Lars och Marika gladde i Sotji

VM-reserven Lars Nelson kom 22:a i herrarnas skiathlon vid för-OS i ryska Sotji. Åsarnaåkaren var 41,9 sekunder bakom segrande Dario Cologna. Norskan Kristin Störmer Steira vann damklassen. Marika Sundin, 22, tog världscuppoäng i sin debut i landslag

Damtävlingen avgjordes i växlande väder med snö, sol och moddiga spår. Den tunga banan och föret krävde mycket av åkarna. Redan vid 6 km tvingades en utpumpad Justyna Kowalczyk bryta. Den polska världscupledaren stannade oväntat och hängde över stavarna.

Marika Sundin såg dock hur fräsch som helst ut och visade att formen från U 23-VM, där hon blev nia i skiathlon, fanns kvar.

Marika, som tävlar för Sollefteå SK, visade ingen som helst respekt för konkurrenterna och hängde med världsåkare som Steira, Tchekalova, Fessel, Jacobsen och Ishida på den första 7,5 km-delen i klassisk stil.

Hon startade fristilsåkningen som 13:e, blott 11 sekunder bakom Fessel. Marika föll tillbaka men klarade den sista poängplatsen (30:e) efter en vass spurt.
Kristin Störmer Stiera gick loss efter det klassiska momentet och solkörde hem sin tredje seger i karriären. Segermarginalen blev 19,2 sekunder till ryskan Tchekaleva. Tredjeplatsen i 15-kilometersloppet till Nicole Fessel.

Övriga svenskor: 35) Jennie Öberg, Sverige, 42) Mia Eriksson, Sverige, 43) Maria Gräfnings, Sverige, 44) Britta Johansson-Norgren.

I herrtävlingen krigade Lars Nelson för allt vad han var värd och visade upp en stabil åkning i båda disciplinerna. Lars hängde med den stora klungan på över 30 man och avancerade starkt på slutet till 22:a plats.

Dario Cologna markerade sin enorma styrka. I sista långa backen, en kilometer från mål, ryckte Super-Dario och fick en lucka till ett koppel ryssar anförda av Alexander Legkov. Cologna defilerade lätt hem segern. Ryskt på andra, tredje, fjärde och femte plats genom Ilja Chernousov, Legkov, Maxim Vylegshanin och Belov.

Tiio Söderhielm öppnade tävlingen fint och låg med i klungan fram till skidbytet vid 15 km. Därefter föll Tiio tillbaka i fältet och slutade på 40:e plats.

Norrmannen Petter Northug jr kroknade på sista varvet och kom 12:a, 19 sekunder före Lars Nelson och 22 bakom Cologna.

Övriga svenska herrar: 52:a Anton Lindblad, 57:a Martin Johansson

2023-01-03
2013-02-02

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...