år. Det är helt makalöst vilken succé det blev, och fortfarande är, säger Katarina Fahlén, verksamhetsansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.
2024-06-03
2024-06-25
Lotte Jernberg, SSF
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com