Julia Svan gav seniorerna i Skandinaviska cupen härligt motstånd

Junioren Julia Svan blev efter sitt fina junior-VM i januari uttagen att möta seniorer vid Skandinaviska cupen i Baltikum.

I dag tackade hon för förtroendet och blev bästa svenska med en 12:e plats på 5 km klassisk stil i Madona, Lettland. Hon hade bara en dryg sekund upp till topp 10. Tävlingen vanns av Kari Vikhagen Gjeitnes från Norge.

Föret var riktigt lurigt. Runt nollan, snöfall under natten och morgonen (stora flingor) för att sedan sluta snöa och temperaturen steg någon grad. Det testades både ruggskidor, klister och täckningar. Sverige lyckades bra, men ute i skogen sågs flera åkare från andra länder ha problem med klibbsnö under skidorna.

5 km klassiskt på en bana som precis understiger FIS maxvärden för stigningar. Vid svenska lagets egen kontroll ute vid 3 km låg Julia Svan bäst till av svenskorna på en 13:e plats, Lisa Dahl var 19e och Evelina Settlin 23a. Eva Svensson, som tävlar för Team NTNU i Trondheim, låg på 25e plats efter ledande Britt Ingunn Nydal. Svenskorna gjorde alla en strålande avslutning och plockade placeringar. Julia Svan tog sig upp på 12:e plats i sin första Skandinaviska cup och hade bara dryga sekunden till topp 10. Lisa Dahl avslutade också starkt och slutade på plats 17, 25 sekunder efter Julia Svan. Evelina Settlin plockade två placeringar och blev 21:a. Eva Svensson till slut 24:a.

Vann gjorde Kari Vikhagen Gjeitnes som gick om Britt Ingunn Nydal på slutet. Kul också att estniska Triin Ojaste och finska Marjanna Pitkänen fanns med i striden.

2023-01-03
2013-02-06

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...