Längdlandslaget mot OS-form

Längdlandslaget signalerade tydlig OS-form när världscuptävlingarna i italienska Toblach inleddes med distanslopp över 10 och 15 km klassiskt. Bäst lyckades Charlotte Kalla och Marcus Hellner som båda kom på tredje plats.

- Skönt att få det här beskedet, jag har jobbat med tekniken som stämde bra och vallarna gjorde dessutom ett kanonjobb med skidorna, sa formstarka Marcus Hellner.

Charlotte Kalla prisade även hon vallateamet som under vanskliga förhållanden levererade mycket konkurrenskraftiga skidor.

Charlotte har precis som Marcus Hellner höjt nivån i den klassiska stilen och åkte avspänt och effektivt i det kombinerade regn- och snöföret.
- Jag är jättenöjd med att ha fått till ett så bra lopp innan de sista förberedelserna börjar inför OS i Sotji, log Kalla med sitt bländande leende.
Charlotte hade en uppåtgående trend i loppet. Vid 2,1 km var hon sjua för att sedan passera 6,7 km som sexa och spurta i mål som trea, 36,7 sekunder bakom norska suveränen Marit Björgen och 6,2 sekunder efter tvåan, Therese Johaug.
Kalla åkte snabbare än Johaug de sista fyra kilometerna. Hennes friska avslutning gjorde att hon vann sekundstriden om tredjeplatsen mot Heidi Weng, Norge som fick se sig slagen med 1,7 sekunder. Polskan Justyna Kowalczyk in som fyra, fem sekunder bakom Kalla. Kowalczyk var sju sekunder före Kalla vid 6,7 kilometerspasseringen.
Av övriga svenskor lyckades Britta Johansson Norgren bäst. Britta kom 19:e. Sollefteå åkaren öppnade försiktigt men avancerade från 33:e plats vid 6,7 km till topp 20. Starkt.

- Charlotte kom ikapp mig och jag tog rygg på henne. Då kändes det som att åkningen lossnade, sa Britta.
Sara Lindborg blev 27:a, Anna Haag 28 och Emma Wikén 33:a.

Marcus Hellner presterade sin livs bästa VC-lopp i klassiskt. Gällivare-åkaren hade tidigare två fjärdeplatser som främsta meriter i diagonaltekniken.
I Toblach öppnade Marcus försiktigt och låg på 30:e plats vid 1,7 km för att sedan öka takten i rasande fart och gå upp som trea. En placering han höll in i mål. Ryssen Alexander Legkov vann tävlingen med 2,9 sekunder före VC-combackande schweizaren Dario Cologna.
Marcus Hellner var 17,6 sekunder från segern:
- Jag hade inte kunna drömma om en så här bra placering innan loppet. Inte i det här föret i alla fall, sa Marcus medan regnet strilade ner mellan alptopparna.
Dagens stora överraskning var annars Lars Nelson från Bruksvallarna. Åsarna åkaren klämde till med sitt grymmaste lopp i karriären och slutade sjua. I mål var han 48,6 sekunder bakom Legkov och tre tiondelar efter norska superstjärnan Petter Northug jr.
Stark insats även av Daniel Richardsson som slutade nia, 57,9 sekunder från täten:
- Jag kände mig ganska seg och fick slita idag, mot bakgrund av känslan sp är placeringen helt okej, sa den ödmjuke Hudiksvallskillen.
Fjärde svensk i tävlingen, Falun-Borlänges Calle Halfvarsson, kom på 19:e plats.