Hoppa till sidans innehåll

Idrottslyftet – återrapportering och nyheter


Först en påminnelse till er inte har återrapporterat Idrottslyftet 2016 men även information om Idrottslyftet 2017 som har tagit en ny riktning, något som visas genom en helt ny logotyp.

Idrottslyftet ger bidrag till föreningar för att utveckla den verksamhet som riktar sig till barn och unga i åldern 7–25 år. Nu "stänger vi böckerna" för 2016 och öppnar upp möjligheten för nya spännande projekt.

Men först en påminnelse till de föreningar (väldigt många) som inte har återrapporterat bidrag från Idrottslyftet 2016. Se till att snarast gå in i IdrottOnline och redovisa hur ni har använt bidragen (förhoppningsvis har de bidragit till något positivt för föreningen). För att kunna söka nya bidrag måste först tidigare bidrag återrapporteras.

Nya idrottslyftet – utveckla befintlig verksamhet

Under 2017–2019 kommer Idrottslyftet fokusera på att utveckla föreningens befintliga verksamhet.

Målet är att så många som möjligt, så länge som möjligt ska erbjudas en så bra verksamhet som möjligt.

En nyhet är att föreningen från och med 2017 inte längre ansöker om Idrottslyftsbidrag via IdrottOnline. Istället är det genom ett personligt möte med en idrottskonsulent som ni gemensamt planerar och beslutar om stödets omfattning utifrån just er förenings behov.

Gör därför en grundlig kartläggning av behoven i er förening och skriv ned vad ni önskar utveckla och prioritera det som ger störst effekt i verksamheten innan ni träffar idrottskonsulenten.

Fokus ska ligga på att stimulera fler till ett livslångt idrottande. Istället för att satsa på bredd för att få elit (triangel) så ska vi istället göra förflyttningen till att satsa på bredd och elit (rektangel). Se bilderna nedan.

 

Verksamhet utifrån SSFs kärnvärden prioriteras

Svenska Skidförbundets utvecklingsplan för Idrottslyftet fram till 2019 utgår ifrån våra kärnvärden och gäller även vid fördelning av föreningsstöd.

Svenska Skidförbundets symbol för hållbarhet

Hållbarhet

– både i fysisk och psykisk tränings- och tävlingsmiljö

Exempel: Projekt som utvecklar organisations strukturen som exempelvis en väl fungerande styrelse med tillhörande arbetsgrupper. Arbete enligt Skidor vill och Svenska Skidförbundets dokument Blågula vägen som skapar en stabil grund för respektive verksamhet.

Svenska Skidförbundets symbol för livsstil

Livsstil

– inspirera till en aktiv fritid på snö samt skapa ambassadörer

Exempel: Skapa nya träningsverksamheter som främjar en förflyttning från triangel till rektangel.

Svenska Skidförbundets symbol för jämlikhet

Jämlikhet

– delta på lika villkor oberoende etnicitet, nivå, kön eller ålder

Exempel: Utbilda ledare, tränare och föräldrar som skapar en grund för att alla har rätt delta på lika villkor och med samma rättigheter oberoende av etnicitet, nivå, kön eller ålder.

Svenska Skidförbundets symbol för livslång

Livslång

– skid- och snowboardverksamhet för bredd och elit – hela livet.

Exempel: Skapa träningsmiljöer för barn och ungdomar exempelvis i form av skidlekplatser, miljöer som skapar trygghet, säkerhet och gemenskap. Skapa nya tävlingsformer som främjar utveckling och allsidig träning som leder till en livslång relation till skid- och snowboard idrott oavsett ambitionsnivå.

Mer information om Idrottslyftet finns under respektive grensida

Ansök om Idrottslyftsbidrag från och med den 7 februari 2017.

Ny inriktning – ny logotyp

I juni 2015 beslutade Riksidrottsstyrelsen om ett nytt syfte, mål och upplägg för Idrottslyftet. Det nya regelverket gäller för perioden 2016–2019, där 2016 blev ett övergångsår från det gamla till det nya regelverket.

Idrottsrörelsen har tillsammans kommit överens om att utveckla svensk idrott i en ny riktning genom strategiarbetet som brukar kallas "från triangel till rektangel", se ovan. Idrottslyftet är i sin nya form ett viktigt verktyg som ger föreningar och förbund stöd att förflytta svensk idrott i denna nya riktning. 

Idrottslyftet logotyp

För att visa på förändringen och den nya riktningen har Idrottslyftets logotyp genomgått en modernisering där själva lyftet visualiseras i form av en pil.

Stilen på den nya logotypen passar även bättre ihop med RFs övriga varumärken, framförallt Svensk idrott.

Uppdaterad: 19 JAN 2017 12:20 Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
Webb puff stor corona-316-103.png
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info