Årets Junior och U-23 VM är över för denna gång

Det vi framförallt kommer att minnas från årets mästerskap är Ebba Anderssons fantastiska bronsmedalj på Skiathlonen och på det sätt hon tog den! Vi har även fått med oss fina individuella prestationer i både U-23 och JVM.

Sista dagens tävlingar avslutades med stafett för juniorerna. Tjejerna krigade in i det sista om en bronspeng men JVM-drottningen Victoria Carl blev för tuff för Ebba Andersson på den sista sträckan. I laget ingick även Hedda Bångman, Lisa Vinsa och Moa Olsson. Killarna gjorde också en bra stafett med en femte plats och jagade under större delen av loppet en tredjeplats. Laget bestod av Viktor Thorn, Axel Ekström, Filip Danielsson och Olle Jonsson.

Vi tycker kanske att mästerskapet har varit lite stolpe ut vad det gäller medaljer, men samtidigt har vi ett flertal topp tio placeringar. Utöver Ebbas medalj tog hon även en åttonde plats i 5 km skate och Hedda Bångman 9:a i sprint. Juniorkillarna tar tyvärr ingen medalj detta år, störst förhoppning hade vi på Oskar Svensson i sprinten där han med lite dåligt fäste i finalen slutade på en 5:e plats. Oskar revanscherade sig genom att ta en mycket fin 6:e plats på Skiathlon efter fyra ryssar och en norrman. På herrjuniorernas 10 km skate åkte Axel Ekström mycket starkt och blev 6:a, även då efter fyra ryssar och en norrman. I samma lopp blev Filip Danielsson 9:a. Evelina Settlin (4:a 10km skate) , Jens Burman (7:a 15 km skate och 8:a Skiathlon), Maja Dahlqvist ( 9:a sprinten) och Martin Bergström ( 7:a sprint) i U-23 klasserna visade att de inte är långt borta från den yttersta världseliten.

Det var många tankar innan mästerskapet om att åka till Kazakstan för att tävla. Vi har haft både positiva och lite negativa upplevelser.  Almaty är en storstad (1,35 miljoner invånare) och smogen har stundvis legat tät. Det är ett land som fortfarande inte har förbjuden rökning på restauranger och andra platser vilket även det har påverkat. Shutteltrafiken har varit spännande, den har gått lite som den vill, vi visste aldrig om det skulle finnas en buss med chaufför på plats. Skidstadion är helt nybyggd inför årets mästerskap vilket också har synts, på grund av den knappa snötillgången har det kommit igenom mycket jord och småsten i spåren. När tävlingarna väl kom igång har ändå arrangörerna gjort det bästa av situationen.

Trots tidsomställning, många snabba förändringar i programmet, struliga transporter och sjukdom i laget har hela gänget varit fantastiska på att hålla humöret uppe och leverera fina prestationer.