Fartfyllt i Piteå

På riktigt snabba banor som frusit till under natten avgjordes den första deltävlingen i säsongens Intersport cup och Scandic cup i Piteå.

Hela dagen genomfördes i klassisk teknik och juniorerna åkte sprint medan seniorerna åkte individuella lopp över 10/15 km.

Det var som sagt mycket snabba banor på Lindbäcksstadion - så snabba att arrangerande Piteå Skidallians fick göra några mindre justeringar mellan prolog och finaler för att juniorerna inte skulle riskera att åka av banan.

Det blev trots detta mycket fina tävlingar med startfält innehållandes Sveriges elitskidåkare.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

D 17-18 Scandic cup

Emma Ribom, Kalix SK, tog en övertygande seger före Emma Thalin, Svegs IK, som åkte mycket bra vid säsongspremiären i Bruksvallarna och som återigen gjorde en fin tävling. Sollefteå Skidor IFs talang Ebba Andersson blev trea.

D 19-20 Scandic cup

Hedda Bångman, Offerdals SK, vann tävlingen före Karin Björnliger, Ulricehamns IF. Trea blev Elina Rönnlund, IFK Umeå.

H 17-18 Scandic cup

Dagens mest överraskande seger gick till Markus Johansson, Zinkgruvans IF, som vann yngsta juniorklassen. I finalen vurpade några åkare men det var inget som berörde Johansson som tog sin första seger i dessa sammanhang. Tvåa blev Gustav Aflodal, Sundbybergs IF och "bronset" gick till Fredrik Arnberg, Stockviks SF.

H 19-20 Scandic cup

I äldsta juniorklassen infriade favoriten Oskar Svensson, Falun-Borlänge, alla förväntningar och kunde på ett fint sätt ta hem tävlingen. Tvåa kom en starkt åkande Olof Jonsson, Duveds IF och trea blev Anton Persson, SK Bore.

Officiella resultat Scandic cup 141206 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

D 21 Intersport cup

I damklassen vann IFK Moras Helene Söderlund en efterlängtad seger - Söderlund har ett par säsonger med skador och annat strul bakom sig. Söderlund var inledningsvis en bit efter den ledande Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, men efter ett fall för Settlin och en stark avslutning av Söderlund så var segern hemma. Settlin blev till slut åtta. Andraplatsen gick till förstaårssenioren Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, som återigen visade att hon är att räkna med på denna nivå. Trea blev Linn Sömskar, IFK Umeå, som i likhet med Söderlund svarade för en mycket stark avslutning.

H 21 Intersport cup

I herrklassen blev det en säker seger för Simon Andersson, Falun-Borlänge. Klubbkompisen Gustav Eriksson gjorde en fin tävling och blev tvåa och fullbordade därmed en fin dag för dalaklubben. Anders Svanebo, Stockviks SF, blev trea efter ett lopp där han plockade placeringar genom hela loppet.

Officiella resultat Intersport cup 141206 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Intersport cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon söndag avslutas premiärhelgen av Intersport och Scandic cup med tävlingar i fri teknik - sprint för seniorerna och 5/10 km för juniorerna.

Tävlingarnas officiella webbplats: www.piteaskidallians.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intersport och Scandic cups officiella webbplatser: www.intersportcup.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och www.scandiccup.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.