Vilken luciadag Haag

Anna Haag strålade som lucia när hon överraskande krigade åt sig en fjärdeplats i världscuploppet över 10 km klassiskt i Davos.

Vi vet vad hon kan, men att formen skulle hålla för att matcha den yppersta världseliten i mitten av december kom som en stor överrskning för många.
- Det kändes bra, jag orkade stå på hela vägen och den här insatsen ger mig massor av självförtroende, sa en sprudlande glad Orsa-tjej innan sambon Emil Jönsson dök upp och gav henne en varm, välfötjänt kram.
Anna har en drös OS- och VM-medaljer. Kapaciteten för de stora resultaten finns och nu har hon kämpat hårt utan skador ett halvår och hittat sitt rätta skidjag, igen.
- Man ska inte dra för höga växlar på ett lopp, men så här långt in i säsongen har jag varit stabil med stigande formkurva.
I mål var Anna 1,07 min bakom suveräna norskan Therese Johaug som formligen flög ifrån konkurrenterna. Johaug krossade träningskompisen Marit Björgen med hela 42,5 sekunder.
Finskan Kertu Niskan snodde tredjeplatsen från Anna Haag. Nio sekunder skilde dem åt. Då hade Haag suttit i ledarstolen drygt en kvart och njutit av sitt bästa resultat i Davos på sju år.
Svenskorna gjorde det överlag väldigt bra. Sofia Bleckur klämde till med sitt livs lopp och kom femma, nio sekunder bakom klubbkompisen Haag i IFK Mora SK.
- Ja, det gick väldigt bra, sa Bleckur med ett brett leende.
Ingels skidstjärna i Dalarna var tio sekunder före tredje svenskan - Sofia Henriksson. 20-åringen från Strömnäs och Piteå Elit går från klarhet till klarhet. 12:e-platsen i Ruka vässades nu med tre placeringar.
- Det är helt otroligt, jag fattar det nästan inte. Jag är topp 10 och före min stora idol och klubbkompis Charlotte Kalla, sa naturbarnet Henriksson som redan är stark, tuff och respektlös i internationella sammanhang.
Charlotte Kalla hade en med hennes mått mätt tung dag i spåret och slutade på 15:e plats. Emma Wikén 18:e och Sara Lindborg 26:a. En laginsats av svenskorna som heter duga.
I herrtävlingen vann super Martin Johnsrud Sundby 15-kilometersloppet. Oslo-gutten chefar i skidvärlden och har vunnit allt så här långt i vinter. Nu blev segermarginalen 6,6 sekunder till landsmannen Didrik Tönseth och 7,3 sekunder till hemmafavoriten Dario Cologna.
Sjur Röthe fyra och bäste svensk, Daniel Richardsson, femma. Hudiksvalls-åkaren låg hela tiden topp fem:
- Jag är nöjd med dagen. Formen är på gång och det känns bättre och bättre för varje helg jag tävlar. Mitt mål är givetvis att vara som bäst när VM avgörs i Falun 18 feb till 1 mars.
Tre åkare valde att tävla på blanka skidor och staka sig runt 5-kilometersbanan tre varv. Dario Cologna, Calle Halfvarsson och Petter Northug jr. Calle Halfvarsson imponerade stort som sjua, 31,3 sekunder från segern.
- Jag höll i loppet bra men tappade lite för mycket i vissa partier. Ett gott formbesked i alla fall, inte minst när det gäller min stakkapacitet.
Lars Nelson och Marcus Hellner pressade båda in sig på poängplats. Nelson 24:a och Hellner 29:a. Martin Johansson 36:a och Emil Jönsson 39:a.
I morgon söndag är det sprint i fri stil på programmet i Davos.