Prologseger i Estland för Julia Svan

Julia Svan vann prologen i den klassiska sprinten i Skandinaviska cupen på lördagen. Förhållandena var svåra, med snöfall och plusgrader.

De först startande i både dam- och herrklassen fick problem eftersom föråkare inte åkte upp spåren i tillräcklig utsträckning. Flera av de bäst rankade slogs ut redan i prologen.

Men Julia Svan gjorde alltså en strålande prolog och vann mot seniorerna med över 2,8 sekunder före närmaste åkare. Linn Sömskar blev stoppad av en spårvakt och tappade några sekunder i prologen, men alla svenskor gick utan problem vidare.

I kvartsfinalen imponerade Julia Svan och åkte hem segern i den första kvarten. Där var Lisa Dahl fyra och slogs ut. Alla andra svenskor gick vidare till semifinal. Linn Sömskar vann sitt heat och Jennie Öberg och Evelina Settlin tog sig vidare som LL.

I semin hade svenskorna inte riktigt marginalerna med sig. Jennie Öberg fick sina skidor överkörda av en norska och därmed var dagen förstörd för båda åkarna. Linn Sömskar ledde sin semi men slutade trea och det räckte inte till final. Där vann till slut Kari Vikhagen Gjeitnes som därmed tog sin tredje raka seger under Skandinaviska cupen-veckan i Lettland/Estland.

Herrarna fick en riktigt tråkig sprintdag, där Simon Persson föll i prologen och gjorde illa sig i ryggen. Johan Edin startade först, bäst rankad som han var, men eftersom föråkarna inte hade åkt upp spåren tillräckligt blev det rejält sugföre för Johan och de först startande. Tiderna räckte inte varken för Johan eller finske Martti Jylhäe och norske Hans-Petter Lykkja som var de först startande. Arrangören bad om ursäkt efteråt, men det var inte mycket att göra då de bäst rankade redan var utslagna. Erik Silfver var närmast av svenskarna att ta sig vidare, men tyvärr fick vi ingen svensk i kvartsfinalerna. Vann sprinten gjorde Tomas Northug från Norge. Estländske junioren Marko Kilp överraskade stort och var i final.

På söndagen körs sprint igen i Joulumäe, då i fri stil på en annan bana än dagens.

2023-01-03
2013-02-09

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...