Historisk dag i Falun

Det blev en härlig folkfest den andra tävlingsdagen på årets VM med över 40 000 åskådare på plats på Lugnet. I tillägg bjöds publiken på två spännande skiathlontävlingar.

Bäst gick det i damtävlingen där det blev ett brons till Piteå Elits Charlotte Kalla efter ett mycket rafflande lopp.

Charlotte gjorde en mycket stark klassisk del där hon i högsta grad var med och sprängde fältet. Ut på den fria delen hade sex åkare gått loss. Tempot skruvades upp ytterligare och när åkarna kom till mördarbacken för sista gången så var bara Charlotte, Therese Johaug och Astrid Jacobsen kvar. Väl i backen gjorde Johaug ett fruktansvärt ryck som ingen kunde följa med i. In på stadion hade Johaug ett ointagligt försprång och kunde ohotad vinna guldet. Där bakom var Charlotte uppe på andra plats men i "hästskon" 200 meter före mål gick Astrid Jacobsen förbi och trots att Charlotte utmanade i spurten så kunde hon ändå inte nå fram till silvret. Bronset blev ändock historiskt i och med att det är den 120e VM-medaljen totalt för Svenska skidförbundet i längdåkning och den första medaljen någonsin i skiathlon för damer.

Bakom Charlotte gjorde IFK Moras Sofia Bleckur sitt livs lopp och slutade på en mycket övertygande femte plats. Sofia var länge med i den tätklunga som sprängde fältet. Älvdalens Maria Rydqvist blev nia och svarade även hon för ett imponerande lopp. Hon låg precis bakom den ledande klungan hela vägen. Emma Wikén slutade på 19e plats.

I herrloppet blev det ingen medalj idag med det blev ändå en mycket underhållande tävling. Tempot var mycket högt hela tävlingen igenom och de svenska åkarna var på hugget. Lars Nelson var med och borrade i täten på den klassiska delen och var till och med i utbrytning en period. Även Calle Halfvarsson och Marcus Hellner var bra med i klungan.

På den fria delen föll Nelson tillbaka något och istället fick Calle och Marcus ta ansvar. På det sista varvet för dagen så drogs det redan höga tempot upp ytterligare och till slut var det bara fyra åkare kvar. Marcus kunde inte följa och slutade tia. Calle var med men fick ett stavbrott och kunde inte riktigt kriga om täten utan slutade på en fin sjätte plats. Vann loppet gjorde Maxim Vylegzhanin, Ryssland, efter en mäktig spurt mot silvermedaljören Dario Cologna, Schweiz. Bronset gick till en jublande Alex Harvey, Kanada, som fick till ett kanonlopp. Övriga svenska placeringar blev Lars Nelson på fjortonde plats och Martin Johansson på en 35e plats.

Under söndagen är det dags för teamsprint i fri teknik och där ställer vi upp med två starka lag - Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson samt Teodor Peterson och Calle Halfvarsson.

Officiella resultat från skiathlonen finns på: www.falun2015.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.