Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Blåsigt i Ö-vik och Sollefteå

Vinden blåste i både Sollefteå och Örnsköldsvik under lördagen då Nordiska juniorlandskapen fortsatte. Alla tävlingar kunde dock genomföras planenligt och dagen avslutades med en festlig bankett i Örnsköldsvik.

För längdåkarna stod individuella lopp i fri teknik över 5/10 km på programmet i Örnsköldsvik.

I D 17-18 blev det norsk seger till Karoline Simpson-Larsen efter att hon spurtade starkt - segermarginalen blev 2,4 sekunder till Eveliina Piippo, Finland. Trea blev Hanna Halvorsen, USA. Alicia Persson, Stockviks SF blev bästa svenska åkare på en fjärde plats. Noterbart är att Persson inte är uttagen i landslaget.

I H 17-18 var dominansen från de norska åkarna total - de fem första platserna gick till laget. Vann gjorde efter stor dramatik Vebjörn Hegdal med 1,4 sekunders marginal före Jon Rolf Skamo Hope och trea blev Sigurd Rönning. Bäste svensk för dagen blev Jonas Eriksson, Svenska landslaget och Falun-Borlänge SK, på en nionde plats.

I Sollefteå vad det individuell backhoppning och individuell nordisk kombination på programmet.

Dambackhoppningen vanns av Tonje Bakke, Norge. Astrid Moberg var bästa svenska med en sjunde plats. Herrbackhoppningen upp till 16 år vanns av Artti Aigro, Estland. Sebastian Devall var bäste svensk på en andra plats. Herrbackhoppningen 17-18 år vanns av Rishi Vellupillai, Norge. Inga svenskar deltog i denna klass.

I nordiska kombinationen vann Atte Korhonen, Finland. Anton Eriksson var enda svensk och blev elva.

Totalt leds Nordiska juniorlandskampen av Norge i stor stil före Finland och Sverige.

Scandic cup

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingsdagen i Örnsköldsvik avslutades med D/H 19-20 som åkte 5/10 km individuellt i fri teknik.

I D 19-20 tog Moa Molander-Kristiansen, Domnarvets GOIF, en fin skalp och hade marginalerna på sin sida då hon vann med 0,2 sekunder före Linnéa Stark, Stockviks SF. Rebecca Öhrn, Vilhelmina IK blev trea mindre än fem sekunder från vinst - det var tätt i denna klass i dag.

I H 19-20 tog Marcus Fredriksson, Lycksele IF, en efterlängtad seger på samma bana som han för två år sedan tog tre raka JSM-guld. Tvåa blev Edvard Sundman, Åsarna IK och Markus Grate, Täfteå IK, blev trea.

I totala Scandic cup gick Emma Thalin, Svegs IK, upp i ledning i D 17-18 med en poäng före Ebba Andersson, Sollefteå Skidor. Thalin var fjärde bästa svenska åkare idag. Jonas Eriksson har tagit ett rejält grepp om slutsegern i H 17-18 - han leder nu med 108 poäng före klubbkamraten Hugo Jacobsson. I D 19-20 leder fortsatt Elina Rönnlund, IFK Umeå, men Moa Molander-Kristiansen har med dagens seger gått upp som ny trea och blir att räkna med på de återstående tävlingarna. I H 19-20 leder Oskar Svensson, Falun-Borlänge fortsatt. Marcus Fredriksson är ny fyra och har häng på en pallplats om han åker bra på de sista tävlingarna.

Scandic cup avslutas i samband med SM- och cup-avslutningen i Kalix 21-24 mars.

Officiella resultat längdskidor NJC och Scandic cup 150207 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiella resultat backe och NOK 150207  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Totala Scandic cup  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nordiska juniorlandskampens officiella webplats: www.njc.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Årets Nordiska juniorlandskamp avslutas imorgon söndag med stafetter i längd och lagtävlingar i backe och NOK.