Cuppremiären klar i Östersund

En tät och raffflande tävlingsdag avslutde premärhelgen i årets Scandic cup och Team Sportia cup.

Vädret var något kallare än under gårdagen och det medförde fina spår med rättvisa förhållanden på skidstadion i Östersund.

På progammet stod för juniordamerna 5km och för juniorherrarna 10km i klassisk teknik. Seniorerna åkte 10 och 15km i fri teknik.

I de olika klasserna gick det såhär:

D17-18

Emma Ribom, Kalix avslutade sin fina helg med att "förvandla" gårdagens tredje plats till en seger. På andra plats kom Rebecka Öhrn, Vilhelmina som revanscherade sig för gårdagens 14:e plats. Trea kom hemmåkaren Maria Jonasson och hon tog därmed säsongens första pallplats. Totalt efter helgens så leder Emma Ribom cupen.

D19-20

Anna Dyvik, Falun-Borlänge fick till ett riktigt kanonlopp och vann med hela 15 sekunder före Jonna Sundling, IFK Umeå. Sundlig blev därmed dubbel två denna helg. Trea Helena Lundqvist som bättrade på gårdagens nionde plats ordenligt. Det var stora avstånd i klassen - Lundqvist var nästan halvminuten bakom Dyvik. Totalt leder Anna Dyvik - hon har samma totalpoäng som Jonna Sundling men leder i kraft av dagens segerlopp.

H17-18

Viktor Thorn, Ulricehamns IF, tog även han en säker seger i sin klass. Med sjutton sekunder tog han segern före Filip Danielsson, Garphyttan. Danielsson som vann gårdagens prolog men inte gick vidare från kvartsfinalerna. Trea blev Marcus Fredriksson, Lycksele IF, han var den ende i klassen som lyckades med en dubbel pallplats. Tack vare detta leder Fredriksson klassen totalt.

H19-20

Oskar Svensson, Falun-Borlänge visade idag prov på stor skidåkning - med 39 sekunder kunde han bärga segern i äldsta herrklassen. Trots detta leder han inte cupen totalt eftersom han var på 28:e plats under gårdagen. Tvåa kom Jens Burman och trea Simon Lagesson bägge Åsarna. "Bragdguldsbyn" hade en stor dag med fyra åkare topp tio i klassen. Totalt leds H19-20 av Jens Burman, Åsarna. Genom att det idag var rejält annorlunda resultat så är den totala kampen mycket tät. Burman leder med endast 8 poäng före gårdagsvinnaren Jacob Engström, Kalix SK.

H21

Anders Södergren, Hudiksvalls IF, visade i sin säsongsdebut att formen är god. Med fyra sekunders marginal vann han före meriterade Martin Johansson, IFK Mora och trea blev Gustav Eriksson, Falun-Borlänge som fick en fin revansch för gårdagen som slutade i kvartfinalen. Totalt leds cupen av gårdagens silverman Martin Bergström, Piteå Elit, fyra poäng före Anton Karlsson, Åsarna och dagens segerman Södergren. Herrklassen ser spännande ut efter denna täta inledning.

D21

Maria Rydqvist, Älvdalens IF gjorde en strålande insats och tog hem segern med dagens största segermarginal - 31 sekunder. Rydqvist visade i detta namnkunniga startfällt att hon verkligen är att räkna med i vinter. Två blev Mia Eriksson, Piteå Elit, och även Mia visade att hon är ett namn för den yppersta nivån framöver. Trea blev Sara Lindborg, Falun-Borlänge. Även Sara är med detta tillbaka. Totalt leds Team Sportia cup av Jennie Öberg, Piteå Elit, en enda poäng före Lina Korgren, Falun-Borlänge - det är upplagt för en spännande säsong även i damklassen!

Bilder och liverapportering från dagen finns på Twitter under taggarna #scandiccup och #teamsportiacup. Bilder kommer även läggas ut på Facebook.

Nu separeras cuperna och Scandic cup genomförs nästa gång 11-12 januari i Örebro. Team Sportia cup fortsätter med tre deltävlingar i Skellefteå 4-6 januari.

2023-01-03
2013-12-08

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...