Panglopp av Kalla i prologen

Charlotte Kalla slog till med en panglopp och kom tvåa i prologen när minitouren i världscupavslutningen avgjordes i VM-staden Falun. Kalla var 4,4 sekunder efter Marit Björgen.

I herrtävlingen imponerade hemmaåkaren Calle Halfvarsson med att bli fyra i en stor norsk uppvisning med sex åkare topp sju. Petter Northug jr vann.

Charlotte öste på både uppför och utför i den omtalade Lugnet-terrängen. Hon visade självsäkerhet och attityd i sin åkning med ett härligt tryck i skejttekniken.

– Jag hade bestämt mig för att öppna hårt och tycker att jag fick bra tryck i åkningen, säger Charlotte, som alltså var 4,4 sekunder från segern, men 2,2 sekunder före trean Kikkan Randall på den 2,5 kilometer långa banan.

Charlotte Kalla. Foto: Lotte Jernberg/SSF
– Det gick bra i utförskörningen idag, jag tycker att jag grejade den bra.

Fylld av självförtroende laddar nu Charlotte för morgondagens klassiska millopp med masstart:

– Då gäller det att bita ihop och kämpa så länge det går, säger Charlotte Kalla som gjort flera fina klassiska lopp i vinter.

Charlotte ligger nu trea i finaltouren. Marit Björgen leder med 17 sekunder före Justyna Kowalczyk och kan vinna sin fjärde raka finaltour i Falun.

Ida Ingemarsdotter startade inte eftersom hon inte är i form efter sin förkylning. Anna Haag blev 22:a, men i finaltouren ligger hon efter Magdalena Pajala som tyvärr föll idag och tappade tid. Emma Wikén in som 26:a idag.

Herrtävlingen blev en norsk maktdemonstration. Calle Halfvarsson sprängde sig in i den röda armén:

– Ja, det är lite surt att missa pallen med så lite. Jag hade bestämt mig för att öppna hårt, men det blev lite väl hårt och jag fick syra redan i den första motbacken. Så jag fick slå ner lite på tempot och jag var helt slut när vi började köra ner mot stadion, säger Calle.

Calle Halfvarsson. Foto: Lotte Jernberg/SSF
Marcus Hellner var 8:a och han talade också om mjölksyran.

– Hela kroppen är full av den. Man hinner inte få den ur kroppen på en sån här kort distans och det gör ont.

Även Johan Olsson var plågad av mjölksyran. Världsmästaren medger att han inte är i form, om det räcker till en start i de två återstående loppen i helgen återstår att se.

Petter Northug jr har nu fått en perfekt start på världscupfinalen och leder med över minuten före sina två konkurrenter Dario Cologna och Alexander Legkov. Emil Jönsson, 12:a idag, ligger bäst till av svenskarna i minitouren på fjärde plats.

2023-01-03
2013-03-22

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...