Magnifik JVM-avslutning

Med en mäktig stafett av de svenska damlaget så sattes en perfekt punkt för årets JVM.

Totalt tog den svenska juniortruppen sex medaljer och därmed blev laget tvåa i medaljligan för längskidorna. Sett till hela mästerskapet så kom Sverige på en sjätteplats i den totala medaljligan för alla grenar. Succé med andra ord!

Först ut i dagens avslutande stafetter var damerna över 4*3,3km. Bronsmedaljören från skiathlonen Anna Dyvik inledde med en fjärdeplats på den första sträckan - tiotalet sekunder efter ledande Ryssland.

Ut på andra sträckan tog silvertjej från igår Sofia Henriksson vid. Sofia gjorde återigen ett starkt lopp och passerade alla framför henne i spåret och skickade ut Maja Dahlqvist på den tredje sträckan. Sofia fick till en mycket bra växling och Maja fick direkt tjugotalet meter till jagande Ryssland.

Maja krigade på bra på sin sträcka men blev dock ikapp- och omåkt av Ryssland. På slutet av sträckan kom även trean Norge nära - dock aldrig ikapp.

Ut på sista sträckan gav sig guldtjejen från sprinten Jonna Sundling iväg i hög fart och inne på stadion tog en nervös väntan vid.

- Jag var nervös hela tiden - ända till Jonna gick ikapp och förbi ryskan. sa Sofia Henriksson efter målgång.

Jonna åkte klokt och kom ikapp ryska laget efter halva första varvet och låg sedan i rygg in till varvning och ut på det sista varvet. Där ökade hon dock tempot i en av de tyngre backarna och fick direkt en lucka som hon höll hela vägen in i mål. Segermarginalen blev till slut drygt sju sekunder. Norge tog bronset 27 sekunder efter svenska laget.

Hoppla vad bra vi är! Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik och Sofia Henriksson showar på prispallen i Val di Fiemme. Foto: Cathrine Engman

För herrarna blev det en fjärdeplats i dagens stafett över 4*5km. I laget ingick Simon Lagesson, Jens Burman, Marcus Ruus och Oskar Svensson.

Efter de två inledande sträckorna hade laget medaljkänning efter stark åkning av Simon och Jens. Noterbart var särskilt Jens lopp där han tillsammans med ryska laget nästintill sprintade runt de fem kilometrarna. På den tredje sträckan orkade dock inte Marcus hänga med i det höga tempot utan Oskar fick gå ut med dryga 30 sekunders lucka till ledningen. I mål blev avståndet 1,18 minuter.

Vann gjorde Norge som genom en taktisk åkning i sista backen åkte ifrån trean Ryssland på upploppet. För på andra plats kom Frankrike som med en tåspets lyckades klämma sig förbi ett slutkört Ryssland. Frankrike var uträknat med kilometern kvar till mål men bevisade att klyschan om stafett fortfarande gäller.

Totalt tog alltså svenska juniorlaget sex medaljer detta mästerskap och det är tangerat rekord. 1993 tog man också sex medaljer i Harrachov i dåvarande Tjeckoslovakien.

En annan intressant notering från mästerkapet är att Jens Burmans silver på 10km-loppet var den första medaljen på herrsidan i distansloppen sedan 2002 då Johan Höök, även han Åsarna IK, också tog ett silver på samma distans.

Sofia Henriksson med två av de totalt sex svenska medaljerna detta mästerskap. Foto: Cathrine Engman

Det blev inga medaljer för U23-laget denna gång. I U23-sammanhang är det bästa resultaten hittills tre medaljer i ett mästerskap - 2007 i Tarvisio (ITA) och 2012 i Erzurum (TUR).

För den som är intresserad så är statistiken från J- och U23VM nu uppdaterad: Historik och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtliga resultat från mästerskapet finns på FIS webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..