Världens sprintkung heter Emil Jönsson

Emil Jönsson har tagit tillbaka kronan som världens sprintkung. I dag vann han tredje raka segern i Lahti och säkrade karriärens tredje sprinttitel i världscupen. Det var i princip spel mot ett mål. Årsunda-Expressen regerade med eftertryck.

I damsprinten chockade Britta Johansson Norgren omvärlden med att ta sig till final och bli fyra. En strålande internationell comeback av "Chocken" från Svista. Kikkan Randall, USA, vann och säkrade även hon VC-titeln i sprint. Charlotte Kalla sexa i finalen efter att ha krokat i ihop med finskan Riika Sarasoja-Lilja.

Emil Jönsson inte bara vann i den finska lejonkulan. Han skrev också in sig i historieböckerna som den första manliga åkare att vinna sprintcupen tre gånger och som den mesta sprintvinnaren någonsin av enskilda deltävlingar.

Segern i Lahti var Emils 13:e! I den svenska statistiken över alla tiders världscupsegrare tangerar han nu Torgny Mogrens notering och ligger tvåa bakom nationalikonen Gunde Svan som plockat inte mindre än 30 VC-segrar.

Men Emil har många år kvar och kommer säkert att kapa åt sig ytterligare vinster. Den här säsongen har han imponerat stort från första början. Med två deltävlingar i sprintcupen kan gravören av namnskylten på glaskulan redan rista in namnet Emil Jönsson.
En makalöst stark prestation.

Emil kan defilera i Drammen 13:e mars och runt det kungliga slottet i Stockholm 20 mars. Med 466 poäng och 150 kvar att tävla om är försprånget ointagligt. Andrew Newell USA är 233 poäng efter på andra plats och landslagskompisen Teodor Peterson 252 poäng bakom.

I Lahti vann Emil kvartsfinalen, semifinalen och finalen enkelt. Norrmännen Ola Vigen Hattestad och Finn Hågen Krogh kom tvåa och trea.
I skuggan av Emil Jönsson gjorde Anton Lindblad en av sina bästa lopp och blev 12:a. Simon Persson slutade 15:e, Calle Halfvarsson, 17:e, Johan Edin, 26:a och Jens Eriksson, 29:a, av de svenskar som tog poäng.

Även i damklassen avgjordes sprintcupen när Kikkan Randall i sin 100 VC-start vann spurten mot norskan Marit Björgen. Randall är uppe i 488 poäng, 208 fler än tvåan Justyna Kowalczyk, Polen.
Britta Johansson Norgren kom till Lahti som nationell åkare, men visade suverän landslagsklass genom att bli fyra bakom Randall, Björgen och slovakiskan Prohaschkova. Britta som åkte Vasaloppet förra söndagen sa:
- Lite trög i starten, men bättre och bättre ju längre tävlingen pågick. Det här var givetvis jättekul för mig. Jag har inte gått så bra i sprint i vinter, men nu fick jag till en riktigt bra tävling, log Sollefteå SK:s rutinerade världscupåkare.

Charlotte Kalla var även hon i final och såg rapp ut, innan hon åkte ihop med Riika Sarasoja Lilja och kom hopplöst efter. Sexa i finalen, alltså.

Övriga svenskor på poängplats: 16:e Jennie Öberg, 17:e Stina Nilsson, 22:a Linn Sömskar och 27:a Hanna Falk.

Tävlingarna i Lahti fortsätter under söndagen med distanslopp över 10 och 15 km i klassisk stil.

2016-06-07
2013-03-09

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...