Gå till innehåll

Östergötlands Skidförbund

Östergötlands Skidförbund

ICA och Folksam cup

XC Ski Team Östergötland

Målsättningen med distriktets ungdomsverksamhet för åldrarna 13-16 år är att öka sammanhållningen mellan ungdomarna tvärs klubbarna. Modellen bygger på ett antal träningsträffar där olika tränare i distriktets klubbar arrangerar ett gemensamt träningspass med efterföljande kvällsfika. Det är en möjlighet att både få testa på andra tränares upplägg men även en bra plattform att lära känna varandra.

Under säsongen 2019/2020 kommer gemensamma träningsträffar att genomföras. Ambitionen är även att ha gemensamma föreläsningar om kost och träning. Utöver det så genomförs även andra aktiveteter t.ex. tre träningsträffar där en är ett läger som Finspångs SOK anordnar, en träningsdag på snö i Boxholm och en på snö i Linköping. Det är även fritt fram att ta initiativ och arrangera träffar utöver de som framgår här.

Information om detaljer i träningsträffar etc. får man enklast om man aktivt går med i Facebookgruppen "XC Ski Team Östergötland" alternativt via e-post, för att få e-postinformation får man höra av sig till Ungdomsansvarig inom ÖSF (se här Länk till annan webbplats.) och be om det.

Volkswagen ungdomscup

Volkswagen Ungdomscup (f.d. ICA cup) är en rikstäckande tävling som årligen korar Sveriges främsta skiddistrikt i ålderskategorin 13–14 år, både det snabbaste distriktet utses men även det mest inkluderande distriktet. Tävlingen är uppdelad i två steg, ett kvalificeringssteg i respektive distrikt och en riksfinal.

Kvalificering

Alla 13–14-åringar som uppfyller kvalificeringen att deltagit i 1/3 av distriktets ungdomstävlingar fram till en vecka innan sista anmälningsdatum ska få åka Volkswagen Ungdomscup-finalen om de vill. Med distriktstävlingar menas de tävlingar som är sanktionerade av distriktet.

ÖSF har som målsättning att så många som möjligt av distriktets åkare skall vilja åka med och jobbar för att skapa en sammanhållning som gör att man vill det.

Riksfinal

Rehns BK i Bollnäs arrangerar Volkswagen Ungdomscup 2020.

Tävlingsdatum är 6 - 8 mars 2020.

Fokus vid finalhelgen ligger på distriktstävlingen, sammanhållning och gemenskap. Här får ungdomarna chansen att tävla som ett lag genom både individuella lopp och stafetter.

Följande tävlingar ingår i finalhelgen:
Distanslopp, individuell start ca 3,5 km
Skicross, individuell start ca 600m
Sprint, individuell start, ca 500 m

Lång stafett, 4x2,0 km
Kort stafett, 4x1,0 km
Skicrossstafett, 4xSkicrossbanan

Volskwagen Ungdomscup går i fri stil 2020.

Folksam cup

I Folksam Cup koras är det undomar 15–16 år som tävlar om att vara Sveriges främsta skiddistrikt i ålderskategorin 15–16 år.

Alla 15 - 16-åringar som uppfyller kvalificeringen att deltagit i 1/2 av distriktets ungdomstävlingar fram till en vecka innan sista anmälningsdatum ska få åka Folksam cup-finalen om de vill.
Med distriktstävlingar menas de tävlingar som är sanktionerade av distriktet.

Riksfinal

Järpens SK och Duveds IF arrangerar Folksam cup 2020.

Tävlingsdatum är 29 februari - 2 mars 2020.

Mer infomration om tävlingarna finns på www.folksamcup.se

Riksfinalen omfattar:

  • Tekniksprint
  • Individuell tävling
  • Distriktsstafett

Tekniksprinten genomförs på en cirka 1 000 meter lång bana med flertalet tekniska moment.

Den individuella tävlingen arrangeras som 2,5 km prolog på förmiddagen och 5 km jaktstart eftermiddagen.

I distriktsstafetterna tävlas i traditionell stafett och parstafett.

Från och med Folksam cup 2018/19 körs samtliga tävlingar i en stil. Folksam cup 2020 går i fri stil.

Läs mer om Folksam cup Öppnas i nytt fönster. (SSF)

Senast uppdaterad
2022-12-05
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Huvudsponsor