Nytt topplopp av Hellner

Marcus Hellner avancerar i Tour de Ski och är nu uppe på sjätte plats totalt efter att ha blivit fyra på dagens etapp, 20 km Skiathlon i tyska Oberstdorf.

Norrmannen Petter Northug jr vann tävlingen före Dario Cologna och behöll den röda ledartröjan. Avståndet till schweizaren efter fyra av nio etapper är 1,1 sekund.
Marcus Hellner är 1,06 sekunder från täten.
Charlotte Kalla går från klarhet till klarhet. Sexa i dag och från åttonde till sjätteplats totalt, 3,10 bakom ledande Justyna Kowalzcyk

Det var en offensiv och friskt satsande Marcus Hellner vi fick se idag. Han låg hela tiden långt framme och gjorde allt som stod i hans makt att vinna bonussekunder.

På den inledande klassiska milen plockade Hellner direkt in 15 sekunder.
Det blev ytterligare sekunder i den sekundjakten.
Och Hellner sålde sig dyrt.
In i det sista var han med och slogs om etappsegern och försökte rycka loss med en kilometer kvar. Men, Hellner fick aldrig nödvändig lucka. Istället var det ryssen Vylegzhanin som kom först in på upploppet med Cologna, Northug och Hellner i bakhasorna.

Northug exploderade på sedvanligt sätt och vann före Cologna och Vylegzhanin. Hellner fick nöja sig med en ny fjärdeplats, 1,5 sekunder från segern.

Ett strålande formbesked var det från Hellner i alla fall.
Daniel Richardsson låg länge långt bak i fältet. Först på sista varvet började Hudik-åkaren skymta bakom tätledet. Daniels avslutning var stark och han kom i mål som 17:e, knappt 13 sekunder från segern.

Tyvärr visade det sig att tävlingsjuryn observerat en regelöverträdelse hos Richardsson.
Enligt regelverket var det förbjudit att skejta i vissa zoner där de klassiska spåren låg.

Arrangörerna hade gått ut med information om det innan tävlingen, men det blev tråkigt nog fel ändå. Som straff flyttas Daniel Richardsson ned sist i resultatlistan och får ett tidstillägg på sju minuter och fem sekunder.
Därmed försvann Richardssons chanser att hävda sig i toppen av årets Tour de Ski.
I sammandraget är Richardsson nu nere på 78:e plats, över nio minuter från täten.
Lars Nelson och Fredrik Jonsson fortsätter att övertyga. I dag landade deras friska åkning med en 26:e och en 31:a plats. Nelson är 27:a och Jonsson 32:a i totalen.
Charlotte Kalla gjorde en mycket bra tävling över 5+5 km Skiathlon och spurtade in som sexa, 45 sekunder efter segrarinnan Marit Björgen, Norge som speedade ifrån Justyna Kowalzcyk och Therese Johaug på upploppet.
- Upplevde att jag kunde åka kontrollerat och smart. Jag vill inte rusa på och jaga bonussekunder. Jag hängde på så gott det gick. Avslutningen var inte så bra. En fin genomkörare i alla fall, sa Tärendö-tjejen.
Anna Haag gjorde sitt bästa lopp i touren och kom in som 16:e tjej, 1,08 min efter. Anna åkte oerhört starkt i den klassiska delen men föll tillbaka något i skejten. Positiv dag, i alla fall, för den pigga Mora-åkaren som klättrade till 26:e plats.
Övriga svenska tjejer: 33) Lisa Larsen, 39) Ida Ingemarsdotter, 40) Maria Rydqvist, 53) Hanna Brodin.