Charlotte och Anna ljus i Kuusamo

Charlotte Kalla och Anna Olsson kom 9:a och 11:a i damernas VC-lopp över 10 km klassiskt i finska Kuusamo. Kalla hade åtta sekunder upp till fjärdeplatsen.

Den svenska laginsatsen i Kuusamo blev långt ifrån så bra som i Beitostölen förra helgen.
Charlotte Kalla och Anna Olsson presterade dock på topp av det man gjort tidigare i ett klassiskt distanslopp.
Charlotte tangerade sin bästa insats i klassiskt genom att bli nia i isiga, snabba spår.
Mot bakgrund av det Charlotte presterat tidigare i klassiskt var tävlingen ett positivt steg framåt. Sex sekunder skilde till femman Korosteleva, Ryssland och fem respektive fyra sekunder till slovenskan Majdic och det polska lokomotivet Kowalczyk.
Aino Kaisa Saarinen, Finland, frälste hemmapubliken med ny seger i Kuusamo. Saarinen krossade alla sista tre kilometerna och vann med 13 sekunder före ryska "nykomlingen" Irina Khazova. Norskan Vibeke W Skofterud tog den sista pallplaceringen.
Saarinen var 31 sekunder snabbare än Charlotte och 34 sekunder före Anna Olsson som fortsätter att övertyga i traditionell åkning.
Åsarna-tjejen höll förra helgen Vibeke W Skofterud stången på första sträckan i Beitostölens stafett. Nu var hon 11 sekunder från fjärdeplatsen och före namn som Kristin Störmer Steira, Virpi Kuitunen och Terese Johaug.
Av övriga svenska tjejer tog Lina Andersson VC-poäng med sin 29:e plats. Britta Norgren Johansson kom 36:a, Sara Lindborg, 42:a och Kristina Strandberg, 71:a.
I herrtävlingen var aldrig svenskarna i närheten av några topplaceringar. Piteå-elits Jesper Modin blev överraskande bäst med en 22:a plats. Ett mycket bra resultat för Jesper som olyckligtvis föll i lördagens sprint.
Johan Olsson slutade 24:a, 48 sekunder bakom vinnaren Petter Northug jr. Daniel Rickardsson 28:a, Anders Södergren 64:a och Teodor Peterson 75:a.
Petter Northug jr imponerade enormt. Efter att ha legat däckad i magsjukan i veckan, skrivit på ett omstritt sponsorkontrakt, mistat bagaget på väg till Kuusamo och startat i sin "sämsta" gren 15 km klassiskt med intervallstart, stod han i målfållan som skidvärldens just nu obestridlige kung.
Sista kilometern plockade han in åtta sekunder på ryssen Vhylezhagin och vann med 1,2 sekunder. Vilken vinnarskalle! Legkov trea och amerikanaren Kris Freeman fyra.

Världscupen rullar nu vidare till tyska Düsseldorf där det tävlas i sprint och team sprint nästa helg.