Snabbföre i Ö-vik

Det var minst sagt varierande väder under första tävlingskvällen när Nordiska Juniorlandskapmen och Scandic cup inleddes i Örnsköldsvik. Från kallsnö och burkvalla till klisterföre på några få timmar.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingarna inleddes med något så ovanligt som en klassisk sprint i kvällsljus - den nya ljusanläggningen på Skyttis skidstadion fick verkligen komma till sin rätt. Över 300 startande och ett toppenarrangemang av Hägglunds Ski team gjorde det hela till en skifest.

Kvällens tävlingar var både Nordisk Juniorlandskamp och Scandic cup för D/H 17-18 och Scandic cup för D/H 19-20.

I D 17-18 blev det fina svenska framgångar - Martine Engebretsen, Norge, vann förvisso tävlingen i stor stil men tvåa blev Emma Thalin, Svenska landslaget och Svegs IK. På tredje plats kom Johanna Hagström, Svenska landslaget och Falköpings AIK. Tua Dahlgren, Spikbodarnas IK blev fyra och sexa kom Moa Lundgren, Svenska landlaget och Täfteå IK. Mycket imponerade laginsats av tjejerna i den hårda konkurrensen!

Totala Scandic cup leds fortsatt av JVM-medaljören Ebba Andersson, Sollefteå Skidor. Emma Thalin gick dock upp på andra plats och har mindre än 50 poäng till ledningen.

I H 17-18 blev den en norsk dubbel genom Jörgen Lippert och Thomas Helland Larsen. Turo Sipola, FIN, blev trea - inga svenska åkare var med i finalen utan bäste svensk blev Adam Persson, Borås SK, på en sjunde plats och 100 sköna poäng i totala Scandic cup. Noterbart var att alla norska åkare åkte på ovallade skidor och därmed visade prov på riktig råstykra.

Cupen leds fortsatt av Jonas Eriksson, Falun-Borlänge SK, som ikväll blev femte bäste svensk.

Ställningen i Nordiska juniorlandskampen och resultat från backhoppningen och Nordiska kombinationen i Sollefteå återkommer vi med senare i helgen.

I D 19-20 blev det en överlägsen seger för Maria Jonasson, Östersunds SK. Hon hade totalkoll i finalen och kunde kosta på sig ett segervrål flera meter före mållinjen. Två blev Rebecca Öhrn efter en mycket stark spurt mot trean Sandra Olsson, Malungs IF.

Totala Scandic cup leds av Elina Rönnlund, IFK Umeå, som trots medverkan på JVM har en stor ledning.

Äldsta herrklassen blev en fartfylld historia där finalen gick så fort så att åkarna blev som en lång orm i spåret. Segern gick till en mycket glad Markus Persson, Hudiksvalls IF, som gjorde en strålande final där han gick i spets så gott som hela vägen. Tvåa blev Anton Persson, SK Bore och Stockviks Sebastian Olsson blev trea. De tre var en bit före övriga fältet.

Totalt leds Scandic cup Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK. Kvällens tävlingar gjorde förvisso att de som åkte avancerade i sammandraget men det är en bit till ledningen.

Officiella resultat Nordisk juniorlandskamp och Scandic cup 150203 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Scandic cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingshelgen i Ö-vik fortsätter imorgon lördag med individuella lopp i fri teknik 5/10 km. I Sollefteå är det backhoppning och nordisk kombination individuella tävlingar på Hallstaberget.

Nordisk juniorlandskampens officiella webbplats: www.njc.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.