Rafflande avslutning av första dagens JSM-tävlingar

Första dagens tälvingar vid årets JSM i Örnsköldsvik är avslutade och det blev rafflande.

Damerna tävlade på förmiddagen och under eftermiddagen var det herrarnas tur att göra upp om SM-medaljerna över 10km i klassisk teknik.

Drygt 170 herrar genomförde tävlingarna som alltså blev mycket spännande i bägge klasserna.

I H17-18 vann förstaårsjunioren Marcus Fredriksson, Lycksele IF. Fredriksson avslutade tävlingen mycket starkt. Efter att ha varit tvåa vid varvningen efter fem kilometer så hade han drygt 11 sekunder till godo vid målgång till tvåan Edvard Sundman, Åsarna. Tävlingarna fick därmed en utländsk medljör - Sundman är finsk medborgare men är sedan flera år bosatt i Sverige. Bronset gick till Viktor Thorn, Ulricehamn. Thorn som haft en mycket fin säsong med flera framskjutna placeringar kan nu även lägga en JSM-medalj till samlingen.

Edvard Sundman, Marcus Fredriksson och Viktor Thorn - prispallen i H17-18.

Fyra blev Garphyttans Filip Danielsson och på femteplatsen blev det ett oväntat namn. Olov Roos, Stugns SK, som idag fick till ett kanonlopp. Roos har som bäst varit13:e man vid vinterns cup-tävlingar men idag var han drygt 20 sekunder från medalj.

I den äldsta herrklassen utspelades dagens riktiga nagelbitare. Gabriel Thorn (kusin till Viktor Thorn), Bengtsfors , kunde till slut vinna SM-guldet med 1,6 sekunders marginal till tvåan Jens Burman, Åsarna. Burman öppnade försiktigt och var 14 sekunder från ledning vid varvningen och ett fint slutvarv säkrade silvret. För bakåt var det också tight. Där kom nämligen Gillbergas Markus Ruus i full fart. Vid varningen skiljde det fyra sekunder mellan Ruus och Burman. Även Ruus gjorde ett starkt andra varv men fick  till slut se sig slagen med 4,8 sekunder av Burman.

Fyra blev Emil Svensson, Åsarna och på femte plats Oscar Ivars, Falun-Borlänge.

JSM fortsätter imorgon med sprint i fri teknik. Hela dagen sänds live via arrangörens webbplats.

2023-01-03
2013-03-06

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...