Johan Olsson vann i Davos

Johan Olsson visade guldkantad VM-form när han utklassningsvann 15 km fri stil i Davos, 12 sekunder före hemmafavoriten Dario Cologna, Schweiz och 14 före den ryska björnen Alexander Legkov.

– Vinner man med 12 sekunder så är man bäst i världen just den dagen, sa en mycket nöjd Åsarnaåkare.

Han har vunnit fyra VC-tävlingar tidigare i sin karriär och nu gjorde han det för femte gången, den andra triumfen i Davos. Johan Olsson öste på med sin extremt trimmade teknik och ingen kunde stoppa honom, inte ens Super-Dario.

Segraren Johan Olsson om given av tvåan Dario Cologna (t.v.) och trean Alexander Legkov. Foto: Bildbyrån.

– Jag hade en skön känsla i kroppen, det gick att trycka på som jag ville. Kroppen svarade och jag gjorde ett mycket bra lopp.

På uppvärmningen kände sig Johan lite seg och trodde att han skulle bli runt 60–70 med den känslan. Men som så många gånger förr visade Johan hur fantastisk han är i skarpa lägen, när han har vittring på segrar han vill åt.

I Davos handlade det mycket om att klara av höjden på drygt 1.500 meter. Fransosen Maurice Manificat var i ledningen under stora delar av loppet, men han kroknade på slutet. Det samma gjorde toppnamn som Martin Johnsrud Sundbyn och Petter Northug jr. Johan var till slut den klart bästa av dem alla. Han stod distansen ut på kanonskidor:
– Samma par som när jag vann min andra VC-seger i norska Sjusjöen. Jag har inte tävlat på dem sedan dess. Bra surf på grejerna!
Toppbetyg till vallateamet, med andra ord.
Segern smakade förstås gott.

– Nya förutsättningar gäller i Val di Fiemme, men visst var det här ett formbesked som ger mig ett större lugn inför mästerskapet.

Marcus Hellner kom 18:e i sin comeback efter förkylning, 58 sekunder efter Johan Olsson. Övriga svenska herrar lite längre ner i listan. Calle Halfvarsson slutade 23:a, Daniel Richardsson 25:a och Anders Södergren 31:a. Den trion låg inom tio sekunder

2023-01-03
2013-02-17

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...