Gå till innehåll

Ångermanlands Skidförbund

Ångermanlands Skidförbund

2017

En bild

3-5 Mars 2017
Bore SK
Torsby Skidstadion

Allmän information

Folksam CUP är Svenska Skidförbundets Riksfinal för åkare (flickor och pojkar) i åldern 15-16 år (nedan kallad enbart Folksam CUP).

Det är en årligen återkommande tävling med syfte att kora Sveriges bästa skiddistrikt och avgörs under tre dagar i mars med tre individuella lopp samt två olika stafetter.

Tävlingen körs varannat år med fokus på klassisk stil och varannat år fri stil.
2017 går tävlingarna huvudsak i klassisk stil.

Uttagningsregler ÅSF

Ångermanland representeras på Folksam CUP av 4 åkare i respektive åldersklass, D15, H15, D16 samt H16. Totalt tas alltså 16 åkare ut till Folksam CUP.
Distriktstävlingar fram till uttagning (distriktets Folksam CUP final), oavsett åkstil, ligger till grund för uttagningarna. Tävlingar som ställs in eller flyttas till ett senare datum än Folksam CUP-finalen räknas inte in bland uttagningstävlingarna.

Vid sprint är det resultatet i prologen som gäller och vid jaktstart slutresultatet.
I första hand tas åkare ut som åkt minst hälften av uttagningstävlingarna.
De 4 åkare i respektive åldersklass med totalt lägst placeringssiffra på hälften av uttagningstävlingarna blir uttagna att representera Ångermanland.
Hamnar två åkare på samma totalpoäng avgör följande:

1. Åkare med samma poängställning när det antal uttagningsgrundande tävlingarna är sammanställda jämförs med inbördes möten mot varandra, jämförelsen måste innehålla minst två tävlingar där båda åkarna varit närvarande. Den åkaren med bäst resultat efter denna inbördes jämförelse är kvalificerad för Folksam CUP.

2. Om åkarna inte kan jämföras på minst två tävlingar enligt inbördes möten, eller om åkarna ändå hamnar på samma resultat efter denna jämförelse gäller bäst placering på de uttagningsgrundande tävlingarna.

3. Kan åkarna ändå inte ”skiljas” kontrolleras övriga klasser, om någon klass inte är fylld tilldelas Wildcard så att den klass som inte kan avgöras utökas medan en annan klass innehåller färre än 4 åkare.

4. Om övriga klasser är fyllda och ej har plats för Wildcard sker lottning mellan de åkare som inte kan skiljas med hjälp av inbördes möten, detta då Folksam CUP är öppen för enbart 16 st åkare.


Den åkare som vinner distriktets Folksam CUP-final i respektive klass tar plats i laget även om man inte blivit uttagen enligt ovanstående regler.
Skulle en åldersklass inte fyllas efter ovanstående kriterier fylls platser med den (de), utöver redan uttagna, som åkt flest uttagningstävlingar i distriktet.
Uttagningsansvariga är Folksam CUP-ledare för Ångermanland.

Tävlingspolicy ÅSF

Då Riksfinalen har syftet att kora Sveriges bästa skiddistrikt är ÅSF policy vid Riksfinalen i första hand att laget ska samla så många poäng som möjligt i distriktskampen.

Ledare för Ångermanland formar laget på bästa sätt för att nå detta mål.
Blir man uttagen att representera Ångermanland vid Folksam CUP så är man skyldig att ställa upp på samtliga tävlingar i Riksfinalen såvida man inte är sjuk eller liknande. Man får med andra ord inte avbryta Riksfinalen för att t ex tävla på annan ort mm.
Under Riksfinalhelgen sköter ledare från ÅSF all service kring de uttagna åkarna. Föräldrar eller klubbledare ska inte serva sin/sina egna åkare vid Riksfinalen.
ÅSF ordnar med resa, mat och logi samt representationskläder till åkarna. En avgift för varje åkare debiteras den förening åkaren representerar aktuell säsong.

Uttagningstävlingar Folksam CUP 2017

Notera att Nätraskidan arrangeras 2017-02-11, då även Ungdoms SM (USM) för 15-16 åringar arrangeras i Borås, av denna anledning har LK beslutat att Nätraskidan ej ingår i uttagningen till Folksam CUP 2017. Totalt antal uttagningstävlingar är 12st, uttagningsgrundande är 6st.

2017-02-05

Vi ber er att uppmärksamma att Sollefteå Skidor på grund av rådande snöförhållanden måste korrigera Folksam Cup finalen i distriktet. LK har beslutat att stödja denna korrigering. Beslutet innebär att prologen över 2.5km fristil åks på lördag 18/2 i samband med Remslespelen samt att jaktstarten i klassisk stil 5.0km åks på söndag 19/2 i samband med Sollefteå Ski Marathon. För att deltaga i distriktets Folksam Cup final måste man alltså deltaga båda dagarna, anmälan sker via separat tävling i Idrottonline, se inbjudan från Sollefteå Skidor.

LK har beslutat att Folksam Cup truppen om möjligt skall kompletteras med 1st reserv som följer med till Torsby. Syftet är att ha en reserv på tävlingsplatsen i det fall någon åkare blir sjuk eller skadad på plats. Enbart 1st åkare tas ut som reserv och fungerar då som reserv för alla klasser, wildcard till andra klasser kan skrivas på plats i Torsby för ändamålet. Kostnaden för reserven kommer att fördelas över alla deltagare. Folksam Cup ledarna ansvarar för att tillsätta reservplatsen i truppen från de åkare som inte tar plats i den ordinarie truppen om 16st åkare. Målsättningen är att presentera reservplatsen i Sollefteå på söndag 19/2 i samband med Sollefteå Ski Marathon då hela truppen presenteras.

2016-12-12

Korrigering av tävlingsprogram efter samrådan vid arrangörskonferens 2016-12-10 på Hallstaberget i Sollefteå. Kramforsskidan utgår då Kramfors-Alliansen ej kommer att arrangera denna tävling säsongen 2016/17. Tillkommer gör istället en klassisk sprint, den körs på eftermiddag/kväll 2017-01-28 i Husum, HIF 100 Sprint.

2017-02-19

På grund av milt väder med regn och blåst har Sollefteå Skidor IF tvingata att ställa in Sollefteå Ski Marathon med kort varsel. Detta medför att Folksam Cup Finalen i Ångermanland utgår i årets uttagningar. Prologen kommer dock att räknas som kvalificerande tävling, dock räknas inte resultatet från prologen i sammanställningen av uttagna åkare då tävlingen som jaktstart ej är slutförd.

Laguttagning och information om riksfinalerna i Torsby kommer att skickas ut via epost i början av vecka 8.

Datum

Tävling

Stil

2016-12-10

Norrskogsvängen

(Klassisk)

2016-12-11

ICA Kvantum Racet

(Fri stil)

2017-01-06

Anundsjöloppet

(Fri stil)

2017-01-14

BIK Skidspel

(Klassisk)

2017-01-21

Graningerundan

(Klassisk)

2017-01-22

Graningeskaten

(Fri stil)

2017-01-28

Husumskidan

(Klassisk)

2017-01-28

HIF 100 Sprint

(Klassisk)

2017-01-29

CoreIT Racet

(Fri stil)

2017-02-05

Lilla Fjällrävenloppet

(Fri stil / Sprint)

2017-02-18

Remslespelen

(Skiathlon / Masstart)

2017-02-19

INSTÄLLD - Sollefteå Ski Marathon (Folksam Cup Final)

(Jaktstart)


Uttagna åkare FOLKSAM CUP 2017

D15


Emma Höglund

Sollefteå Skidor IF

Elin Modin

Sollefteå Skidor IF

Alva Eriksson

Sollefteå Skidor IF

Frida Åsander

Bondsjöhöjdens IK

H15


Melker Eklund

Vårby IK

Laban Nordin

Vårby IK

Arvid Henning

Bondsjöhöjdens IK

Jens Nilsson

Sollefteå Skidor IF

D16


Julia Sjödin

Bondsjöhöjdens IK

Emma Lundell

Hägglunds Ski Team SK

Tilde Engberg

Bondsjöhöjdens IK

Emilia Pettersson

Sollefteå Skidor IF

H16


Elis Tingelöf

Sollefteå Skidor IF

Hampus Bodin

Sollefteå Skidor IF

Rickard Vestin

Sollefteå Skidor IF

Isak Seijsing

Hägglunds Ski Team SK

Reserv


Sigrid Hübenette

Husums IF SK


Ledarstab Folksam CUP 2017

Jens Boveng- ledare & uttagningsansvarig
mobil: 070-656 72 74
e-mail: jens.boveng@coreit.se

Sara Lagerskog-Eriksson- ledare & uttagningsansvarig
mobil: 070-332 99 20
e-mail: sara.lagerskog@telia.com

Ulrik Ulander- ledare & uttagningsansvarig
mobil: 070-524 49 60
e-mail: ulrik.ulander@gmail.com

Pär Bodin - vallare

mobil: 073-064 68 32
e-mail: par.bodin@utb.solleftea.se

Björn Tingelöf - vallare
mobil: 070-191 21 04
e-mail: btingelof@gmail.com

Senast uppdaterad
2022-12-05
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Huvudsponsor