Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Certifiering av skidcoacher

Här en rapport från Ulrika Lindberg, IK Stern som går vår utbildning till certifierad skidcoach.

För andra året i rad kör vi utbildning för de som vill bli certifierad skidcoach. Den första utbildningshelgen genomfördes den 5–6 september, andra tillfället blir den 3–6 januari och avslutning den 10–12 april.

Här följer Ulrika Lindbergs berättelse om den första helgen:

Äntligen hade fredagen kommit. Jag var förväntansfull och lite spänd på vad som komma skulle. Fick en del undrande blickar och frågor kring vart jag skulle när jag lämnade min treåriga dotter Julia på förskolan och var lastad som en packåsna med gigantisk väska på ryggen, stort skidfodral, rullskidfodral samt vanlig väska. Glad som en lärka kunde jag då svara att jag skulle till Torsby och åka skidor. Det var nämligen dags för första delen i utbildningen certifierad skidcoach.

Vid 16-tiden, en timme försenad på grund av störningar i tågtrafiken, smög jag in i konferenslokal Vargen på Valbergsängens hotell i Torsby. Lite lätt stressad, varm och hungrig som bara den. Hade nämligen inte ätit sen frukost. Allt det negativa förbyttes dock så snart jag kom in och satte mig ner. Hälsades med leenden av både ledare och deltagare och sen var det bara att hänga på.

Vi kursdeltagare var 14 till antalet. Fem kvinnor och nio män i varierande ålder och bakgrund. Ledarna bestod av både representanter från Svenska skidförbundet och långloppsteamet Ski Pro Am. Det var Anki Wadman, Ole Jörgen Wold, Runi Wold, Mia Karlsson, Gunnar Hammarberg, Emil Svensson samt åkarna Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren. Vi var alltså i mycket goda händer.

Fredagen började med en föreläsning av Anki Wadman om ledarskap och kommunikation. Ledorden för utbildningen var engagemang, attityd,pedagogik, kommunikation och teknikutveckling.

Efter en god och efterlängtad middag var det sen dags för begrepp inom klassisk teknik med juniorlandslagsledaren Gunnar Hammarberg. Med kunnighet och god pedagogik kring teknik blev genomgången från hans sida mycket bra. Alltid intressant att också höra om hur man i landslaget resonerar och jobbar. Frågorna och diskussionerna blev många och vi drog över tidsschemat. Det märktes att det var ett gott och engagerat gäng som kommit till Torsby.

Lördagen började med teori klassisk teknik rullskidor samt säkerhet. Återigen en bra genomgång och synnerligen viktig med tanke på hur populärt rullskidor har blivit, speciellt i de södra delarna av landet och verkligen i Göteborg där jag bor och verkar.

Sedan dags att dra på rullskidorna och bege sig ut på rullskidbanan i det underbart vackra vädret. Uppdelade i tre grupper fick vi genomgång av diagonal, stakning med frånskjut samt stakning. På stationerna fick vi feedback kring vår egen teknik men även tips och råd kring övningar som vi kunde använda för våra kommande teknikkurser. Jag kan villigt erkänna att jag var lite lätt nervös när jag började åka. Inte varje dag som man blir betittad och bedömd av landslagstränare och proffsåkare. Men det gick hyfsat bra och var kul som bara den.

Efter lunch var det äntligen skidpremiär. Jag är alltid lite ringrostig i början och blir varje år påmind om att tyngdöverföring på rullskidor inte är samma som på vanliga skidor hur mycket jag än försöker jobba på det under vår, sommar och höst. I tunneln blev vi uppdelade i par och fick coacha varandra 30 minuter vardera och få feedback på det. En otroligt bra övning som verkligen tvingade en att vara på tå direkt.

På kvällen var det teori skateteknik. Både bra och givande genomgång som på söndagen mynnade ut i ett praktiskt skatepass. Passet började redan 08.00 och då hade vi tunneln alldeles för oss själva i en timme. Grymt lyxigt! Vi delades upp i tre grupper och första timmen bestod i 20 min vardera på tre olika stationer.

Det var åkning utan stavar, där alla växlar gicks igenom för att hitta teknik, timing och tyngdöverföring i åkningen. Emil konstaterade att detta var en övning han själv tycker är pest och pina. Skönt att höra att även duktiga åkare har akilleshälar. Hihi. Och det är en jobbig övning men ack så nyttig. Den är utvecklande för alla åkare oavsett nivå. För egen del kände jag mig till en början som Bambi på hal is på min skateskidor. Just den övningen var därför kanon att börja med. Inget att be för utan bara att köra på och försöka hitta känslan.

Övningarna vi därefter fick göra syftade till att träna både balans och styrka, till exempel åka tre staktag på varje ben samt i par dra varandra med hjälp av sina stavar. Lina coachade oss bra och var mycket uppmuntrande, något man växer av.

De sista övningarna med Mia inspirerades av lekfullhet, något jag verkligen älskar att ha med i skidåkning. Vi fick bland annat köra "Följa John i olika tappningar både med fokus på både växlar och teknik. Den avslutande övningen var att åka mellan varandras ben. En övning som ledde till många skratt, där risken för att fastna är överhängande. Jag och Mia visade sig dock vara ett lyckat par, kanske för att vi både var små och smidiga.

Under vår sista lunch fick jag och Inger mycket trevligt sällskap i solskenet på verandan av Britta Johansson Norgren. En otroligt go tjej som var mycket trevlig att tjöta med. Det var sedan Britta som höll i vårt sista pass innan helgen var slut. Det var ett mycket bra och intressant pass om anatomi, rörlighet och styrka där Britta, förutom att vara en duktig skidåkare också visade prov på att vara en mycket bra pedagog och coach. Vi fick både teoretisk kunskap och sen ett roligt praktiskt pass i rörlighet. Jag var mycket nöjd med att man lade så mycket fokus på detta då jag själv känner att det ibland glöms bort bland allt flåsande och styrketräning.

Helgen avslutades sen med en kort summering och utdelande av hemuppgifter. Mycket spännande och utmanande sådana, som jag ser fram emot att sätta igång med! Jag är helnöjd med helgen och ser verkligen fram emot nästa fysiska träff i Idre första helgen i januari. Tack alla goa och kompetenta ledare för ett kanonjobb och tack till mina kurskompisar för både trevlig samvaro, givande diskussioner och utbyte av tankar och idéer. Slutligen vill jag rikta ett stort tack och stor uppskattning till min klubb IK Stern för att ni har möjliggjort mitt deltagande.

/Ulrika Lindberg, tränare och ledare IK Stern samt Göteborgs skidförbund."

Är du intresserad av att bli certifierad skidcoach? Kontakta anci.wadman@skidor.com

Senast uppdaterad
2023-01-03
Publicerad
2014-09-18

UPPTÄCK MER

Beslut om cuptävlingar i Falun och Torsby

Svenska skidförbundet informerar om de beslut som tagits vad gäller Sk...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget i Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen som ska representera längdl...

LÄS NYHETEN

DM 17-18/1

Boka in helgen 17-18/1 för DM-tävlingar i Stockholm. Sundbybergs IK ar...

LÄS NYHETEN

Inbjudan Tävlingsresa DalaTouren 24-25/1

Sörmlands skidförbund inbjuder till tävlingsresa med gemensamt boende ...

LÄS NYHETEN

Härlig svenskdag - Stina tvåa!

Stina Nilsson, 21, klev upp på prispallen som tvåa i dagens världscups...

LÄS NYHETEN

Calle stark fyra i Davos

Calle Halfvarsson kör så det ryker i varenda tävling och gör det på et...

LÄS NYHETEN

Beslut om cuptävlingar i Falun och Torsby

Svenska skidförbundet informerar om de beslut som tagits vad gäller Sk...

LÄS NYHETEN

Längdlandslaget i Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut truppen som ska representera längdl...

LÄS NYHETEN

DM 17-18/1

Boka in helgen 17-18/1 för DM-tävlingar i Stockholm. Sundbybergs IK ar...

LÄS NYHETEN

Inbjudan Tävlingsresa DalaTouren 24-25/1

Sörmlands skidförbund inbjuder till tävlingsresa med gemensamt boende ...

LÄS NYHETEN

Härlig svenskdag - Stina tvåa!

Stina Nilsson, 21, klev upp på prispallen som tvåa i dagens världscups...

LÄS NYHETEN

Calle stark fyra i Davos

Calle Halfvarsson kör så det ryker i varenda tävling och gör det på et...

LÄS NYHETEN

Calle nr 3 i världen

Calle Halfvarsson är bäst av svenskarna i världscupen inför helgens tä...

LÄS NYHETEN

Utbildningschef sökes till längdverksamheten

Den rådande hälsotrenden och våra framgångsrika längdlandslag har bidr...

LÄS NYHETEN

Det är girl power i längdlandslaget

Unga talanger som Sofia Henriksson, 20, Maja Dahlqvist, 20, och Stina ...

LÄS NYHETEN

Main partner

Premium partner