Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Fina tävlingar andra dagen i Bruksvallarna

När premiärhelgen i Bruksvallarna fortsatte under lördagen med individuella lopp i fri teknik blev det både väntade och oväntade resultat.

I damklassen visade återigen Charlotte Kalla, Piteå Elit, vilken världsåkare hon är. Hon var överlägsen i gårdagens lopp men idag var det än mer utklassning när hon vann milloppet med 52 sekunder - det var aldrig något snack om saken. Tvåa blev Maria Rydqvist, Älvdalens IF, som visade gammal god form och att hon verkligen vill vara med i hetluften denna vinter. Trea blev Anna Haag, IFK Mora, som återigen gjorde ett fint lopp och tog helgens andra pallplats.

I herrklassen kom dagens verkliga knall - skidskytten Fredrik Lindström, Anundsjö IF, slog till med ett riktigt praktlopp där han med ett tidigt startnummer i avsaknad av seedning fick vänta länge i målfållan innan segern var klar. Tvåa kom för andra dagen i rad Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, och återigen med liten marginal - 0,6 sekunder skiljde upp till Lindström. Trea kom Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, som därmed tog säsongens första pallplats.

I samband med prisutdelningen delades även 2014 års Sixten Jernberg-pris ut till IFK Moras Sofia Bleckur. Bleckur tilldelades priset efter ha vunnit tre SM-medaljer under 2014. Sixten Jernberg-priset delades ut för femtionde gången och för sjätte gången till en kvinnlig skidåkare.

Juniorerna gjorde under lördagen säsongsdebut med sina "egna" klasser. Flera juniorer var med under gårdagens tävling men nu hade man sina ordinarie klasser.

I damjuniorklassen tog Sollefteå Skidor IFs Ebba Andersson en utklassningsseger nästan i paritet med Charlotte Kalla - marginalen var 47 sekunder till Julie Myhre från Norge. Trea kom Elina Rönnlund, IFK Umeå.

I herrjuniorklassen blev det favoritseger till Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, med tiotalet sekunder över Axel Ekström, Garphyttans IF. På tredjeplatsen blev det norskt genom Jan Thomas Jensen.

Officiella resultat Bruksvallsloppet fredag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon söndag avslutas årets säsongspremiär med klassisk sprint på den för året helt nya sprintbanan. Seniorernas tävlingar TV-sänds med uppsnack i Vinterstudion från kl. 11 och tävlingsstart kl.11:40.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.bruksvallsloppet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.