Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm och Bildbyrån

Utdrag ur Belastningsregistret


Det är viktigt för oss att skapa en trygg idrottsmiljö, speciellt för alla barn och ungdomar. Därför kommer vi från och med den 1 januari 2020 begära in utdrag ur Belastningsregistret för alla som i sin ledarroll har direkt/regelbunden kontakt med barn under 18 år.

Vi måste skapa en glädjefylld och säker upplevelse inom skid- och snowboard-idrotten för alla barn och ungdomar. En miljö där de känner sig trygga och kan utvecklas i sin egen takt. Att begära in utdrag ur belastningsregistret är en del i vårt förebyggande arbete för att skapa en trygg idrottsmiljö.

Detta gäller ledare inom föreningen, 15 år eller äldre, som har direkt/regelbunden kontakt med barn under 18 år. Det vill säga alla ledare som i sin roll vistas tillsammans med barn i träningsområden/-lokaler och omklädningsrum. Krav på utdrag gäller oavsett hur länge du har verkat inom Svenska Skidförbundet, våra distrikt och/eller föreningar.

Utdraget gäller endast under ett år och är alltså en ”färskvara”, därför kommer utdrag begäras in årligen.

Så här går du tillväga

 1. Du som är berörd "ledare" ansöker om ett begränsat utdrag via polisens webbplats www.polisen.se, rubriken Tjänster och tillstånd/Belastningsregistret.

 2. Fyll i formuläret, skriv ut och underteckna

 3. Skanna eller fotografera ansökan och bifoga den som en PDF, JPEG eller TIFF-fil på maximalt 2 Mb till: This is a mailto link (skicka inga filer med länkar till internet)

  ...eller skicka med vanlig post till:

  Polismyndigheten
  Box 757
  981 27 Kiruna

  Handläggningstiden är cirka två veckor, men kan ta längre tid beroende på hur många som begär utdrag.

 4. När du får svar från Polismyndigheten ska du visa detta för de personer som är speciellt utsedda av föreningens styrelse. Notera att du inte behöver lämna in ett oöppnat kuvert.

Efter att granskningen har genomförts kommer du snarast att informeras om resultatet.

Detta händer med utdraget

Föreningens styrelse har på verksamhetsårsbasis utsett två personer som granskare av utdrag. Det är endast dessa som tillsammans kommer att ta del av utdragen. De har stor integritet, stort förtroende bland föreningens medlemmar och är väl lämpade för uppdraget.

Om du av någon anledning inte vill att dessa personer ska ta del av utdraget kan en av personerna ersättas med en reserv, dock kan inte båda ersättas.

Ett register kommer att upprättas över aktuella ledare som endast innehåller namn, att utdrag har lämnats och att det har kontrollerats. Ingen information eller noteringar i övrigt från utdraget kommer att registerföras. Inga utdrag kommer arkiveras av föreningen.

I utdraget redovisas endast grova brott; mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Andra brott, till exempel skattebrott eller rattfylleri, syns inte.

Om ett utdrag påvisar en olämplighet som ledare eller ledamot kommer du snarast att informeras om detta. Inga övriga åtgärder kommer att vidtas.

LÄS MER
Skapa trygga idrottsmiljöer – rf.se
Frågor och svar kring begränsade registerutdrag – rf.se

Uppdaterad: 18 DEC 2019 14:03 Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd
220111-Webb-puff-Flour-316-103.jpg
add1
Blå sidopuff Hitta klubb
Blå sidopuff SSF TA
Blå sidopuff FIS-kalender

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info